Pericol? Prea mulți turiști la Turnul Eiffel?

06_David Bourau_view from above

Zona de protecție a Turnului Eiffel a fost o necesitate exprimată de municipalitatea Parisului și SETE. Concursul internațional de arhitectură, demarat în 2017, a desemnat echipa câștigătoare: Dietmar Feichtinger Architectes.

Un proiect vast a demarat încă din 2017. Configurată și pusă în operă la sfârșitul anului 2018, intervenția de „transparentizare a zonei și protecție a vizitatorilor Turnului Eiffel” a implicat instalarea a 631 m liniari de panouri vitrate securizate cu înălțimea de 3 m; 225 m de împrejmuire din CORTEN; 428 borne fixe și retractabile anti-intruziune.

03_David Boureau_view from above

Regândirea grădinii din proximitatea acestei zone a presupus plantarea a 67 de copaci.
Clădiri noi de acces la spațiul de sub Turnul Eiffel au fost proiectate și construite pentru a controla publicul. Întreaga zonă beneficiază de fluxuri publice optime și de 20 de ieșiri vitrate, cu turnicheți, către parvis-ul major al turnului.

Atacurile teroriste de la Stade de France și Bataclan din 2015 și apoi cele de la Nisa din ziua Bastille 2016 au determinat autoritățile franceze să își consolideze politica de securitate în zonele turistice populare și aglomerate. Atât cetățenii francezi, cât și vizitatorii trebuie să poată să se deplaseze liber și în siguranță.

Ideea proiectului Zonei de protecție a Turnului Eiffel propusă de Dietmar Feichtinger Architectes s-a distins prin modul de structurare a fluxurilor de vizitatori și a unei imagini de ansamblu atât frumoase, cât și optime pentru controlul și intervenția forțelor de securitate.

05_David Boureau_detail fence

Două ziduri din sticlă de înaltă securitate, rezistentă la gloanțe, de sute de metri lungime și 3 metri înălțime mențin axa cheie de dezvoltare urbană de la École Militaire până la Palais de Chaillot, iar structurarea fluxurilor de vizitatori asigură o vedere cât mai clară posibilă.

Sticla pereților care configurează zona de proiecție are 72 de milimetri grosime. Panoul modular vitrat este format din șase straturi de sticlă și este dificil de escaladat. Sticla specială este extrem de transparentă și conferă aspect dematerializat, fiind fixată autoportant la sol, cu îmbinări individuale între panouri acoperite cu plăci din oțel inoxidabil.

01_David Boureau_view on garden

Pe pereții vitrați sunt montate camere de supraveghere și corpuri de iluminat în forma unui cub simplu, din oțel inoxidabil, la culoare cu profilul. Panourile de sticlă ies dincolo de plăcile de oțel, ceea ce face ca peretele să pară și mai delicat. Peretele se remarcă, de asemenea, deoarece este proiectat pentru a fi imperceptibil, dar și rezistent la zgomot.

AV G EIFFEL _ Q BRANLY_A4-PRESSE

Există borne fixe de-a lungul trotuarelor Quai Branly pentru protecția împotriva atacurilor sau a vehiculelor. Parcul interior, revitalizat, este împrejmuit cu garduri de oțel Corten și poate fi acum admirat și savurat de toți vizitatorii Turnului puși discret în siguranță.

Proiect: Zonă de protecție a Turnului Eiffel; Adresă: 5 rue Anatole France, Paris, Franța; Suprafața terenului: 41 290 mp; Clienți: Municipalitatea Paris, SETE – Société d’Exploitation de la Tour Eiffel; Arhitectură: Dietmar Feichtinger Architectes; Arhitect: dipl.-ing. Dietmar Feichtinger; Echipa de concurs: Dietmar Feichtinger, José Luis Fuentes, Jan Feichtinger,Radek Smrcina, Barbara Feichtinger-Felber, Magda Kaczor; Project team leader planning: José Luis Fuentes, Matthieu Miclot; Structură: SBP Schlaich, Bergermann & Partner (BET Structure); OGI (BET VRD, OPC); INEX (BET CFO CFA et fluides); Colaboratori: VOGT Landscape (Peisagistică); ON (Concepție Iluminat); SURETIS (Siguranță); CSD FACES (Siguranță la Incendiu); Contractori: EUROVIA IDF; MABILLON; SEGEX; VIRY SAS;  SATELEC / SEMERU

Proiect publicat în igloo #194_Efemer-Permanent