fbpx

Open call | Construirea diversității… dar, pentru cine construim?

„…but, who are we building for?” este a doua publicație, după „Who is the architect?” publicată în 2022, ca parte a seriei de publicații inițiate de Building Diversity. Seria urmărește să exploreze, să discute și să desfășoare diversitatea și egalitatea în arhitectură – trecut, prezent și viitor.

Această a doua publicație pornește de la întrebarea „Cine este arhitectul?” și pivotează către o întrebare mai profundă: „… dar pentru cine construim?”, mutând accentul de la creatorul și curatorii mediului construit la locuitorii acestuia – temporari sau nu, permanenți, umani sau non-umani, cu intenția de a explora pentru cine sunt destinate orașele, clădirile, spații și infrastructuri, structurile de putere care stau la baza acestora, discriminarea care apare prin proiectare și potențialul de a crea clădiri mai incluzive și mai diverse pentru viitor.

 

Arhitectura afectează pe toată lumea și totul. Din punct de vedere istoric, ea a servit ca un instrument puternic pentru putere, capabil să includă și să excludă. Modul în care construim tinde să reflecte valorile societăților, ideologiile și standardele societăților. Ea are capacitatea de a îngriji și de a include, dar uneori structurile de putere stabilite creează obstacole, prin faptul că nu iau în considerare diversele nevoi și multiplele moduri de a fi om. Și nu numai, oamenii sunt afectați de mediul construit – pământul, biosfera, animalele non-umane, microbii; toate au fost și sunt încă afectat de mediul construit. Pe măsură ce devenim mai conștienți de acest impact asupra lumii, ies la iveală numeroase provocări sociale și de mediu. „…Dar, pentru cine construim?” își propune să discute, să investigheze, să sugereze și să pună în discuție provocările existente, narațiunile și structurile, nu doar cu privire la arhitectura în sine – ci la tot și la toată lumea pe care o influențează.

 

Cine suntem „Noi”? Și ce este „Clădirea”?
Intenția editorilor este de a folosi termenul „noi” ca o categorie largă de perspective, nu numai în ceea ce privește profesiile care au legătură directă cu arhitectura, ci, în schimb, invitând un spectru larg de voci. În cadrul utilizării unui „noi” universal, recunoaștem diferențele geografice, culturale, financiare, politice și de altă natură, ceea ce are un impact asupra înțelegerii modului în care „noi” este interpretat. Intenția este ca utilizarea termenului „noi” să poată să sublinieze obiectivul unei mai mari unități dincolo de diferențe, în timp ce se respectă și se celebrează diversitatea contextelor.


Termenul „clădire” amintește de numele organizației Building Diversity și este conceput ca un termen activ și larg, care poate să includă, de exemplu, acțiunea de adaptare, conservare și transformare. Contribuțiile ar trebui să se refere la acești termeni, dar
sunt binevenite și cele care îi contestă.

 

Publicația ca instrument
„… dar, pentru cine construim?” nu se dorește a fi un ghid pentru cum să construiești, nici un catalog de „soluții”. Ea se dorește a fi o colecție de perspective, imaginații, gânduri, provocări, întrebări – și idei din diverse perspective, provenind din diferite medii și unghiuri. Ambiția este ca aceasta să poată fie un instrument pentru deschiderea de conversații, extinderea dezbaterilor existente, discuții existente și de a iniția altele noi.

 

Sugestii de subiecte…
Contribuitorii sunt invitați să interpreteze liber apelul deschis și să creeze subiecte noi, unice și inedite. Între timp, câteva subteme sub forma unor concepte și căi tematice sunt sugerate aici ca sursă de inspirație. Structura cărții și a diferitelor capitole nu sunt predefinite și vor fi stabilite în funcție de diversele subiecte propuse în contribuțiile selectate. Acestea nu sunt în niciun caz limitate de subtemele sugerate mai jos.

 

Formate
Prezentarea rezumatului include o descriere a conținutului contribuției, precum și o descriere a modului în care se dorește formatului dorit – de preferință cu un atașament vizual sau o referință ca element minim. Deși avem unele limitări, în ceea ce privește dimensiunile și lungimea cărții, încurajăm contribuitorii să sfideze formatele standard și să sugereze altele care ar putea fi mai potrivite pentru contribuția conținut. Acestea fiind spuse, avem câteva linii directoare pentru a vă ajuta să înțelegem domeniul de aplicare al contribuțiilor:


– Noi: factorii de decizie politică, dezvoltatorii, proiectanții, consultanții
The who: utilizatorii, comunitatea, climatul
– Adaptarea la schimbările climatice pentru dizibilitate
– Acceptarea imperfecțiunilor și învățarea din greșeli

– Impactul social al designului
– Biosfera colectivă/crearea de cadre pentru non-uman
– Designul universal / Designul incluziv
– Generațiile viitoare și schimbători

– Procese incluzive de design
– Proiectarea de noi narațiuni / imaginând  un nou viitor
– Spre incluziune 
– Descompunerea barierelor

 

Contribuția vizuală de exemplu, fotografie(i) / ilustrație(i) / infografic(e)
O reprezentare vizuală a informațiilor sau a datelor, de exemplu, sub formă de grafic sau diagramă.


