fbpx

Premiul pentru arhitectură al Academiei Regale de Arte din Londra va fi acordat anul acesta arhitectei franceze Renée Gailhoustet

Aubervilliers. Foto: Marc Patout
RA Architecture Prize 2022, premiul acordat de Academia Regală de Arte din Londra pentru realizări excepţionale în domeniul arhitecturii, îi va fi decernat arhitectei franceze Renée Gailhoustet în cadrul unei ceremonii care va avea loc în luna septembrie. Născută în Algeria, Renée Gailhoustet şi-a început cariera de arhitect în 1961, dedicându-se în mare parte construirii de locuinţe sociale.

 

Premiul decernat de Academia Regală de Arte din Londra va onora contribuţia extraordinară a lui Renée Gailhoustet la locuirea socială din Franţa, precum şi abordarea ei revoluţionară asupra planificării urbane, cu scopul de a construi nu atât clădiri şi cartiere, cât şi comunităţi. 

 

„Realizările lui Renée Gailhoustet întrec cu mult proiectele de locuinţe sociale construite în ziua de astăzi. Proiectele ei vorbesc despre un profund angajament social şi sunt caracterizate de generozitate, frumuseţe, grijă faţă de mediu şi inclusivitate. Acest premiu aduce în prim plan proiectarea de locuinţe ca una dintre cele mai urgente şi complexe probleme ale epocii noastre, invitând publicul să redescopere lucrările unuia dintre cei mai angajaţi şi prolifici arhitecţi din secolul 20 – un arhitect care a deschis drumul către o nouă abordare a locuirii sociale şi a fost unul dintre primii care au integrat în proiectele lor principii importante precum amenajarea de spaţii publice generoase şi aducerea naturii în oraş”, a declarat Farshid Moussavi, Preşedintele juriului RA Architecture Prize 2022.

 

Născută în Oran, în Algeria Franceză, în 1929, Renée Gailhoustet a studiat arhitectura la École Nationale des Beaux-Arts de Paris, de unde a absolvit în 1961. În 1964 şi-a înfiinţat propriul birou, în cadrul căruia a realizat o serie de proiecte vizionare de locuinţe sociale colective, precum La Maladrerie, în Aubervilliers, sau Le Liégat, în Ivry-sur-Seine. Renée Gailhoustet a realizat şi masterplanul centrului din Ivry-sur-Seine şi l-a invitat pe Jean Renaudie să dezvolte acolo prima construcţie din seria lui de clădiri de apartamente Étoiles. Portofoiliul ei impresionant reflectă o abordare a arhitecturii ca practică socială şi culturală şi o încredere profundă în puterea legăturilor sociale în cadrul unor comunităţi caracterizate de diversitate şi coeziune.

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0