fbpx

O formă de restituire a unui rest – Mircea Roman la Diptych Art Space

Până la 28 februarie, la Diptych Art Space, se poate vizita expoziția Rest[iuiri] a artistului Mircea Roman,
curatoriată de Diana Badea & Lina Țărmure

Omul-barcă, așa cum a fost denumit de Andrei Cornea, este o sculptură ce a fost realizată în anii 2000, pentru o expoziție organizată la Londra. Ulterior, lucrarea a fost expusă pe malul Tamisei timp de doi ani, unde a fost supusă diferitelor vicisitudini cauzate de vreme, timp și oameni. Rest[iuiri] este o documentare a lucrării realizate de Mircea Roman.

Omul-barcă ne povestește tragedia omului secolului XX, un om a cărui viață poate fi ucisă, dar nu poate fi sacrificată.

Condiția omului este în mod particular una dintre preocupările atât ale artistului Mircea Roman, cât și ale criticilor și istoricilor de artă care au întâmpinat opera acestuia. Lumea omului este funciarmente una efemeră și fragilă, obiect al suveranității pure a Legii, prin urmare, putem vorbi despre o politizare a vieții.

Ar fi, însă, anevoios și inepuizabil să încercăm să explicăm gnoseologic opera lui Mircea Roman. În schimb, ar fi (poate) mai simplu și mai onest să deturnăm marile concepte spre micile istorii: „Realul trebuie ficționat pentru a fi gândit.”

Aceasta a fost și ideea de la care am pornit când am gândit Rest[iuiri]: o expoziție documentară, în jurul unei singure lucrări, un fake reenactment al Omului – barcă de pe malul Tamisei. O formă de restituire a unui rest, a ceea ce a fost expus, consumat de către privire, admirat, simpatizat, sau, din contră, ignorat, neînțeles, denigrat.

Foto: Diana Păun

Foto: Diana Păun

Expoziția va putea fi vizitată până la finalul lunii februarie, de luni până sâmbătă, la Diptych Art Space, pe str. Plantelor nr. 58, numai cu o programare cu cel puțin 24 h înainte, la 0724 462 906, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/diptych.artspace) sau de Instagram (@diptych.artspace) ale Diptych Art Space.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0