Limitată la 100 – 1000 de cuvinte cu 1 – 15 elemente vizuale.


Contribuție evaluată de colegi
Este posibil să trimiteți contribuții care necesită o evaluare inter-peers, de tip peer-review. Această  evaluare va fi coordonată de editori. În cazul contribuțiilor care necesită evaluare inter pares, acest lucru trebuie să fie clar precizat în formularul de trimitere, iar contribuția va fi evaluată de către următoarele criterii:


-calitatea profesională, originalitatea și relevanță
-sublinierea temei publicației
-respectarea ghidului de stil Oxford pentru formatarea științifică, referințele etc.
-respectați Codul de conduită pentru cercetare
-integritate


Limitată la un număr de 1000 – 3000 de cuvinte cu 1 – 5 elemente vizuale.

 

Limba
„…dar, pentru cine construim?” va fi publicată în limba engleză. Cu toate acestea, încurajăm și primim cu plăcere rezumate în orice limbă maternă, alături de un rezumat în limba engleză. Acest lucru este pentru a cuprinde o prezență corectă a diversității, în care limba nu este un obstacol pentru a fi inclusă. Pentru rezumate trimise într-o altă limbă, vom face tot posibilul să includem un vorbitor nativ al acestei limbi pentru procesul de evaluare.

 

Drepturi de autor pentru imagini 
Autorul este responsabil de a se asigura de drepturile de autor pentru text, ilustrații, fotografii, etc. și de a furniza editorilor informații legale despre documentația juridică.

 

Pentru confortul dumneavoastră, lucrările acceptate vor primi un formular dedicat pe care îl vor putea trimite la adresa deținătorilor de drepturi de autor, împreună cu toate informațiile necesare. Fondurile necesare pentru asigurarea drepturilor de imagine pot fi discutate cu editorii.

 

Criterii de acceptare 
Rezumatele trimise vor fi evaluate de către echipa editorială pe baza următoarelor criterii:
-relevanța pentru cererea deschisă
-diversitatea contribuabililor*.
-diversitatea temelor și a formatelor


Deși fiecare rezumat va fi evaluat independent și separat, procesul de selecție se va axa, de asemenea, pe obținerea unei liste cât mai diverse de contribuitori și formate, luând în considerare biografiile și ideile prezentate, împreună cu calitatea conținutului. Echipa editorială va fi formată din membri ai organizației Building Diversity, în colaborare cu consultanți externi care vor oferi consultanță cu privire la prejudecăți, puncte slabe și la modul în care se poate asigura un mediu cât mai divers și o selecție cât mai diversă și calitativă.


Fiecare contribuție acceptată este onorată cu 2000 dkk, care vor fi plătite la finalizarea întregii contribuții.

 

Prezentarea rezumatului 
1. Trimiterea rezumatului (200-300 de cuvinte) în care se prezintă ideea principală a contribuției, inclusiv un titlu provizoriu.
2. Impresie despre formatul lucrării finale contribuție (20-50 de cuvinte + 1-5 imagini elemente vizuale)
3. Biografia autorului (50 -100 de cuvinte)

 

Contribuțiile trebuie încărcate prin intermediul la link-ul de mai jos. Vă rugăm să rețineți că nu acceptăm trimiteri prin e-mail. Odată încărcate, veți primi un mesaj de confirmare prin care veți putea edita cât de mult doriți, înainte de termenul limită.

 

Faceți clic aici pentru a trimite rezumatul.

 

Timeline
15 martie 2024 Lansarea apelului deschis
20 aprilie 2024 Întrebări și răspunsuri la apelul deschis termen limită
24 aprilie 2024 Trimiterea rezumatelor termen limită

16 mai 2024 Notificare de acceptare*.
14 august 2024 Depunerea dosarului complet contribuție*
28 august 2024 Feedback final privind contribuția completă*
Decembrie 2024 / Ianuarie 2025 Lansarea publicației*


*Aceste date sunt anticipative. Editorii vă vor informa în cazul în care datele se vor schimba.

 

Contact
Building Diversity va găzdui o întâlnire online de întrebări și răspunsuri (data va fi comunicată prin intermediul canalelor de socializare), în cadrul căreia vom trece în revistă temele, formatele, calendarul publicației și vom răspunde la orice întrebări. Întrebările și răspunsurile vor fi împărtășite după întâlnire.


Nu ezitați să luați legătura direct cu noi în legătură cu întrebări specifice, comentarii și propuneri la adresa noastră de e-mail contact@buildingdiversity.dk. Așteptăm cu nerăbdare să citim contribuțiile dumneavoastră. 

 

Despre construirea diversității 
Building Diversity este o organizație non-profit cu sediul în Copenhaga care lucrează pentru domenii arhitecturale și medii construite mai divers și mai incluziv. Building
Diversity împletește activismul, dialogurile și adevărurile emoționale pentru a desluși viitorul în care fiecare voce este ascultată și fiecare perspectivă este valorizată. La masa noastră, există un loc pentru oricine dorește să ia parte. În expansiune și în creștere: Construim Diversitate.


Building Diversity dorește să mulțumească Fundației daneze pentru Arte pentru sprijinul acordat această publicație.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0