fbpx

Oertelplatz. Hub de mobilitate şi nouă „inimă urbană” pentru München

ARHITECTURĂ: Pool Leber Architekten TEXT: Anca Rotar FOTO: Brigida González

Situată în zona Allach din München, Oertelplatz oferă cartierului o nouă inimă urbană și un hub de mobilitate. Acest spaţiu public este organizat în două zone principale: o piaţă cu restaurante şi cafenele, ce funcţionează şi ca loc de întâlnire, la sud, şi un nod de transport cu o stație de autobuz, una pentru calea ferată, un garaj pentru biciclete, o stație de taxi şi o generoasă parcare subterană, la nord.

Tema concursului municipal câştigat de echipa de arhitecţi Pool Leber a fost de a integra toate aceste forme de transport atât din punct de vedere funcţional, cât şi arhitectural, pentru a obţine un ansamblu plăcute și uşor lizibil.

Elementul principal a proiectului este un acoperiș cu o lungime de 100 m și o lățime de până la 7 m, poziţionat în paralel cu cel al peronului gării. Noua structură adăposteşte zone de aşteptare pentru staţia de autobuz şi locuri de parcare pentru 448 de biciclete, şi integrează panouri fotovoltaice ce generează energia necesară pentru iluminatul hub-ului de mobilitate pe timp de noapte.

Porţiunile vitrate pline, cu profile din oțel în formă de U și bază de beton, pentru a le proteja de deteriorare, formează coloane ce alternează cu goluri, ansamblul apărând de la distanţă ca un perete urban translucid ce conferă personalitate piesei şi, în acelaşi timp, camuflează şi organizează standurile pentru biciclete.

Sistemul electronic de informare este integrat în cadrul coloanelor. Scaunele și vitrinele pentru orare și hărți sunt, la rândul lor, integrate în elemente prefabricate din beton ce preiau limbajul arhitectural al coloanelor, și în panouri de oțel de culoare antracit.

Descoperiţi mai multe proiecte de spaţii publice accesibile şi soluţii pentru transportul din viitor în
igloo #207 / aprilie – mai 2022 / Mobilitate

PROIECT: Oertelplatz; ADRESA: Oertelplatz 1, 80999 München-Allach, Germania; ARHITECTURĂ: Pool Leber Architekten; COORDONATORI PROIECT: Isabella Leber, Martin Pool; COLABORATORI: Marta Falchi, Moritz Marquard; CLIENŢI: Baureferat Landeshauptstadt München, MOEG Grünwald; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: Zaharias Landschaftsarchitekten; ILUMINAT: Day & Light; STRUCTURA: Concretec; AMENAJARE RUTE TRAFIC: Schönenberg Ingeineure; FINALIZAT: 2019

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0