Pentru oameni şi natură. Maierhof, Bludenz, Austria – un exemplu de locuire colectivă într-un compex hibrid

cover_feld72_Maierhof_Hertha-Hurnaus_7486_94

Maierhof este un complex de locuinţe sociale din localitatea austriacă Bludenz, în zona munţilor Alpi. Cu o arhitectură hibridă, bazată în mare parte pe lemn, semnată de biroul feld72, cu o experienţă îndelungată în realizarea acestui tip de proiecte, dezvoltarea se inserează cu respect într-un context semi-agrar, unde mediul natural şi ritmurile acestuia joacă un rol esenţial în viaţa comunităţii.

Punctul de plecare al proiectului a fost un studiu de dezvoltare realizat în 2014, privind terenul de 8.500 mp, de formă triunghiulară, care găzduieşte acum complexul de locuinţe. Cerinţele pe care acesta din urmă trebuia să le îndeplinească, definite împreună cu Primăria din Bludenz, şi cu participarea deschisă a membrilor comunităţii locale, erau permeabilitatea, prezenţa unui pasaj pietonal şi mai multe spaţii deschise comune. Dincolo de crearea de spaţii de locuit pentru o populaţie în creştere, noua dezvoltare trebuia să aducă valoare adăugată comunităţii.

feld72_Maierhof_axo-page-001

Astfel s-a conturat aspectul actual al complexului – un ansamblu de opt volume în formă de cuburi cu trei etaje, acoperişuri verzi şi panouri solare, a căror arhitectură o reinterpretează în cheie contemporană pe cea a primei clădiri construite pe teren, numită Zürcherhaus. Deşi volumele par identice la o primă privire, niciunul nu este la fel precum cele din jur. Fiecare dintre cele opt clădiri are aliniamentul propriu, iar dimensiunile lor variază uşor pentru a genera raporturi vizuale dinamice şi a susţine caracterul de oraş mic bine închegat. Complexul conţine, în total, 67 de apartamente, cu suprafeţe de la 37 mp, pentru garsoniere, la 91 mp, în cazul apartamentelor cu patru camere. Varietatea spaţiilor de locuit garantează şi oglindeşte varietatea ocupanţilor şi a comunităţii.

feld72_Maierhof_Hertha-Hurnaus_7190

Clădirile au faţade realizate din elemente prefabricate din scânduri din lemn de brad, netratate şi nelustruite, de lăţimi diferite, ceea ce conferă exterioarelor un aspect natural, dar şi dinamic şi jucăuş. Dincolo de avantajele estetice, folosirea elementelor prefabricate a însemnat posibilitatea de a construi rapid, obţinând rezultate de o calitate ridicată. Golurile neregulate, de formă pătrată au, la rândul lor, cadre din lemn.  O bandă subţire de metal înconjoară fiecare clădire şi marchează vizual separarea parterului de etajele superioare.   Cu timpul, elementele din lemn vor căpăta o patină argintie, dobândind un aspect cu atât mai asemănător cu cel al construcţiilor agricole din apropiere.

feld72_Maierhof_Hertha-Hurnaus_7836

În conformitate cu rezultatele studiului, o parte importantă a terenului este ocupată de o serie de spaţii publice, fiecare cu identitatea proprie. Mai mult, cum parcarea este amenajată în subteran, cu acces din partea de nord, acestea nu sunt ocupate de maşini. Principalul acces pietonal este marcat de scuarul din colţul de sud-vest, ce reprezintă interfaţa publică a complexului şi reinterpretează o serie de elemente locale, precum fântâna şi împrejmuirea din lemn. Obstacolele fizice sunt absente din celelalte spaţii deschise, tranziţiile dintre semi-public şi privat fiind marcate de porţiuni plantate cu specii locale.

feld72_Maierhof_Hertha-Hurnaus_7718

Scuarul conduce către curtea centrală înierbată în jurul căreia sunt organizate cele opt clădiri. Gândit ca un spaţiu public care să poată fi folosit de întregul cartier, acest loc deschis oferă şi loc pentru întâlniri şi joacă, precum şi o parcare pentru biciclete.

feld72_Maierhof_Hertha-Hurnaus_7815_26

O alee care separă două dintre clădiri conduce către un alt loc de joacă, iar o pajişte unde poate fi amenajată o grădină publică realizează tranziţia dintre complex şi câmpurile deschise din vecinătate. Mai mult, pentru a încuraja şi susţine coeziunea socială, a fost prevăzut şi un spaţiu interior comun, amenajat la parter în cadrul clădirii amplasate cel mai aproape de accesul principal.

PROIECT: Maierhof; TIPOLOGIE: complex locuinţe sociale colective; AMPLASAMENT: Bludenz, Austria; SUPRAFAŢA LA SOL: 7.420 mp; PROIECT ARHITECTURĂ: feld72; ECHIPA: Zsuzsanna Balla, Elisabetta Carboni, Marino Fei, Ana Patricia Gomes, Raphael Gregorits, Isa Louise Höhne, Adrian Judt, Hanna Kovar, David Kovařik, Nora Sahr, Alexander Seitlinger, Rebecca Sparr, Arjan van Toorenburg; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: GRUBER + HAUMER; FINALIZAT: 2019

Descoperiţi mai multe proiecte de locuinţe sociale din Austria în igloo #205 / decembrie 2021 – ianuarie 2022 / Viena. Locuinţe sociale, în curând pe piaţă