fbpx

Peisajul urban și calibrul uman

În această neobișnuită primăvară, artistul elvețian Harald Nägeli își face cunoscută prezența cu un mesaj puternic de solidaritate: el face apel la proprietarii imobilelor din Zürich în care se află mici magazine, baruri, ateliere sau alte activități asemănătoare să renunțe la încasarea chiriei pe perioada închiderii datorate pandemiei. El însuși fiind un astfel de proprietar aplică exemplar apelul ca o măsură etică, umană, pornită din inimă.

IMG_5502

În acest scop, artistul a pus la punct un website: https://www.wolkegabe.ch/. Acolo arată cât de indispensabilă este contribuția activităților comerciale de mici dimensiuni la viața cotidiană. Supraviețuirea lor este esențială pentru o existență plăcută, echilibrată și însuflețită a cartierelor și locuitorilor. În viziunea sa, peisajul urban necesită păstrarea unui calibru uman ­ vizual, mental, moral. De aceea, important pentru inițiator este gestul de fraternizare concretă, palpabilă cu cei care suferă pierderi în acest moment de criză creată de o situație de forță majoră. Celor care sunt dispuși să aplice propunerea sa și să o dovedească cu acte, Harald Nägeli le donează un desen al său în valoare de 2000-3000 de franci elvețieni. Pe website pot fi văzute 50 de lucrări pe care inimosul artist le pune la dispoziția generoșilor proprietari pentru a alege. Până în prezent au fost deja donate 20 de lucrări: dar din dar se face Rai.

IMG_5495

Harald Nägeli a împlinit anul trecut 80 de ani și poartă în spate amintiri aventuroase. Revista noastră i-a dedicat deja un articol (https://www.igloo.ro/profetul-de-graffiti/). Artistul a atras atenția publică încă din anii ’70 ca un pionier al graffiti-ului. Atent observator și protector al dimensiunii umane, creativității și diversității, el s-a opus monotoniei arhitecturale din acea perioadă. Cu figurile sale imprimate pe ziduri a protestat împotriva betonării, uniformizării și depersonalizării galopante a peisajului urban. De-a lungul deceniilor, a imprimat în Zürich-ul natal precum și în alte orașe europene siluete caracteristice, care l-au făcut deopotrivă admirat și admonestat. Pentru ele a fost chiar și condamnat la 9 luni de închisoare. Perisabile și vremelnice, numeroase figuri ale sale au fost contestate, amendate și, firește, îndepărtate. Dar, pe măsură ce ochiul public i-a integrat stilul, iar genul artistic a căpătat recunoaștere, siluetele inconfundabile au devenit apreciate. De câteva decenii, două parcări din Zürich atrag atenția publicului prin plachete informative asupra câtorva originale ale artistului. Puțini știu însă că cea mai bogată, variată și anonimă colecție de lucrări a supraviețuit în subsolul Universității Tehnice din Zürich. Această neconvențională galerie de artă este accesibilă oricând, oricui. Ea mi-a permis să fotografiez ilustrațiile textului de față chiar în aceste timpuri de restricție.

IMG_5499

Expresia politică agresivă și extrovertită a imaginilor murale a fost urmată de o perioadă de introspecție. După cum el însuși declară, și-a purtat pedeapsa ca pe o distincție: „Să fii băgat la pușcărie din cauza artei este un lucru nemaiîntâlnit”. Artistul a profitat de acel interval pentru a iniția prin desene în tuș explorarea unei „cosmologii interioare”. Colecția sa numără în prezent sute de lucrări. Cariera de grafician a continuat și acompaniat-o pe cea de graffer. Cu gesturi ample sau discrete, artistul Nägeli și-a urmat de-a lungul anilor consecvent convingerile, idealismul și vocea lăuntrică.

»In der Utopie und der ethisch motivierten Tat zeigt sich die Kunst am reinsten. Hierzu braucht es weder Geschäftssinn noch Marktwert, Herz und Verstand genügen.« Der Wolkenutopist, Harald Naegeli

» În Utopie și actul motivat etic arta se reflectă în forma cea mai pură. Aici nu este nevoie nici de spirit comercial nici de valoare de piață, inima și rațiunea sunt de ajunsUn Utopist al norilor, Harald Naegeli

https://www.youtube.com/watch?v=b7wetzqKXV0

https://www.youtube.com/watch?v=9Yfvp0bajXA

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0