fbpx

Omid Ghannadi, jurat DIPLOMA Show 2023: „Mă bucur să observ cum arhitectura și designul se îndepărtează de capitalism și se apropie de valori, de dorința de a da lumii un viitor mai bun”

Anul acesta, DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, aniversează cea de-a X-a ediție. Astfel, între 7 și 15 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic, vor fi expuse 130 de lucrări din 16 domenii creative, printre care arhitectură, arhitectură de interior, design de produs, design grafic, fashion și multe altele. Am vrut să aflăm care este viziunea noii generații de arhitecți și designeri români când vine vorba despre viitorul arhitecturii de interior. Așadar, am stat de vorbă cu arhitectul Omid Ghannadi, membru în boardul creativ al DIPLOMA Show 2023, care ne-a povestit despre căutările și temele comune ale designerilor care și-au înscris lucrările în festival, dar și despre conceptul expoziției centrale de la Combinatul Fondului Plastic, pe care o semnează împreună cu I.O.G. Arhitectura.

Anul acesta, DIPLOMA Show aniversează 10 ani de la prima ediție, iar tu vei semna în premieră  designul expoziției centrale de la Combinatul Fondului Plastic. Care va fi conceptul expoziției la această ediție specială și cum a fost acesta gândit? 

 

Alături de colegii mei de la I.O.G. ARHITECTURA, am propus un concept care urmărește traseul profesional și, de ce nu, emoțional, al unui artist. Drumul artistului are un punct de început, dar nu se termină niciodată, doar se îmbogățește și se modifică în timp. Ne-am dorit să evidențiem aniversarea celor 10 ani de DIPLOMA Show, în sine un eveniment artistic care se află pe un drum ce se îmbogățește de la ediție la ediție.

 

 

Cum diferă experiența proiectării unei expoziții culturale de alte tipuri de proiecte de design de interior?

 

Într-o formă sau alta, proiectele pe care le-am gândit până acum conțin o doză de predictibilitate, procesul urmărește niște pași deja cunoscuți, un orizont de timp predictibil și atunci, într-o oarecare măsură, stăpânești situația.

Fiind la prima noastră experiență de acest fel, suntem cât se poate de atenți, procesul este dinamic, trebuie să fii flexibil pentru a veni cu soluții pentru situații neprevăzute. Este multă scenografie de adunat într-un context unitar, este o mare provocare, dar am impresia că rezultatul final o să ne aducă multă bucurie.

 

 

În ce măsură a influențat spațiul în care se desfășoară festivalul – Combinatul Fondului Plastic – conceptul și designul expoziției?

 

Am fost printre primii care au văzut potențialul Combinatului atunci când am lucrat la designul galeriei de artă Sector 1, acum 6-7 ani. Încă de atunci se simțea energia fantastică a spațiului, nu degeaba atâția ani au lucrat artiști acolo.

Mi se pare un loc efervescent, îmi place foarte mult curtea centrală, are o compoziție de piață urbană. Îmi place cum toate clădirile se deschid către această curte, accesul către toate galeriile și expozițiile se face din acest loc și valența aceasta de piațetă a fost foarte importantă pentru noi atunci când ne-am gândit la acest proiect. Până la urmă, această curte este ca un foyer al DIPLOMA Show.

 

 

Ce potențial vezi în reconversia arhitecturală și de ce merită revitalizate și reintroduse în circuitul social al orașului astfel de spații, în mod general, și Combinatul Fondului Plastic în mod particular?

 

Văd un potențial extraordinar în aceste pungi de cultură, ca să le spun așa, înșirate de-a lungul orașului. Cartierele bucureștene au o doză de predictibilitate, și asemenea spații aduc un context dinamic, perturbă un mediu controlat, exact așa cum face și arta cu emoțiile noastre.

Combinatul Fondului Plastic este un decupaj dintr-un peisaj obișnuit, îmi place cum ne propune emoția artei și sensibilitatea culturii într-un mediu industrial, un fel de enclavă într-o parte retrasă a orașului.

 

 

Din rolul de membru în boardul creativ DIPLOMA Show din care ai jurizat lucrările înscrise în festival la categoria Arhitectură de Interior, cum percepi noua generație de designeri / arhitecți? Care sunt căutările, aspirațiile lor?

 

Evoluția generațiilor de designeri și arhitecți este evidentă de la an la an. Este și normal să fie așa. Acești tineri artiști sunt foarte buni receptori ai informației, le ia mai puțin timp să cuprindă o cantitate mare de informații și asta este o mare calitate. Apoi intervine și tehnologia, care mereu pare să fie un ajutor pentru generațiile actuale, o grafică mai bună, modalități multiple de a-ți exprima ideile.

Îmi plac temele alese de noua generație de arhitecți pentru Diplomă, majoritatea au gânduri sensibile de transmis către lume. Mă bucur să observ cum arhitectura și designul se îndepărtează de capitalism și se apropie de valori, de dorința de a da lumii un viitor mai bun.

DIPLOMA Show este festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie și reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

 

Mai multe detalii despre festival și programul acestuia vor fi anunțate pe pagina de Facebook a comunității DIPLOMA, aici. Informații despre festival vor fi disponibile, de asemenea, pe pagina de Instagram și website.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0