fbpx

O extensie de sticlă pentru o casă veche de 130 de ani

ARHITECTURĂ: Mjölk architekti TEXT: Anca Rotar FOTO: BoysPlayNice

Privită din față, această casă de munte din Cehia nu pare să ascundă nicio surpriză. Atent restaurată, ea se încadrează în contextul natural cu demnitatea modestă a unei structuri vechi de mai bine de un secol. Însă, cealaltă parte a clădirii dezvăluie o neașteptată extensie contemporană de sticlă, care amplifică spațiul de locuit și transformă întreaga construcție într-un obiect prețios. Arhitecții au renovat și reamenajat casa cu gândul la viitor, dar, în același timp, au păstrat, pe cât posibil, elementele definitorii, fruste ale istoriei sale. Astfel, noua extensie nu dă senzația că ar „concura” cu trecutul, ci apare ca o continuare naturală a acestuia.

În interior, cuptorul și soba din cadrul vechii zone de zi constituie „inima” noii amenajări, punctul în care trecutul, prezentul și viitorul converg, marcând trecerea dintre spațiul existent al casei și extensia contemporană. Cea din urmă constă într-o structură ușoară, transparentă, ce definește un living spațios ușor scufundat, cu mult spațiu liber în jurul unei bucătării moderne. Plafonul lucios placat cu alamă reflectă fiecare schimbare în atmosfera exterioară, aducând astfel natura înconjurătoare în interior.

O scară suplă „vegheată” de un luminator rotund conduce către nivelul superior, care adăpostește zona de noapte. Aici, scândurile podelelor, vechile grinzi și acoperișul original din paie au fost păstrate și atent recondiționate. În porțiunile unde lemnul vechi nu au putut fi salvat, arhitecții au introdus podele de sticlă, în acord cu linia de ansamblu a intervenției contemporane. Aceste elementele vitrate care înlocuiesc lemnul degradat leagă spațiul interior într-un ansamblu surprinzător și deschid un dialog vizual neașteptat între diferitele zone ale casei. Etajul este, la rândul său, dotat cu un generos luminator rotund și conține patru dormitoare, dintre care cel matrimonial are pereți de sticlă.

În întreg interiorul, mobilierul urmează o linie subtilă. Evitând cu intenție introducerea de obiecte statement, el constă într-o serie de piese concepute de arhitecți special pentru acest spațiu și lucrate de meșteri locali, completate de mobilier vechi ales de clienți. Proiectul este completat de anexa saunei, la rândul său transparentă și aproape invizibilă.

PROIECT: The Glass Cabin; AMPLASAMENT: Polubný, Kořenov, Liberecký kraj, Cehia; SUPRAFAȚA TERENULUI: 3.364; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 239 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 121 mp; ARHITECTURĂ: Mjölk architekti; FINALIZAT: 2020

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0