Portocaliu exuberant într-un cadru subtil
AMENAJARE DE INTERIOR: MAT Studio TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of MAT Studio
Amplasat în cadrul unui complex nou construit, acest apartament cu 4 camere din Capitală are o atmosferă caldă și primitoare, rezultată din combinația de nuanțe pastelate și texturi de lemn natur. Detaliile de beton și accentele de negru punctează spațiile, generând contraste puternice, în timp ce, în zona de zi, prezența exuberantă a culorii portocaliu creează un mediu tonic și optimist.
Principala provocare a amenajării a fost configurația neregulată a ansamblului bucătărie – cameră de zi – hol, care punea probleme în integrarea elementelor funcționale necesare. Prioritizând, încă de la început, zonele de depozitare și acordând o atenție deosebită alegerii pieselor de mobilier, astfel încât acestea să nu devină elemente separatoare, arhitecții au reușit să lege diferitele zone într-un fir narativ continuu, creând un spațiu de locuit atât elegant, cât și funcțional.
Interiorul este ritmat de motivul riflajelor de lemn, ce marchează trecerea dintre funcțiuni și stabilește un joc al deschiderilor și diferitelor grade de intimitate. Astfel, cuierul cu banchetă generoasă din zona de intrare include un riflaj care, în același timp, dezvăluie și protejează zona principală a locuinței și, în plus, aduce lumina naturală în hol. Gândită în trei dimensiuni pentru a maximiza spațiul disponibil, depozitarea se continuă apoi cu debaraua ce ascunde mașina de spălat.
În cadrul open space-ului, amenajarea gravitează în jurul punctului de atracție vizuală reprezentat de backdrop-ul placat cu ceramică portocalie al bucătăriei, reflectat în suprafața lucioasă a blatului negru din cuarț. Canapeaua confortabilă, cu o singura cotieră, se deschide către zona de intrare și menține o siluetă joasă, pentru o conexiune vizuală permanentă cu bucătăria, iar nuanțele de portocaliu sunt reluate în cadrul scaunelor ce înconjoară masa de dining.
Trecând către zona de noapte, în dormitorul matrimonial, fereastra amplă cu parapet jos a favorizat configurarea unei banchete pentru citit cu depozitări suplimentare și draperie integrată, pentru un sentiment de intimitate. Tot în scopul maximizării spațiului, dressing-ul este în întregime adosat peretelui.
Camera copilului, cu o prezență mai pronunțată a tonurilor închise, este amenajată în jurul temei călătoriilor în spațiu, ilustrată pe tapetul-fundal al patului. Masca radiatorului ascunde o surpriză pentru cunoscători – o reprezentare a sistemului solar, însă fără Pluto, care, în 2006, și-a pierdut statutul oficial de planetă.
PROIECT: Apartament DC2; AMPLASAMENT: Ansamblul Delta City, București; SUPRAFAȚA UTILĂ: 84 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: MAT Studio; ECHIPA: Radu Matei, Sabina Iancu; FINALIZAT: 2023