fbpx

O fostă biserică luterană reabilitată și extinsă ca centru cultural

ARHITECTURĂ: atelier-r TEXT: Anca Rotar FOTO: BoysPlayNice

Nu am putea ghici că proiectul acestei locuințe ce reinterpretează în cheie contemporană arhitectura specifică din Mallorca a fost realizat, de fapt, de o echipă de arhitecți din Slovacia. Dovedind o considerație deosebită față de amplasament, aceștia au folosit tehnica tradițională locală „pedra en sec” care, în 2018, a fost inclusă de către UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Inițial, clădirea bisericii se afla într-o stare avansată de degradare. De aceea, într-o primă fază, lucrările s-au concentrat pe consolidarea fundațiilor, repararea tâmplăriei și a elementelor din stuc și tencuială, precum și pe umplerea golurilor lăsate de trecerea timpului în placările de cărămidă ale fațadei. Apoi, podelele și acoperișul – cel din urmă aflat în pragul prăbușirii – au fost refăcute în totalitate, cu atenție deosebită pentru obținerea unei imagini cât mai apropiate de cea originală. Din păcate, mare parte dintre elementele decorative nu au putut fi recuperate și, pentru înlocuirea lor, arhitecții au apelat la sculptorul Jan Dostal, cunoscut pentru lucrul cu metale, care a creat o serie de piese abstracte din oțel special pentru acest proiect.

 

Funcțiunile adiționale necesare noului centru cultural sunt găzduite de volumul extensiei, amplasat între biserica propriu-zisă și sediul principal al bibliotecii și realizând conexiunea dintre acestea. Prin intermediul vitrajelor generoase ale fațadei, inserția cu linii și unghiuri clare, amintind de un cristal șlefuit, intră într-un dialog direct cu stilul neo-gotic al bisericii. Atât placajele, cât și acoperișul structurii nou-construite sunt realizate din aluminiu negru, stabilind o relație de contrast cu cărămida roșie a clădirii istorice. Caracterul deschis al proiectului este subliniat de înlocuirea vechii împrejmuiri cu o piațetă cu spații pentru ședere, înconjurată de verdeață.

 

În interiorul extensiei, funcțiunile sunt organizate în jurul recepției și cafenelei, marcate de elemente din beton în nuanțe pastelate, reluate și în cadrul pereților și mobilierului. Spațiul este dominat de prezența unui perete de accent plin cu cărți vechi, iluminat retroactiv pe timp de seară. O serie de elemente minimaliste din sticlă colorată, suspendate la înălțimi diferite, reflectă imaginea bisericii și a caselor din vecinătate.

 

text3_atelier-r-cerveny-kostel-boysplaynice-29

PROIECT: Reconstrucția și extinderea Bisericii Roșii; ADRESA: Bezručova 1180/3, 779 00 Olomouc, Republica Cehă; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 870 mp – 640 mp biserică + 230 mp extensie; SUPRAFAȚA DESFĂȘURATĂ: 606 mp – 418 mp biserică + 188 mp extensie; SUPRAFAȚA UTILĂ: 590 mp – 395 mp biserică + 195 mp extensie; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1 520 mp; ARHITECTURĂ: atelier-r; AUTOR: Miroslav Pospíšil; CO-AUTOR: Daria Johanesová; DESIGN INTERIOR: Denisa Strmisková Studio; GRAFICĂ: Studio KOSATKO; ELEMENTE DECORATIVE OȚEL: Jan Dostál; CONSTRUCTOR: Company Červený kostel (asociere între companiile STRABAG și OHLA ŽS); MOBILIER: Prosto Interiér; FINALIZAT: 2023

 

Descoperiți mai multe proiecte de revitalizare a patrimoniului religios în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024 / Rubrica City Plus

24