fbpx

RAD ART FAIR 2024: în 3 zile se deschide cel mai important eveniment dedicat pieței de artă din România

RAD ART FAIR, cel mai important eveniment dedicat pieței de artă contemporană din România se va desfășura între 16 și 19 mai la CARO București. Anul acesta se înregistrează o creștere de 25% a galeriilor prezente față de anul precedent, cumulând un număr de 26 de galerii care vor expune peste 90 de artiști. Astfel, RAD FAIR 2024 prezintă 11 noi expozanți din București, Cluj, Iași, Frankfurt și Viena. Biletele pot fi achiziționate pe platformele Entertix și IaBilet. În afara standurilor expoziționale, în cele 4 zile de eveniment, publicul iubitor de artă, colecționari și specialiști se vor bucura și de cele trei secțiuni distincte, RAD Design, Parcul de Sculptură, și RAD Talks. Evenimentul și proiectele pe termen lung RAD sunt prezentate de partenerul principal, Banca Transilvania.

O noutate pentru RAD este secțiunea RAD DESIGN curatoriată de Adela Maria Marius, fondatoare Epretext, Timișoara. Secțiunea reunește peste 20 de artiști internaționali într-o expoziție de collectible design. Programul este completat de două discuții publice și o lansare de carte, în ziua de vineri 17 mai, având ca invitați designeri participanți în expoziție. Lucrările prezentate sunt semnate de artiști precum Radu Abraham, Etienne Bastormagi, Henry Baumann, Lorena Cocioni, Paul Coenen, Carsten in der Elst, Studio Guilty, Șerban Ionescu, Pauline Leprince, Mantas Lesauskas, Shinji Murakami, Vlad Nanca, Sho Ota, Crina Arghirescu, Rogard Yoon Shun, Tim Teven, Thus That, UAU,  Atelier V&, Yohan Viladrich și Ward Wijnant. UniCredit Bank prezintă RAD Design la această ediție, alături de Kultho.

 

PARCUL DE SCULPTURĂ a fost un succes la ediția anterioară, iar în acest an revine în forță pe o suprafață de 5.000 mp de la Caro, București. Expoziția va fi deschisă publicului timp de o lună și vor putea fi admirate, printre altele: sculptura în piatră gravată, cântărind 800 de kilograme realizată de Miklos Onucsan, instalația Unfinished Measurements II (towards an archive) prezentată de Galeria Plan B; pictura de 3,2 metri a artistului surinamez Xavier Robles de Medina, Îndepărtarea statuii Reginei Wilhelmina din Piața Independenței, Paramaribo, Surinam, creată în 2024 și prezentată de Galeria Catinca Tabacaru; lucrarea monumentală Culegătorul de Iarbă produsă de Dan Vezentan și Sandwich special pentru eveniment; lucrarea Pentagona de Constantin Flondor, din 1974, prezentată de Galeria Jecza; Sylva Lounger de Mike Bouchet, 2010, prezentată de Suprainfinit.

 

Lista completă a artiștilor care expun în Sculpture Park la RAD FAIR 2024 este: Cătălin Bădărău, Mike Bouchet, Flaviu Cacoveanu, Mirela Cerbu, Darie Dup, Matei Emanuel, Constantin Flondor, Nona Inescu, Adelina Ivan, Christian Jankowski, Peter Jecza, Maria Kulikovska, Marta Mattioli, Ambrus Nimbert, Miklós Onucsán, Cristian Răduță, Fabian Reetz, Marius Ritiu, Xavier Robles de Medina, Ștefan Sava, Ovidiu Toader, Dan Vezentan, Béla Zoltán. PARCUL DE SCULPTURĂ este prezentat în acest an de UniCredit Bank și VOXILITY.

 

Printre galeriile participante pentru prima dată la RAD FAIR se numără Galeria Ivan (București) care va prezenta lucrări relevante pentru istoria scenei de artă din România, semnate de Florina Coulin, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Horia Bernea și Simona Runcan; Galeria Relicvar (Cluj-Napoca) a pregătit o prezentare de grup care va cuprinde lucrările artiștilor Vasile Gorduz, Silvia Radu & Dan Isailă; Gregor Podnar (Viena) va prezenta un schimb artistic unic între lucrările artiștilor Marieta Chirulescu, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi & Colectivul IRWIN. Întregul demers artistic este susținut de CARO București, gazda evenimentului, și Bog’Art, cel care susține construcția infrastructurii expoziționale, ambii fiind parteneri încă de la prima ediție.

 

RAD Talks revine la BMW Lounge și la ediția din acest an, luând forma unui spațiu luminos, deschis, construit special pentru a găzdui discuții pline de conținut. Decorul a fost creat cu implicarea partenerului BoConcept – care a creat atmosfera perfectă pentru sesiunile de discuții și întâlniri. Astfel, printre conversațiile RAD ce vor avea loc se disting:

 

Vineri, 17 mai, ora 18:00 – TALK: ART PATRONAGE, o conversație între Catinca Tabacaru și Tudor Grecu.

