fbpx

Prima expoziție Felipe Cohen la Gaep: picturi și obiecte inspirate de apusul pe mare | EYELIDS

Felipe Cohen, Eyelids Series, 2022, ulei pe pânză, 70 x 70 x 2.5 cm

Gaep prezintă Eyelids (18 iunie – 13 august 2022), prima expoziție personală în România a lui Felipe Cohen. Cu o practică axată în ultimii zece ani pe explorarea, prin picturi și obiecte sculpturale, a reflexiei luminii în natură, Cohen este unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani brazilieni, câștigătorul mai multor premii internaționale și cvadruplu nominalizat la PIPA Prize în Brazilia.

 

Expoziția de la Gaep va gravita în jurul a 13 picturi noi din seria Eyelids, în care artistul juxtapune cercuri și linii orizontale în diverse configurații. Similar cu obiectele sculpturale de tip cutii-vitrină pe care le face de un deceniu, aceste compoziții sunt inspirate de apusul soarelui într-un orizont lichid – un moment ce creează premisele pentru reflexie și oglindire.

 

Lumina, cu a sa capacitate de a crea culori și adâncimi, de a dematerializa orizontul prin reflexie, de a evidenția forme, se află în centrul investigației artistului. Cohen abordează subiectul prin prisma peisajului, geometrizat și abstractizat. Totuși, felul în care folosește formele și culorile transcende precizia geometrică și infuzează lucrările cu un sentiment poetic. Pentru el, peisajele, fie sub formă de picturi, fie de cutii-vitrină, au fost dintotdeauna un pretext pentru a vorbi despre dinamica dintre lumină, spațiu și timp.

 

După cum povestește artistul, Eyelids, seria de picturi care dă titlul expoziției, sugerează o dublă oglindire. Pe măsură ce lucra la formele circulare din această serie, a început să se gândească tot mai mult la „doi ochi, unul cu pleoapa deschisă, celălalt cu pleoapa închisă”, și a devenit absorbit de ideea unui peisaj care privește, la rândul său, privitorul. Această idee s-a adăugat intenției inițiale, aceea de a evoca oglindirea soarelui în apă la apus.

 

Lucrând în serii pentru că îi place să „dezvolte modular o idee”, Cohen a explorat subiectul reflexiei luminii, înainte de Eyelids, în mai multe serii de cutii-vitrină care aduc laolaltă materiale transparente și opace, caracterizate prin diverse grade de fragilitate (de ex., sticlă vs. lemn) și prin texturi și greutăți contrastante (fetru vs. marmură). Două asemenea obiecte, incluse în expoziția de la Gaep, folosesc transparența și reflexia pentru a da senzația că materie solidă ar pluti în aer. Efectul optic face trimitere, de exemplu, la momentul când soarele pare să atingă orizontul și să curgă în mare la asfințit.

 

Felipe Cohen, Poente #8, 2022, lemn, fetru, sticlă și marmură, 30 x 45 x 77 cm

Scurtă biografie

 

Felipe Cohen (n. 1976, trăiește și lucrează în São Paulo, Brazilia) este câștigătorul mai multor premii – illy SustainArt Award la ARCOmadrid (2016), Atos Visuais Funarte (2007) și Fiat Mostra Brasil (2006) – și cvadruplu nominalizat la PIPA Prize în Brazilia (2016, 2013, 2012, 2010). Lucrările lui se află în colecții muzeale precum Museu de Arte Moderna de São Paulo, Museu de Arte do Rio și SMoCA: Scottsdale Museum of Contemporary Art. Printre expozițiile personale recente se numără: Sol que abre o céu (Galeria Silvia Cintra + Box4, Rio de Janeiro, 2022), Pálpebra (Galeria Millan, São Paulo, 2021), Broken Light (Ivorypress, Madrid, 2018), Luz Partida (Galeria Cavalo, Rio de Janeiro, 2017) și Ocidente (Kubikgallery, Porto, 2017). Înainte de Eyelids, la Gaep a participat în trei expoziții de grup: Borderline Relation (2018), The Domino Effect (2020) și The Domino Effect 2 (2021).

 

 

Partener al expoziției: ARCUB

Cu sprijinul: COS Corporate Office Solutions, Signify

Parteneri media: igloo, Curatorial, Revista Atelierul

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0