fbpx

Plutire și reflexie. Casa de ceai Fuzhou, China

ARHITECTURĂ: Neri & Hu TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Hao Chen

Casa de ceai din Fuzhou proiectată de biroul de design și cercetare arhitecturală Neri & Hu reinterpretează un element emblematic din istoria și imaginarul orașului: templul Jinshan, așa cum a rămas el în memoria colectivă, datorită documentării întreprinse de John Thomson, unul dintre primii fotografi europeni care au ajuns în Orientul Îndepărtat, aducând cu sine în Occident frânturi dintr-o lume necunoscută. În legendara sa călătorie pe râul Min, din jurul anului 1871, a surprins și această construcție antică, plutind netulburată pe ape – imagine ce în timp s-a atașat definitiv și inconfundabil identității orașului Fuzhou din China.

John Thomson, The Island Pagoda (1871)

Pe lângă referința la plutirea templului insular Jinshan, proiectul noii ceainării mai creează o punte cu trecutul, încorporând în interiorul său o uriașă piesă de patrimoniu cultural și arhitectural aparținând stilului Hui, unul dintre cele mai importante stiluri arhitecturale tradiționale din China: e vorba de structura din lemn, bogat ornamentată, a casei unui înalt reprezentant din dinastia Qing, relocată din regiunea de origine, Anhui, și devenită spațiu central în noul ansamblu.  

Gândită asemenea unei case plasate în vârful unei stânci, clădirea ceainăriei se înalță pe o bază de beton compactat manual, iar forma unghiulară a acoperișului de cupru reia conturul relicvei de lemn adăpostite la interior. Prin alegerea betonului tasat ca material principal de lucru, arhitecții aduc un omagiu contemporan locuințelor tradiționale de pământ specifice zonei, creând astfel un efect de monumentalitate naturală, crudă, ce atrage atenția din depărtare. De aproape, clădirea se dezvăluie privitorului o dată-n plus, prin reflecția sa în masa de apă dimprejur.

Interiorul labirintic e construit pe o serie de contraste și jocuri: lumină-întuneric, ușor-greu, aspru-neted, închis-deschis. În mai multe puncte, zidurile și acoperișul sunt decupate spre a da voie luminii să pătrundă până în cele mai adânci spații și, mai ales, să pună în evidență structura-artefact expusă generos. În jurul ei se desfășoară nivelul mezaninului, ceea ce le vizitatorilor să observe îndeaproape detaliile sofisticate ale tâmplăriei.

 

Fiecare spațiu al clădirii își compune propria geometrie, propria atmosferă și relație cu lumina sau cu texturile, invitând la degustarea ceaiului într-un cadru contemplativ, ceremonial.

PROIECT: Casa de ceai Fuzhou; AMPLASAMENT: Fuzhou, China; SUPRAFAŢA CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 500 mp; ARHITECTURĂ: Neri & Hu Design and Research Office; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0