fbpx

Peisaj continuu: Orangeria Iris

ARHITECTURĂ: Ideogram Studio TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Iris Orangerie, Nicolas Triboi, Mihai Bonciu

Nu în fiecare zi se ivește ocazia să imaginezi un scenariu arhitectural pe un fost lan de porumb străbătut de căprioare și înconjurat de pădure. Orangeria Iris este un astfel de loc, în care natura înconjurătoare rămâne mai presus de clădiri, grație viziunii și intervenției arhitecților de la Ideogram Studio (Ilinca Păun Constantinescu și echipa ei), alături de designerii Pascal Delmotte și Alma Popan și de peisagiștii Nicolas Triboi și Arina Boariu.

Plasată într-o prelungire a pădurii Snagov și conturată ca un spațiu neîngrădit, dar de o sălbăticie controlată, Orangeria Iris dă, de fapt, numele unui parc ce topește laolaltă, într-un peisaj continuu, natură și elemente construite – mai exact, câteva pavilioane multifuncționale, care să găzduiască creațiile florale și artistice ale beneficiarilor, precum și diverse evenimente. Într-un gest de discreție și receptivitate față de particularitățile sitului, arhitecții au lăsat locul însuși să „dicteze” amplasarea pavilioanelor, anume în cotloanele create de pădure, astfel încât, de pe drum, aproape să nu se vadă: Orangeria (sera principală), un corp minimal de cazare și o seră secundară.

text1_11

Pavilioanele sunt legate între ele de alei ce se pierd în pădure și se lățesc în anumite zone, decupând suprafețe mai mari, prelungiri fine ale spațiilor interioare. Un fir de apă șerpuitor, cu drenaj natural, însoțește de asemenea clădirile, creând din loc în loc ochiuri de apă și oferind spații de trecere prin poduri metalice. Texturile diferite ale aleilor sunt efectul dozajelor diferite ale acelorași materiale: pământ, pietriș și nisip. Locurile de parcare sunt și ele ascunse în meandrele drumului, printre diverse pâlcuri de copaci plantați. De altfel, proiectul peisajer îmbină speciile plantate cu natura spontană, o asociere care a dat roade la foarte scurt timp de la plantare. În ansamblu, se poate spune că intervențiile din proiect produc un efect spectaculos tocmai prin firescul și delicatețea lor.

text2_21

Trecem acum către spațiul interior, de o frumusețe elementară, unde materialele naturale, în formă neșlefuită, amplele suprafețe vitrate și lumina bogată reiau sugestia și atmosfera unei grădini. Construcția principală, Orangeria, impresionează fără a acapara însă peisajul și este alcătuită dintr-o zonă largă și deschisă – partea multifuncțională –, complet transparentă, cu structura metalică vizibilă (având o deschidere de 17 m fără stâlpi interiori), și o zonă „plină”, pentru utilități.

text3_19

La exterior, zonele pline au fost fie finisate cu tencuială de argilă brută, fie acoperite cu șiță arsă la fața locului. La interior, în corpul serei, singura prezență plină, de o masivitate aproape arhaică, este cea a accentului vertical – șemineul tencuit. La capătul opus se află un nou accent de culoare și textură, sub forma unui bar de teracotă. Clădirea dedicată cazării, minimală, are o structură trilobată, cu trei paralelipipede echidistante finisate complet cu șiță, pierzându-se astfel în cromatica contextului.

text4_27

PROIECT: Orangeria Iris; AMPLASAMENT: Str. Platanilor 16, com. Ciolpani, jud. Ilfov; SUPRAFAȚA TERENULUI: 13 632 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1 085 mp;ARHITECTURĂ, MASTERPLAN; ȘEF PROIECT COMPLEX: Ideogram Studio – Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Alexandru Păun, Iulia Păun, Gabriela Belcineanu; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: Nicolas Triboi, Arina Boariu; DESIGN INTERIOR-EXTERIOR: Pascal Delmotte Interior Design – Pascal Delmotte, Alma Popan; CONCEPT GENERAL, FLOWER & OBJECT DESIGN: IRIS – Nicu Bocancea, Cosmin Avrămiță; EXECUȚIE OBIECTE DE BETON: Mihai Bonciu, koncret.ro; PROIECTARE REZISTENȚĂ, CONSTRUCTOR: Rova Design; INSTALAȚII: AD-MEP Engineering; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0