fbpx

Petra Blaisse: Rulourile decorative şi parasolare sunt esenţiale în arhitectură

Petra Blaisse este unul dintre puţinii designeri care abordează proiectele de arhi-tectură atât din interior cât şi din exterior. Una dintre specialităţile sale este crea-rea de draperii şi rulouri inovative, captivante pentru ochiul privitorului. În calitate de membru al juriului în cadrul concursului VELUX International Design Award, îi revine rolul de a aprecia funcţia estetică şi arhitecturală a rulourilor decorative şi parasolare pentru ferestrele de mansardă şi de a-i încuraja pe studenţi să uite de abordările convenţionale atunci când vor să găsească idei noi.

Designerul olandez Petra Blaisse are lucrări în lumea întreagă, situându-se în mijlocul unui mix de culturi şi curente creative. Firma sa de consultanţă din Amsterdam, Inside Outside, s-a specializat în găsirea de soluţii care conectează interiorul cu exteriorul, creând de la covoare până la draperii şi perdele pentru muzee, sedii de corporaţii sau reşedinţe private, îmbinând elementele estetice din arhitectură cu cele de design peisagist.

Blaisse are propria sa viziune cu privire la felul în care influenţăm caracterul unui spaţiu prin produsele cu care acoperim ferestrele – pentru blocarea luminii, filtrarea ei sau experimentând modurile în care ea pătrunde într-o încăpere. Oricare ar fi locaţia proiectului la care lucrează, echipa sa de designeri colaborează cu arhitecţi prestigioşi pentru a regândi felul în care sunt delimitate graniţele dintre interior şi exterior.

Accesoriile care acoperă ferestrele sunt o parte integrantă a arhitecturii şi a vieţii cotidiene
Pentru Blaisse, materialele pe care le folosim pentru a acoperi şi proteja ferestrele joacă un rol fundamental în designul unei clădiri. “Consider că rulourile şi draperiile sunt o parte integrantă a arhitecturii,” spune Petra Blaisse, “ sunt lucruri care trebuie să se armonizeze cu esenţa arhitecturii.”
Blaisse se străduieşte să transforme accesoriile pentru ferestre în elemente care completează interiorul şi nu concurează cu modelele şi materialele de design interior.

“În mod ideal, ele ar trebui să devină o componentă activă a rutinei zilnice şi să influenţeze modul în care se desfăşoară lucrurile într-un spaţiu. Daca sunt aplicate corect, rolul lor este acela de a dirija felul în care ne desfăşurăm ziua şi de a ne răspunde nevoilor de intimitate şi acces la lumină. Aceştia sunt factorii în funcţie de care ne organizăm timpul întotdeauna.”

Schimbând draperiile, schimbăm spaţiul

Mişcarea luminii şi a umbrelor în funcţie de diverse tipuri de materiale a fascinat-o întotdeauna pe Blaisse. Ea face diferenţa între accesoriile “moarte” care blochează toată lumina şi cele “vii” şi transparente care îţi permit să distingi ce se întâmplă în spatele lor. “Mie personal nu îmi plac draperiile moarte. Sunt o soluţie definitivă şi nu exprimă niciun fel de mişcare. În momentul în care lumina trece prin ele, devin vii. Materialele se comportă în mod similar. Unele reflectă, precum oglinzile, imaginea lucrurilor din faţa lor sau preiau culoarea ambientului. Altele oferă imagini tridimensionale sub formă de unde sau falduri. Sunt interesante pentru că permit trecerea luminii într-un mod gradat.”

Un joc fascinant de lumină şi mişcare

Deşi Blaisse are o experienţă în domeniu de peste douăzeci de ani, multe aspecte ale efectelor produselor care acoperă ferestrele reprezintă încă o surpriză pentru ea. Iată ce a observat la un proiect cu ferestre de mansardă şi rulouri electrice – “Tocmai plouase şi totul era ud. Atunci când soarele a ieşit din nori şi a declanşat automat senzorul exterior, rulourile interioare au început să se mişte iar picăturile de ploaie de pe geam se reflectau pe nuanţa rulourilor. Când soarele a intrat din nou în nori iar rulourile s-au ridicat, umbrele stropilor s-au reflectat pe pereţi. Un adevărat joc între rulourile ferestrelor de mansardă, vremea de afară şi geam – o foarte frumoasă colaborare.”

Încurajăm studenţii să nu respecte regulile

“Petra Blaisse a demonstrat puterea pe care o are designul care nu se încadrează în tipare. Lucrările sale depăşesc aceste limite şi conectează spaţiul interior cu cel exterior, lumina şi umbrele. Suntem extrem de încântaţi că avem oportunitatea de a colabora cu ea şi sperăm ca studenţii să fie inspiraţi de exemplul ei de a gândi în direcţii alternative” spune Kent Holm, Director al Departamentului de Accesorii şi Produse Parasolare al Grupului VELUX.

Blaisse este curioasă să afle ideile cu care vor participa studenţii europeni la acest concurs. “Mă interesează să aflu noile impulsuri pe care studenţii le vor oferi. Sper ca majoritatea dintre ei să încerce să experimenteze lucruri noi. Întotdeauna am fost convinsă că, pentru a avea succes în acest domeniu, trebuie să fi foarte curios şi motivat.”

VELUX International Design Award

Concursul VELUX International Design Award 2014 a fost creat cu scopul de a reinventa soluţiile pentru rulourile decorative şi parasolare ale viitorului. Concursul se adresează studenţilor la facultăţile de design – care pot participa individual sau în echipă – pentru a propune soluţii inovatoare menite să îmbunătăţească calitatea vieţii oamenilor.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0