Puiu Manu: „În comunism, un album BD costa ceva mai mult decât o sticlă de Pepsi”
Cutezătorii, Arici Pogonici sau Toate pânzele sus – pentru unii evocă nostalgia copilăriei, pentru alţii sunt simpatice enigme. Toate au în comun banda desenată și pe cel mai longeviv creator de BD-uri de la noi, Puiu Manu. De la începutul anilor ’50 și până astăzi, Puiu Manu a îmbinat marea pasiune pentru banda desenată cu plăcerea de a practica schi și yachting. Și cu o vitalitate extraordinară care, la cei 90 de ani, nu dă semne de oboseală.
Desenaţi dintotdeauna. Dacă nu aţi fi făcut bandă desenată, ce v-ar fi plăcut să deveniţi?
Am desenat dintotdeauna! Am studiat artele plastice și sunt membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Am lucrări de pictură şi o mare diversitate de grafică publicitară-ilustraţii-afişe comerciale etc. Am fost dedicat artelor şi nu am vrut să fac altceva.
Generaţii întregi de copii au crescut cu benzile dvs. desenate. Ce ar trebui făcut ca să reînvie această pasiune?
Banda desenată este un act de cultură. Americanii au constatat că după douăzeci de ani de digital au o generaţie care nu mai citeşte, nu are imaginaţie şi sunt neajutoraţi dacă le iei computerul din mână; în replică, au relansat BD-ul care, de bine de rău, are text ce trebuie citit. Stimulând apetitul cititului şi fìind o artă secvenţială, dezvoltă şi imaginaţia, trebuind să completeze povestea dintre imagini!
În toate ţările din Occident şi nu numai, arta BD-ului se bucură de foarte multă atenţie. La Bruxelles, există un muzeu imens de bandă desenată. Personaje din benzile desenate sunt pictate pe calcanele caselor şi există statui ale acestora în mijlocul oraşului (Tin Tin etc.). Foarte important, banda desenată este accesibilă, fiind relativ ieftină.
La noi, BD-ul este un lux! Discutând cu un editor despre această problemă, mi-a vorbit despre costurile care trebuie plătite: autorul, editura, tipografia şi în mod special distribuţia, care înseamnă cel puţin jumătate din preţul albumului. Deci aici este problema! (În comunism, un album BD costa ceva mai mult decât o sticlă de Pepsi.)
Ce vă mai bucură în afară de desen?
Am făcut foarte mult sport de performanţă, practicând yachtingul (am fost campion) şi schiul (locul doi la campionatele universitare.)
La ce proiecte lucraţi în prezent?
Lucrez la volumul doi, „Căpitanul RO”, al prof. Adrian Cioroianu (este vorba de un Superman român) şi public în revista „Cutezătorii” două pagini de BD cu titlul „Istoria este cea mai frumoasă poveste în banda desenată”, după un scenariu de prof. Marius Leştaru.
Articol apărut în Banchiza Urbană 8