fbpx

O nouă clădire-turn sustenabilă, inspirată de aspectul formațiunilor geologice, în San Francisco

ARHITECTURĂ: MVRDV TEXT: Anca Rotar FOTO: Jason O’Rear

Situată în San Francisco, The Canyon este o clădire multifuncțională cu 23 de niveluri, cu o arhitectură semnată de MVRDV, care se înscrie într-un masterplan pentru transformarea unei foste parcări din zona de chei a metropolei californiene într-un nou cartier sustenabil, denumit Mission Rock. Cu o volumetrie neregulată, care transformă ruta ce străbate situl într-un canion artificial, clădirea se inspiră din spectaculoasele formațiuni geologice din deșerturile Californiei, transpunând în contextul urban o parte din farmecul sălbatic al peisajului.

Noua structură este compusă dintr-un soclu cu cinci niveluri și un turn înalt de 73 m, amplasat în colțul de vest al sitului. La fel ca toate clădirile prevăzute în cadrul masterplanului, The Canyon găzduiește, la parter, restaurante și spații comerciale. Următoarele două niveluri conțin spații de birouri, iar restul clădirii este ocupat de 283 de apartamente adresate populației cu venituri medii, într-un efort de a ajuta la gestionarea crizei locuințelor din San Francisco. Scara umană a spațiilor urmărește să creeze unui sentiment de coeziune în cadrul noii comunități. Mai mult, în aproprierea clădirii va fi amenajat, în curând, un parc urban care urmărește să devină centrul vieții sociale a cartierului.

Expresivitatea arhitecturii conferă clădirii o identitate aparte, ea fiind imediat recognoscibilă datorită fațadei puternic texturate roșu-brun. Designul trimite la formațiunile stâncoase californiene și include un „canion” care „taie” în diagonală soclul clădirii, asigurând accesul către zonele de birouri și facilitățile comune. Pereții canionului artificial și cei ai laturii estice a turnului creează un efect de zig-zag, cu retrageri și console ce traduc în limbaj arhitectural aspectul pereților de stâncă abrupți. Astfel, sunt generate o serie de bovindouri și mici balcoane, cu vedere către golful San Francisco. Acoperișurile soclului sunt amenajate peisagistic, oferind generoase spații verzi pentru relaxare și socializare.

Toate clădirile incluse în masterplanul Mission Rock împart aceeași infrastructură de apă și energie. Astfel, The Canyon găzduiește elementele mecanice cheie ale unui sistem eficient de termoficare ce va deservi noul cartier, camuflate în zone ale parterului și subsolului, în timp ce una dintre celelalte clădiri are prevăzută o instalație de reciclare a apei, care va procesa apa reziduală din întregul cartier pentru reutilizare. Mai mult, amplasarea în zona de chei oferă sitului posibilitatea de a utiliza apa din Golful San Francisco atât pentru răcirea, cât și pentru încălzirea clădirilor, printr-un sistem de schimb de apă care facilitează reducerea emisiilor de CO2 și un consum mai redus. De asemenea, The Canyon include, la subsol, o parcare pentru biciclete, pentru a încuraja rezidenții să aleagă opțiuni de transport sănătoase și durabile. Împreună, aceste facilități sustenabile vor duce la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, făcând din noul cartier un proiect model pentru dezvoltările ulterioare din zonă.

 

Am urmărit să creem o topografie urbană pentru a conecta temeinic clădirea cu amplasamentul său. În mod crucial, această abordare ne-a permis, de asemenea, să contribuim la crearea unui cartier plin de viață. Având drept punct focal spațiul public în forma unui canion artificial, clădirea generează un mediu plin de activitate, cu acces către magazine, birouri și locuințe, menținând viu și activ noul cartier Mission Rock. Nathalie de Vries, MVRDV

PROIECT: The Canyon; PROGRAM: mixt (rezidențial, birouri, commercial); AMPLASAMENT:  San Francisco, California, SUA; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 34.900 mp; ARHITECTURĂ: MVRDV; PARTENER FONDATOR COORDONATOR DE PROIECT: Nathalie de Vries; PARTENER: Frans de Witte; ECHIPA DE PROIECTARE: Fedor Bron, Mick van Gemert, Fouad Addou, Matteo Gramellini, Teodora Cirjan, Andrea Manente, Claudia Consonni, Aneta Rymsza, Marina Kounavi, Sandra Jasionyte, Ievgenia Koval, Nicolas Garin Odriozola, Paul van Herk, Kamila Korona; COLABORATOR ARHITECTURĂ: Perry Architects; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: GLS Landscape/Architecture; STRUCTURĂ: Magnusson Klemencic Associates; INSTALAȚII: PAE Engineers; CONSTRUCTOR: Swinerton Builders; CLIENT: SF Giants + Tishman Speyer; FINALIZAT: 2023; CERTIFICĂRI: LEED Gold

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0