fbpx

O fabrică verde

ARHITECTURĂ: G8A Architects + Rollimarchini Architects TEXT: Ioana Păunescu FOTO: Oki Hiroyuki

Proiectul fabricii Jakob din Vietnam a oferit arhitecţilor o oportunitate unică, şi anume aceea de a propune un spaţiu industrial inovator şi specific, privit ca un design de referinţă pentru arhitectura sustenabilă a zonelor tropicale.

Ansamblul aparţine Jakob Rope Systems, producător de cabluri de oţel, o companie elveţiană specializată în proiecte deopotrivă domestice şi industriale. Situl, cu o suprafaţă de 30 000 de metri pătraţi, este amplasat în cadrul unui parc industrial aflat la 50 de kilometri de oraşul Ho Chi Minh, capitala economică a Vietnamului. Iar contextul este, aici, factor decisiv în alegerea sustenabilă pe care au făcut-o arhitecţii. Ţara se află într-o continuă dezvoltare industrială, iniţiată în 1986 printr-o reformă economică, şi care presupune migrarea masivă din zona agriculturii spre cea industrială. Numai în ultimii zece ani, numărul de parcuri industriale ale Vietnamului s-a dublat, în timp ce reglementările şi priorităţile au continuat să pună accentul pe latura economică, dar nu şi pe impactul asupra mediului. Rapida dezvoltare a dus, aşadar, la crearea unor zone cu un nivel ridicat de poluare, zone în care locul terenurilor naturale şi permeabile a fost luat de construcţii enorme de beton.

În acest context, proiectul fabricii Jakob a reprezentat pentru Rollimarchini şi G8A o oportunitate de a propune o soluţie strategică, în care conceptele-cheie sunt folosirea eficientă a terenului şi focusul asupra designului pasiv. O alternativă a programului industrial dezvoltat eminamente pe orizontală, proiectul oferă o strategie inovatoare de densificare pe verticală, suprapunând anumite funcţiuni. Fabrica dispune de două aripi perpendiculare, amplasate în jurul unei grădini interioare – referinţă la organizarea tipică a arhitecturii vernaculare vietnameze. Un alt volum, cu acoperiş cu siluetă ondulată, include parcarea de-a lungul spaţiilor de producţie.

Faţadele fabricii sunt protagonistele indiscutabile ale proiectului. În locul unor încheieri tipice funcţiunii, arhitecţii au gândit o avelopantă verde şi permeabilă, sub forma unor jardiniere paralele, suspendate, fixate cu ajutorul unui sistem cabluri ancorate de sol şi de acoperiş. Suprafeţele verzi ale faţadelor şi ale grădinii interioare nu numai că filtrează lumina soarelui şi apele pluviale, dar acţionează şi ca regulatoare de temperatură şi purificatoare de aer. Astfel, fabrica Jakob este, în opinia arhitecţilor, „primul proiect din Vietnam care propune spaţii de manufactură ventilate exclusiv natural.”

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0