fbpx

PRITZKER X3. Fondatorilor RCR Arquitectes li s-a acordat Premiul Pritzker

Premiul Pritzker 2017 a fost câștigat de către co-fondatorii studio-ului catalan RCR Arquitectes – prima dată când această distincție prestigioasă este acordată în comun spre trei arhitecți. Rafael Aranda, 55; Carme Pigem, 54; și Ramon Vilalta, 56 – care au înființat în 1988 biroul lor de proiectare, în orașul Olot, Spania – se alătură listei câștigătorilor de renume din edițiile anterioare, care îi include pe: Richard Rogers, Oscar Niemeyer, Luis Barragan, Jacques Herzog și Pierre de Meuron.

Pigem devine a treia femeie – din istoria de 38 de ani a premiului – distinsă cu onoarea maximă în arhitectură, recunoscută internațional, după Zaha Hadid în 2004 și Kazuyo Sejima, care a câștigat premiul alături de partenerul Ryue Nishizawa, în anul 2010.

RCR Arquitectes este cunoscut pentru activitatea în Olot și Spania, primind o atenție semnificativă pentru proiecte cum ar fi Crama Bell-Lloc, în Palamós, în apropiere de Girona și Biblioteca și Centru pentru Cetățeni Seniori din Barcelona.

Studioul a făcut titluri de primă pagină în presa de arhitectură și înafara țării, mai ales în Rodez, Franța, cu uimitorul muzeu, placat cu oțel, dedicat operei artistului francez abstract Pierre Soulages.

Juriul Premiului Pritzker a descris modul de colaborare al trio-ul de lucru ca „deliberat și extrem de bine gândit”, adăugând că demersul lor arhitectural crează clădiri care sunt „locale și universale, în același timp”.

Președintele juriului arhitectul Glenn Murcutt a afirmat: ” RCR Arquitectes au demonstrat că unitatea dintr-un material poate împrumuta o forță incredibilă și simplitate unei clădiri. Colaborarea acestor trei arhitecți produce arhitectură fără compromisuri, atingând un nivel poetic, ceea ce reprezintă defapt o muncă atemporală, care reflectă un mare respect pentru trecut, în timp ce proiectează claritatea prezentului și viitorului”.

imagini ale câtorva proiecte la:

 

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0