fbpx

Primul masterat (MBA) din România dedicat profesioniștilor din industriile creative și culturale

La data de 6 aprilie 2023 se împlinesc 110 ani de la înființarea Academiei de Studii Economice din București. Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine – FABIZ – a marcat acest eveniment astăzi, 5 aprilie, prin lansarea unui nou program de masterat: Business Administration in Creative and Cultural Industries.

Evenimentul a avut loc la Art Safari, într-un cadru restrâns, și a fost prefațat de discursul decanului facultății Tănase Stamule și intervenția CEO-ul pavilionului de artă, Ioana Ciocan. La eveniment a luat parte și doamna Secretar de Stat, din partea Ministerului Culturii, Diana Baciuna, care a subliniat importanța și necesitatea acestui program de masterat în spațiul universitar românesc, și de asemenea a confirmat susținerea și implicarea dumneaei și a instituției pe care o reprezintă.

 

„Este un program pentru adulți, post absolvenți, care au terminat un masterat la o facultate vocațională sau care lucrează în domeniu, și doresc să învețe management și economie pentru a-și conduce mai bine afacerea” – Tănase Stamule, decan FABIZ.

 

În calitate de partener al programului și guest speaker din industrie, Ioana a oferit audienței o prezentare succintă a cursului pe care în pregătește pentru viitorii studenți. Ea le-a vorbit celor prezenți la eveniment despre provocările sectorului cultural din perspectiva organizării și a managementului celui mai mare conglomerat de expoziții de artă din România.

 

Noul program de masterat de la FABIZ este singura inițiativă de acest gen din România, care reunește sub aceeași umbrelă toate industriile creative, de la patrimoniu cultural la artă, muzică, publicitate și design. Programul se adresează profesioniștilor din sectorul creativ și cultural, care își doresc să dezvolte competențe de management și administrarea afacerilor. Curricula este aplicată și foarte atractivă, cu studii de caz din industrie la care contribuie atât profesori din facultate cât și experți din domeniu, din România și Europa.

 

Proiectul se remarcă prin echipa de formatori și profesori internaționali care au acceptat invitația FABIZ de a preda alături de cadrele didactice din România. Printre aceștia se numără: Gudrun Heymans – coordonator Creative Europe Culture; Pippo Ciorra – senior curator MAXXI Architettura; Carla Figueira – lector Goldsmiths, cercetător și consultant în relații culturale internaționale; Paolo Ferrarini – curator, profesor la Università di Bologna, Accademia Costume & Moda, și editor european Cool Hunting; Sofie Jacobs – profesor la Antwerp Management School; Patrizia Boglione – coordonator de programe la IED Roma și Creative VP Translated; Alexandre Duarte – profesor la UNIVERSIDADE NOVA Lisboa; Cristiana Sappa – profesor la IESEG Paris.

 

Programul este de tip MBA, are o durată de 2 ani și un format modular, cu două weekenduri de predare pe lună. Structura este blended learning, oferind cursuri atât în format fizic, cât și online, pentru a se plia pe nevoile studenților care lucrează în industrie.

 

Un sumar a ceea ce reprezintă masteratul în Administrarea Afacerilor în Industriile Creative și Culturale îl putem deduce din declarațiile profesorilor și partenerilor proiectului:

 

„În calitate atât de profesionist în domeniul creativ, cât și de profesor universitar, sunt încântat să fac parte din acest program, deoarece sunt sigur că va aduce o nouă perspectivă în mediul educațional creativ. Excelența profesorilor, a profesioniștilor din industrie, a invitaților și a personalului implicat oferă garanții studenților că vor fi pregătiți pentru această lume VUCA. Mai mult decât să predau creativitatea, mă aștept să împărtășesc în mod creativ multe aspecte ale comunicării comerciale care vor face diferența în viața personală și profesională a studenților. Aștept cu nerăbdare!” – Alexander Duarte, UNIVERSIDADE NOVA din Lisabona

 

„Artele și cultura au făcut întotdeauna parte din viața mea; sunt ca un fel de oxigen pentru mine, pe care mă bucur foarte mult să le împărtășesc. Personal, sunt convinsă și mă angajez să îmbunătățesc cooperarea culturală regională, națională și internațională care, în conformitate cu noul concept european Bauhaus, are ca rezultat inerent bunăstarea economică și socială generală.” – Gudrun Heymans, coordonator Creative Europe Culture desk Flanders

 

„Ceea ce am învățat în acești ultimi ani complicați de criză și instabilitate este că singura modalitate prin care putem contribui la un viitor mai bun este să alimentăm colaborările între discipline și diverse competențe dobândite prin experiență. Programele educaționale sunt locul în care această colaborare poate fi construită în mod virtuos, mai ales atunci când artele, știința și economia se unesc pentru a fi productive și pentru a genera schimbare.” – Pippo Ciorra, senior curator MAXXI Architettura.

 

„Avem nevoie de co-creare pentru a face față unor provocări fără precedent. Acest masterat este o ocazie minunată pentru a construi o comunitate creativă solidă și colaborativă capabilă să rescrie viitorul nostru colectiv.” – Patrizia Boglione (vicepreședinte creativ la Translated și coordonator de programe educaționale la IED Roma)

 

„Analizând o serie de oportunități și contexte, reunind specialiști și profesori din România și din străinătate, noul program de master inițiat de FABIZ se dovedește a fi nu doar relevant și necesar, ci și foarte atractiv, din toate perspectivele. Este imperativ sā integrăm în sistemele noastre educaționale și în practicile noastre de lucru modalități creative de a gândi, dacă dorim să înfruntăm cu optimism viitorul.  Creativitatea este și cea mai bună modalitate de a răspunde schimbării, altfel, putem deveni victimele schimbării, fie că aceasta este cauzată de un virus, de război sau de răspândirea haotică a informațiilor pe rețelele sociale. Cred cu tărie în rolul cheie jucat de industriile creative și culturale și de diplomația culturală, în cadrul comunității internaționale, pentru a spori încrederea, admirația, respectul și colaborarea între oameni.” – Dr. Liliana Țuroiu, Director ICR Bruxelles și director al programului.

 

Evenimentul de astăzi face parte dintr-o serie de evenimente organizate cu ocazia lansării masteratului Business Administration in Creative and Cultural Industries. În luna mai, în cadrul RDW, FABIZ va găzdui un eveniment satelit organizat în colaborare cu The Institute, partener al programului.

 

Mai multe detalii despre program puteți găsi accesând site-ul www.creative.fabiz.ase.ro

Contact: creative@fabiz.ase.ro/

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0