fbpx

OMA: Spitalul viitorului

Ultima zi din anul 2019 avea să devină prima zi a unei avalanșe ce urma să dărâme sistemul medical. Suprasolicitarea rapidă a spațiilor medicale cauzată de pandemia COVID-19 a forțat la soluții rapide de acomodare. În China s-a construit un întreg spital în 10 zile, în timp ce în multe alte țări, consultațiile s-au orientat către mediul online. Majoritatea spitalelor, însă, se confruntau cu o situație subită, intensă și încordată.

După ani în care evoluția tehnologică și pregătirea medicală au îmbunătățit calitatea vieții umane, o simplă pandemie a reușit să împiedice progresul medical. Spitalul, așa cum îl știam, chiar și în cele mai tehnologizate forme ale sale, a devenit incapabil să facă față numărului mare de îmbolnăviri.

05_Hospital of the Future_photo by Riccardo de Vecchi

Expoziția ”Hospital of the Future” (Spitalul viitorului) organizată de OMA în cadrul celei de-a 17-a ediții a Bienalei de la Veneția, anvizajează o nouă formulă a arhitecturii medicale, pretabilă unei societăți în care tehnologia devine complet indispensabilă. Reinier de Graaf și echipa sa au reimaginat spitalele, bazându-se pe observațiile strânse încă de la sfârșitul anului 2019. Interesul lor a început odată cu comisionarea a două proiecte de arhitectură medicală, program cu care OMA nu era familiarizat. Cercetările au prins curând formă critică, devenind un material publicat sub o formulă inedită – un film. Vizionarea acestuia, în cadrul expoziției, se face de pe patul de spital, unitatea metrică de cuantificare a capacității sistemului medical odată cu pandemia.

01_Hospital of the Future_photo by DSL Studio

O mare parte din cercetare s-a preocupat de substraturile mecanismelor de funcționare a sistemului medical din secolul 21. Criza pandemiei a confirmat gravitatea observațiilor, conducând către recunoașterea problemelor sistemului medical actual. Efortul constant de a obține maximă eficiență a rezultat cu o cursă între arhitecți și oameni de știință, în care designul încearcă să țină pasul cu dezvoltările curente în știința medicală.

03_Hospital of the Future_photo by DSL Studio

Problema este următoarea: proiectarea și construcția unui spital pot dura până la 12 ani, în timp ce tehnologia avansează substanțial în trei ani. Asta face ca noile spitale să fie obsolete chiar din momentul în care își încep funcționarea, ceea ce înseamnă că programul necesită permanentă reconfigurare și ajustare. Cu alte cuvinte, un spital nu este niciodată complet, ci în permanență stare de transformare. Pentru a funcționa corespunzător pe termen lung, ele trebuie să fie cât mai flexibile este posibil. În acest sens, arhitectura ar trebui să se îndrepte spre a proiecta o strategie mai degrabă decât un obiect.

04_Hospital of the Future_photo by DSL Studio

Inovația constă în a dezvolta un spital autosuficient. Cu tehnologia de astăzi, spitalul își poate produce singur energia, eliminând astfel principalul cost de întreținere, și hrana, chiar și medicina. În final, chestiunea autosuficienței este despre a identifica și utiliza resurse locale pentru a obține un sistem mult mai policentric. Noile spitale vor permite mașinăriilor să preia procedurile de rutină, lăsând precizia în mâinile roboticii, și nu a personalului medical. Așa cum în prezent există tehnologii de printare a organelor, într-un viitor apropiat, spitalul va putea fi integral construit 3D.

07_Hospital of the Future_photo by Riccardo de Vecchi

Pandemia a generat schimbări semnificative în modul în care oamenii locuiesc și utilizează spațiul. Revoluția digitală s-a accentuat odată cu răspândirea coronavirusului. Cum va arăta chirurgul anului 2030? Cel mai probabil va fi mai bine instruit în utilizarea tehnologiilor digitale și a roboticii decât a bisturiului.

Articol publicat în Dosarul igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City

igloo_204-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0