fbpx

O viziune asupra unui viitor alternativ. Archi-creature

PROIECT: Objects Design StudioTEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of Objects Design Studio

Inspirat de avântul fără precendent al dezvoltării tehnologiei în prima jumătate a secolului 20, (pe atunci) noul gen al ficțiunii științifico-fantastice a imaginat un viitor definit de interacțiunea dintre oameni și „roboți” (inteligențe artificiale). Această interacțiune poate merge până la fuziune, dând naștere cyborg-ului, o entitate parțial organică și parțial mecanică ce reunește ce este mai bun din cele două lumi.

Pornind de la viziunea „consacrată” asupra viitorului, unde arhitectura locuințelor, spațiilor de lucru și clădirilor publice se bazează pe structuri metalice colosale și sisteme mecanice, arhtectul iranian Mohamad Rasoul Moosapour a apelat la Midjourney pentru a determina cum ar putea arăta viitorul dacă domeniul științei ar pune mai mult preț pe organic decât pe artificial.

În viziunea arhitectului, cunoștințele și tehnologiile avansate ar putea fi folosite pentru a replica dezvoltarea și evoluția naturală a organismelor în construcția adăposturilor și infrastructurilor umane, punând bazele unei arhitecturi-cyborg. Clădirile rezultate ar fi ele însele forme de viață, cel puțin parțial organice, devenind „creaturi locuibile”.

text2_archi creature (8)

Desigur, într-o astfel de lume, unde clădirile în sine sunt vii și posibil conștiente, dincolo de faptul că domeniul arhitecturii s-ar transforma în cu totul altceva, înseși relațiile internaționale și principiile de guvernare actuale nu s-ar mai putea aplica și ar apărea probleme de ordin etic pe care probabil nici nu ni le putem imagina acum.

Pentru moment, viitoarea lume generată de algoritmul Midjourney în cadrul acestui exercițiu de gândire și imaginație rămâne una foarte îndepărtată, însă putem admira imaginile puternice, nu puțin neliniștitoare, însă, poate în mod neașteptat, pline de speranță.

PROIECT: Archi-creature; BIROU DE ARHITECTURĂ: Objects Design Studio, Mohamad Rasoul Moosapour; AN: 2022

 

Mai mult despre arhitectură în era inteligenței artificiale puteți citi în igloo #212 / Inteligența arhitecturală / februarie – martie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0