fbpx

O nouă lucrare de Victor Brauner în Galeria de Artă Românească Modernă a MNAR

Începând cu data de 15 februarie 2023, o nouă lucrare de Victor Brauner va fi expusă în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Național de Artă al României. 

Donată recent prin generozitatea domnului Mircea Barzuca și aflată acum în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, pictura intitulată sugestiv Fata și floarea [61 x 47cm] o înfățișează pe pictorița Margareta Sterian, în tinerețe, într-o viziune suprarealistă, reluând preocuparea artistului pentru fragmentarea corpului uman mutilat și pentru ocultism. Realizat în 1930, tabloul a fost pictat înainte ca Brauner să plece la Paris împreună cu Margit Kosch, prima sa soție. Victor Brauner și Margareta Sterian s-au cunoscut cel mai probabil prin Harry Brauner, fratele mai mic al artistului și soțul Lenei Constante, și și-au pictat reciproc portretele.

 

Muzeul Național de Artă al României îi mulțumește pe această cale domnului Mircea Barzuca, donatorul picturii, legatarul testamentar al pictoriței Margareta Sterian datorită căruia lucrarea va putea fi admirată în Galeria de Artă Românească Modernă a MNAR.

 

Menționăm de asemenea participarea MNAR la expoziția „Victor Brauner: invenții și magie”, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, ce va face parte începând cu vineri, 17 februarie 2023 din Programul Cultural Timișoara, Capitala Europeană a Culturii. Această amplă expoziție dedicată artistului român suprarealist va prezenta 70 de lucrări de pictură, sculptură și grafică, dintre care 4 lucrări de pictură și o lucrare de grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, după cum urmează: Compoziţie, [1929, ulei pe pânză, 54,5 x 60 cm], Plaisir de l’objet [1930-1935, acuarelă și tuş pe hârtie, 32,5 x 25 cm], Compoziţie [1930-1931, ulei pe pânză, 53,5 x 64,5 cm], Passivité Courtoise, [1932, ulei pe pânză, 130 x 160 cm], Compoziţie cu portret (Autoportret) [1937, ulei pe lemn, 10 x 9 cm]. Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” va putea fi vizitată până în data de 23 mai 2023.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0