 

Seria noastră Art Patronage își propune să transmită o viziune personală despre ce anume înseamnă să colecționezi artă, cu focus pe una dintre cele mai puternice forme ale sale: patronatul. Am început anul trecut printr-o conversație aprofundată cu Ovidiu Șandor, fondatorul Bienalei Art Encounters din Timișoara. Anul acesta, seria revine cu o altă figură cheie a lumii artei, Tudor Grecu, care a dezvoltat, alături de partenera sa Geanina Grecu, o importantă colecție de artă în ultimii 20 de ani. Echipa RAD

 

Sâmbătă, 18 mai, ora 13:00 – TALK: COLLECTING 2.0, Moderator: Tevz Logar | Panel: Ovidiu Sandor, Veronica Kirchner, Alex Rus, Avi Cicirean

 

O altă serie de discuții pe care o vom relua în fiecare an ne va explica evoluția unui colecționar. Anul trecut am prezentat Collecting 101, care a abordat subiectul începerii unei colecții. Anul acesta continuăm cu metodele de maturizare și dezvoltare a acesteia.

 

Sâmbătă, 18 mai, ora 17:00 – Pavilionul României la Bienala de la Veneția, Panel: Mihnea Mircan, Mihai Pop, Magda Radu și Ciprian Mureșan.

 

Duminică, 19 mai, ora 13:00 – Corporate Responsibility, cu participarea partenerilor care au făcut posibilă realizarea RAD FAIR 2024.

 

Duminică, 19 mai, ora 17:00 – Roluri Hibride în lumea artei contemporane, Daniela Pălimariu în conversație cu Dan Perjovschi, Agnes Violeau și Răzvan Bănescu.

 

Un eveniment special este organizat chiar înainte de deschiderea RAD, în parteneriat cu NEPI Rockcastle, marți 14 mai, începând cu ora 12.00, în incinta Promenada Mall. În cadrul acestuia va avea loc o discuție captivantă despre relația complexă dintre galeria de artă și ecosistemul lumii artei, moderată de galerista Suzana Vasilescu.

 

Rolul formator al RAD 2024 a fost orientat, în acest an, și către practicile curatoriale internaționale. Astfel, RAD Curatorial reunește peste 30 de curatori din 10 țări într-un format mixt public-privat, ce oferă șansa unor discuții aprofundate, destinate profesioniștilor. RAD Curatorial este posibil datorită susținerii Ministerului Culturii și a celor cinci membri ai institutelor naționale de cultură ale Uniunii Europene (EUNIC): Forumul Cultural Austriac București, Institut Français de Bucarest, Goethe Institut Bukarest, Instytut Polski w Bukareszcie & Instituto Italiano di Cultura București. Curatorii participanți la acest program vor avea ocazia de a vizita galerii de artă și ateliere artistice din București în cadrul circuitelor curatoriale realizate în parteneriat cu Black Cab, care va asigura mobilitatea acestora pe parcursul celor 4 zile de târg.

 

Publicul VIP al evenimentului va avea ocazia de a vizita o selecție de galerii și ateliere artistice definitorii pentru scena de artă a Bucureștiului, prin două circuite oferite de BMW România, partenerul de mobilitate al RAD, cu cele mai noi modele de mașini. Printre acestea se numără vârful de gamă i7, ce oferă o experiență imersivă participanților, prin ecranul panoramic pe care vor rula lucrări de artă video din cadrul RAD.

 

Directoarele artistice ale târgului sunt Catinca Tabacaru și Daniela Palimariu, care au co-fondat RAD FAIR în 2023 împreună cu Robert Băjenaru, Matei Câlția, Andrei Jecza, Alexandru Niculescu, Mihai Pop, Alex Radu, Andreea Stănculeanu, Suzana Vasilescu.

 

Galeriile participante la RAD Fair 2024 sunt: 2/3 galeria, Atelier 35, Biju, Borderline Art Space, Cazul 101, Diptych, G15 Design, IOMO, Ivan, Jecza, Laborna, Lutnița, NEW NOW, Plan B, Gregor Podnar, Galeria Posibilă, Anca Poterașu, Relicvar, Galeria Romană, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru, și Zina.

 

Peste 6.000 de vizitatori au participat la ediția din 2023.

 

Partenerul principal al RAD FAIR este Banca Transilvania. UniCredit Bank prezintă la această ediție RAD DESIGN, alături de Kultho, și Parcul de Sculpturi alături de Voxility. RAD FAIR este co-finanțat de Ministerul Culturii și EUNIC. Partenerii cheie ai proiectului sunt Bog’Art, NEPI Rockcastle și BMW Romania. Alți parteneri importanți sunt Catena, Fundația Fildas, Policolor, Retrodraft, Bo Concept, Liliac, YAP, Cărturești, Aqua Carpatica, Azero, Black Cab, Pop-Cola, Blue Mountain Coffee, Carlsberg.

 

Bilete pentru RAD FAIR 2024 sunt disponibile spre achiziție aici: https://www.entertix.ro/evenimente/21829/rad-art-fair-16-19-mai-2024-caro-bucuresti.html și aici https://m.iabilet.ro/bilete-rad-art-fair-97940/

 

***

 

DESPRE RAD FAIR

RAD ART FAIR invită pasionații de artă să descopere și să se inspire din diversitatea și creativitatea scenei contemporane, într-un spațiu dedicat întâlnirilor culturale și dialogului artistic.

 

Mai multe informații pot fi regăsite pe website-ul oficial https://radartfair.com/ .

 

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0