fbpx

Privire peste pădurea boreală – Forest Tower

Turnul de observație din parcul danez Camp Adventure este iconic. Înalt de 45 de metri, Forest Tower reprezintă punctul culminant al unui parcurs, lung de aproape un kilometru, amenajat prin pădurea boreală. Urcarea se face printr-o rampă spiralată, lungă de 650 de metri.

Proiectul uimitor este realizat de echipa de proiectare EFFEKT. Noul parcurs pentru plimbare și turnul de observație fac parte din Camp Adventure, o instalație de sport de aventură existentă, care include alpinismul tip treetop și tiroliene.

Situat la o oră sud de Copenhaga, turnul e primul de acest fel din Scandinavia. El aduce vizitatorii mai aproape de natură, aşezându-le orizontul privirii peste coroanele copacilor și oferindu-le o perspectivă nouă asupra pădurii boreale scandinave.

Amplasamentul Gisselfeld Klosters – o pădure glaciară din regiunea Zeelandei de Sud – este un biotop distinct şi un peisaj superb, mereu surprinzător, caracterizat de dealuri, pârâuri efemere, lacuri, zone umede și pajiști. Viața păsărilor și schimbarea anotimpurilor îmbogăţesc cu ritmuri diferite frumuseţea peisajului.

Intervenţia arhitecturală are monumentalitate şi delicateţe, dezideratul fiind armonia cu natura. Un parcurs elevat, placat cu lemn, duce la turn şi face pădurea accesibilă tuturor în mod delicat. Cum? Fără a perturba mediul natural, aducând oameni în pădure astfel încât habitatul unei varietăţi de specii să continue să trăiască. Pentru a realiza acest lucru, turnul a fost construit din oțel rezistent, iar lemnul este un stejar local.

EFFEKT_Camp-Adventure_15_credit_EFFEKT_Rasmus_Hjortshoj

„Natura oferă experiența reală. Am făcut-o mai accesibilă și am oferit o serie de perspective noi și alternative. Turnul este conturat pentru a spori experiența vizitatorului, ridicând forma cilindrică tipică în favoarea unui profil curbat, cu talie zveltă, dar cu bază și coroană lărgite. Acest lucru permite un contact mai bun cu acoperişul pădurii” – Tue Foged, Partner la EFFEKT Architects.

Forma hiperbolică susţine rampa în spirală care urcă spre puntea de observație. Rampa devine elementul spaţial principal, dezvăluind peisajul, ascendent şi descendent, la pas, tuturor vizitatorilor. Platforma de vârf a turnului se află la 140 de metri deasupra nivelului mării și la cel mai înalt punct accesibil din întreaga Zeelandă. Pe vreme senină, există o vedere neobstrucționată la 50 km până spre oraşele Copenhaga și Malmo, în nord, și către peisajul vălurit din sudul Zeelandei la sud și est. Obiectul construit în peisaj – Forest Tower –deschide privirea peste pădurea boreală.

***

Proiect: Forest Tower, Camp Adventure; Program: loisir, sport de aventură, cercetare; Amplasament: Pădurea Gisselfeld Klosters, Haslev, Danemarca; Client: Camp Adventure; Anvergura intervenţiei arhitecturale: 900 m de alei amenajate, 45 m înălţime turn, 650 m urcare pe rampă; Arhitectură: EFFEKT Architects; Ehipa de proiectare: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge, Toni Rubio Soler, Anders Hjortnæs, Yulia Kozlova, Evgeny Markachev, Oscar Elfving, Nicolai Duedahl Hende, Marco Antonio Ravini, Paula Madrid Bergillos, Carlos Suriñach; Structură: ARUP; Contractor: Levi Jensen A/S; Premii: ICONIC Award 2017 – Visionary Architecture; Finalizat: 2019

Proiect prezentat în igloo #196_iunie-iulie 2020

Igloo 196_Arhitectura Verde

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0