fbpx

O nouă pagină în bogata istorie a unei clădiri emblematice din Barcelona

ARHITECTURĂ: Bach Arquitectes TEXT: Anca Rotar FOTO: Eugeni Bach

Construită în stil Art Nouveau, Casa Alesan este, alături de Palau Macaya, proiect al arhitectului Josep Puig i Cadafalch, una dintre cele mai emblematice clădiri de pe bulevardul Sant Joan din Barcelona. Comandată în 1902 de către Dolors Alesan arhitectului Enric Fatjó i Torras și finalizată în 1905, ea se remarcă prin măiestria decorațiunilor prezente atât pe fațadă, cât și în interior.

Stucaturi, sculpturi în piatră, detalii din fier forjat și vitralii se îmbină armonios, alcătuind o fațadă ireproșabil proporționată, cu o identitate unică și fermecătoare.  În interior, se remarcă holul de intrare și scara cu un luminator generos, care invită soarele în toate spațiile. Coridoarele de circulație își rețin aspectul inițial și, de asemenea, în apartamente, s-au păstrat atât podele originale, cât și mare parte din plafoanele cu decorațiuni din ipsos.

Proiectul a constat în restaurarea, renovarea și extinderea clădirii pentru a acomoda un program de 16 apartamente și două duplexuri nou construite. În acest sens, cea mai mare provocare a fost regândirea partiului care, inițial, conținea numai 8 apartamente, fără a distorsiona spațiile originale și acordând o atenție deosebită tuturor elementelor decorative care fac din Casa Alesan o prezență specială pe bulevard. La aceasta s-a adăugat și provocarea ridicată de noua extensie – constând în două niveluri superioare – și de nevoia de a stabili un dialog armonios între volumul istoric și corpul contemporan.

După un proces riguros de identificare și catalogare a tuturor elementelor valoroase, arhitecții au restaurat fațadele clădirii și spațiile comune. Pentru reconfigurarea spațiilor de locuit au fost introduse partiții care nu ating înălțimea, neafectând, astfel, proporțiile și integritatea existentului.

În ceea ce privește extinderea, noul volum este integrat în fațada opusă cele principale, nefiind vizibil de pe bulevard. Extensia constituie, astfel, o prezență discretă, un volum caracerizat de un anumit grad de abstractizare, perceput ca o entitate ușor detașată de clădirea originală. Fațada acestui nou volum a fost realizată din lamele ceramice circulare dispuse pe verticală, pentru a crea o impresie de imponderabilitate. La nivel cromatic, soluția realizează în mod natural legătura cu existentul și, în același timp, intră în dialog cu Palau Macaya, clădirea istorică învecinată.  

PROIECT: Casa Alesan – restaurare și extindere; ADRESA: Passeig de Sant Joan, 110, Barcelona, Spania; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2 450 mp; SUPRAFAȚA PE ETAJ: 340 mp; SUPRAFAȚĂ APARTAMENTE CLĂDIRE EXISTENTĂ: 80 mp; SUPRAFAȚA APARTAMENTE EXTENSIE: 190 mp; ARHITECTURĂ: BACH; AUTORI PROIECT: Jaume Bach, Anna & Eugeni Bach; ECHIPA: Mário Sousa, Silvia Ripoll, Clara Sanfeliu; STRUCTURĂ: Masala Consultors; INSTALAȚII: Atres80; MANAGEMENT PROIECT ȘI CONTROLUL CALITĂȚII: BetArq; CLIENT: Casa Alesan, SL; CONSTRUCTOR: UCSA; FINALIZAT: 2023

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0