fbpx

Potențialul noului material sustenabil Hempcrete pentru locuire. Casa LO, Republica Cehă

ARHITECTURĂ: Ateliér Lina Bellovičová TEXT: Anca Rotar FOTO: BoysPlayNice

Situată în regiunea Chřiby, ce acoperă cea mai înaltă porţiune din Carpaţii Moraviei Centrale şi cuprinde numeroase parcuri naturale, această casă a fost proiectată de o tânără arhitectă, Lina Bellovičová, pentru un beneficiar care, în trecut, a avut un stil de viaţă nomad, însă, după ce şi-a întemeiat o familie, a simţit nevoia să aibă o locuinţă proprie.
Forma şi organizarea interioară a casei poartă influenţa arhitecturii japoneze, familiară pentru Lina Bellovičová, care locuit şi lucrat o perioadă în Kobe, prin simplitate şi versatilitate, dar şi prin modul în care se „retrage“ pentru a lăsa să se manifeste individualitatea beneficiarului. Acesta din urmă şi-a dorit o locuinţă în primul rând ecologică şi cu o puternică legătură cu natura înconjurătoare, şi care să conţină şi un mic atelier de developare foto, unde să îşi poată practica hobby-ul pe timpul nopţilor reci de iarnă.

 

Tot beneficiarul a fost cel care a sugerat unul dintre principalele materiale folosite la construirea casei. Astfel, dacă structura clădirii este din lemn, la fel ca în cazul locuinţelor tradiţionale nipone, pereţii sunt din hempcrete (numit şi hempline sau beton de cânepă), ceea ce a reprezentat o provocare pentru arhitectă, deoarece acest proiect a reprezentat prima instanţă de folosire a acestui material în Republica Cehă.
4_lina-bellovic-house-lo-boysplaynice-08
Hempcrete este un material bio-compozit ce se obţine prin amestecarea puzderiei de cânepă cu lianţi pe bază de var. Uşor de folosit în construcţii, el trece printr-un proces de petrificare ce durează câţiva ani, timp în care absoarbe dioxid de carbon din atmosfera înconjurătoare. De asemenea, hempcrete are foarte bune proprietăţi izolatoare, este reciclabil şi rezistent la foc, mucegai şi dăunători.
Interiorul este separat de exterior printr-o serie de uşi glisante de dimensiuni mari, un alt element preluat din tradiţia japoneză, realizate din sticlă, pentru a menţine o legătură vizuală permanentă între natură şi spaţiul familiei, format dintr-un hol de intrare, două dormitoare şi o baie. Un subsol din beton conţine spaţii tehnice, atelierul foto al proprietarului, o cameră tip club şi spaţii de depozitare. Terasa ce înconjoară casa este protejată de ploaie de streaşina generoasă, pentru ca beneficiarii să poate petrece cât mai mult timp afară. Un alt element sustenabil al locuinţei este covorul verde de pe acoperiş, ce marchează relaţia de comuniune cu natura şi are, la rândul său, un rol de izolator termic.
6_lina-bellovic-house-lo-boysplaynice-12
7_lina-bellovic-house-lo-boysplaynice-21

PROIECT: House LO; AMPLASAMENT: Chřiby, Republica Cehă; SUPRAFAȚA TERENULUI: 20.000 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 195 mp; ARHITECTURĂ: Ateliér Lina Bellovičová; FINALIZAT: 2018

 

Articol publicat în igloo #202 / Climate Change / iunie-iulie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descoperiți potențialul estetic și funcțional al materialelor tradiționale sau inovatoare în arhitectură în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0