fbpx

Opinia OAR Naţional cu privire la modificările aduse Legii Urbanismului

Opinia OAR Naţional cu privire la modificările aduse Legii Urbanismului

Ordinul Arhitecţilor din România se opune amendamentelor propuse în Parlamentul României în vederea modificării proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. O.A.R. consideră că amendamentele propuse în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor întorc legislaţia privind urbanismul înainte de anul 2008, când erau permise derogări substanţiale de la caracterul reglementat al unei zone prin Planul Urbanistic General.

Situaţia anterioară anului 2008 a adus mari prejudicii dreptului de proprietate, prin nerespectarea prevederilor PUG – ului adoptat de consiliile locale şi, drept urmare, prin crearea unor dezechilibre teritoriale. De asemenea, a determinat dezvoltarea incoerentă a oraşului, alterarea imaginii localităţilor şi agresarea zonelor protejate, suprasolicitări ale infrastructurii, nesiguranţă a investiţiilor.

Amendamentele invocate de OAR ca fiind inoportune au fost iniţiate de Antonella Marinescu şi de Eduard Martin, ambii deputaţi PSD de Constanţa. În abordarea acestor modificări, O.A.R. semnalează absenţa fundamentului profesional (a studiilor, a statisticilor) şi nerespectarea principiilor europene ale dezvoltării teritoriale şi urbane durabile la care România a aderat. Aceste amendamentele au primit votul Comisiei în şedinţa din 9 octombrie a.c., însă în lipsă de cvorum, deoarece reprezentanţii PDL s-au retras de la dezbateri. Promulgarea acestor modificări va duce la slăbirea rolului administraţiei şi la încurajarea speculei imobiliare. În plus, amendamentele destructurează concepţia de amenajare si gestiune a teritoriului

Motivele invocate de iniţiatorii amendamentelor au fost vechimea considerabilă a regulamentelor de urbanism şi dorinţa de a atrage investitori.

Dar modificările propuse tind spre reinstaurarea generalizării urbanismului derogatoriu de dinainte de anul 2008, un mediu propice pentru specula imobiliară. O adevărată revigorare a pieţei imobiliare are loc prin creşterea calităţii mediului construit şi prin întărirea rolului administraţiei publice, de garant al respectării interesului public.

#DLD
4690

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0