fbpx

O suprapunere de epoci şi influenţe. Essenza Residence

ARHITECTURĂ: Studio Arca TEXT: Anca Rotar FOTO: Ovidiu Micșa, Alex Barbu

Situat în Iosefin, un vechi cartier rezidenţial al Timişoarei, într-un context construit la începutul secolului 20, complexul Essenza Residence aduce laolaltă, prin cele două volume principale suprapuse, influenţele istorice specifice zonei și pe cele contemporane, generând un dialog captivant. În acelaşi timp, introduce o nouă tipologie a locuirii colective, una care încurajează interacţiunea socială.

Amplasarea pe strada Mangalia a oferit din start o serie de avantaje, cele mai importante fiind generozitatea parcelelor şi prezenţa în prim-plan a vergetației, care oferă intimitate locuinţelor şi creează o imagine plăcută, invitând trecătorul să parcurgă spaţiul public şi să observe împrejurimile. Nu este deloc de neglijat nici apropierea unor obiective importante pentru cartierul Iosefin şi oraşul Timişoara – Canalul Bega şi Turnul de apă.

Conceptul arhitectural propus s-a bazat pe două aspecte principale. În primul rând, s-a ţinut cont de morfologia ţesutului urban adiacent, strada fiind ocupată, în mare parte, de locuințe colective, cu calcane pe una sau pe ambele limite laterale, organizate în jurul unei curți interioare, şi aliniate la stradă în fronturi continue. Apoi, într-un gest de respect faţă de istoria cartierului, dar şi faţă de evoluţia sa în viitor, arhitecţii au mizat pe şansa de a crea un spaţiu semipublic, respectiv o curte interioară, element specific cvartalelor de locuinţe colective construite în Timişoara la sfârșit de secol 19 și început de secol 20.

DSC_9542-2

Noua construcţie este formată din două volume principale suprapuse. Volumul de bază, elevat pentru a face loc parcajului, se integrează în frontul stradal existent atât prin scară, cât şi prin acoperirea faţadelor cu cărămidă roşie aparentă, material specific pentru zona Banatului. Astfel, clădirea stabileşte un dialog armonios cu contextul în care este amplasată, dialog dezvoltat şi adus în contemporaneitate prin inserţia volumului superior.


DSC_9561

Alb şi simplu, acesta este caracterizat de o geometrie pe alocuri surprinzătoare şi de prezenţa, pe faţade, a golurilor atent proporţionate şi ritmate, care îi conferă un aer de dinamism. Departe de a avea imaginea unui monolit masiv, el pare că pluteşte elegant deasupra volumului de bază, creând iluzia de imponderabilitate. Astfel, regimul ridicat de înălţime nu deranjează, iar clădirea per ansamblu se erijează într-un nou punct focal pentru cartier. Ferestrele generoase şi numeroasele terase, unele dintre ele proiectate jucăuş în afara faţadei, oferă perspective ample asupra acoperişurilor texturate ale vecinătăţilor, asupra Turnului de apă și a malurilor verzi ale canalului Bega.

DSC_9677

Configuraţia clădirii dă naştere la două spaţii principale cu caracter semi-public, menite să încurajeze interacţiunea între locatari. Cel mai important dintre acestea este curtea interioară verde, accesată de la nivelul parterului parţial liber, care oferă un context propice pentru socializare şi joacă. Terasa comună, generată prin articularea decalată a celor două volume principale, are acces de la nivelul etajului trei şi oferă un spaţiu mai extrovertit către oraş, ideal pentru contemplarea împrejurimilor şi pentru petrecerea serilor de vară.  

Astfel, pornind de la un gest de consideraţie faţă de contextul în care este amplasat şi faţă de istoria acestuia, proiectul aduce un plus de valoare cartierului, constituind atât un punct de atracţie vizuală, cât şi un nou model de locuire urbană, aliniat tendinţelor internaţionale din cadrul acestui tip de program.

PROIECT: Essenza Residence; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+2E-5E; ADRESĂ: strada Mangalia 66-72, cartier Iosefin, Timişoara; SUPRAFAȚA TERENULUI: 5.126 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 9.526 mp; ARHITECTURĂ: Studio Arca; STRUCTURĂ: Vidya Project; INSTALAȚII: Olaru Vasile întreprindere individuală, ELDD; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #209 / Reprezentare în arhitectură / august-septembrie 2022

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0