fbpx

Reconversia ca atitudine sustenabilă. Fosta fabrică de zahăr și noul Hotel Alila Yanhshuo de Vector Architects

ARHITECTURĂ: Vector Architects TEXT: Anda Zota FOTO: © Shengliang  Su © Hao Chen

 Pe malul râului Li, înconjurat de un peisaj pitoresc și dramatic, de vegetație și deschideri spectaculoase – probabil că așa sună descrierea unui retreat de vis. Inserăm un patrimoniu industrial atent reabilitat și îl integrăm într-o arhitectură nouă, sensibil adaptată contextului și obținem acest loc idilic, imersat în natură. 

Arhitectura sustenabilă începe atunci când clădirile proiectate vor supraviețui un ciclu de viață extins. Încercând să creionăm un viitor inclusiv și viabil, noi, ca arhitecți, explorăm reutilizarea adaptivă a resurselor ca fiind una dintre cele mai importante strategii în încercarea de a adresa coerent schimbările climatice și de a dezvolta caracterul social al arhitecturii. Reutilizarea păstrează vie cultura unei zone, aducând vechiul și noul împreună pentru a împinge limitele designului circular și adaptabil. 

Practic, reutilizarea materialelor salvează un procent major din energia folosită. Reconversia clădirilor și reintegrarea lor în circuitul cultural, turistic, social reduce semnificativ consumerismul, emisiile de carbon you name it. Pe asta mizează, în esență, designul hotelului Alila din Yangshuo, de Vector Architects. 

 

 

Situat la poalele unui dramatic relief calcaros, erodat în timp și acoperit de vegetație luxuriantă, complexul propune reconversia unei foste mori de zahăr – clădire de peste 100 de ani, care celebrează istoria trecutului industrial al zonei. Poveste fostei mori are o traiectorie turbulentă: a fost construită în 1920 ca parte dintr-un plan vizionar al unei societăți utopice. Pentru o scurtă perioadă, a funcționat și ca fabrică de armament, însă a fost părăsită și a devenit ruină după cel de-al Doilea Război Mondial. Potențialul turistic al zonei și al clădirii în sine a fost atent speculat de echipa exinsă de arhitecți, investitori, dezvoltatori, transformând fosta moară într-un complex turistic care acum e o destinație emblematică pe harta internațională. 

 

 

 

Desigur, conversia a presupus atenta restaurare și reintegrare a structurilor existente, menținerea elementelor valoroase și integrarea de meșteșuguri locale care să păstreze atmosfera aproape intactă. A presupus, totodată și inserarea unei noi arhitecturi, care să răspundă nevoilor funcționale și economice ale dezvoltării. Noua volumetrie construită, care găzduiește acum 117 camere de cazare, se subordonează morii, însă păstrează autentic limbajul contemporan. Monolitul de beton, cu fațadă dantelată, este sculptat pentru a permite perspective către crevasele montane, conectând vizual arhitectura și mediul natural. Clădirea rămâne însă austeră, simplă ─ nu face nicicum concurență morii, dar integrează într-un limbaj subtil atmosfera și natura. 

 

Întreaga arhitectură este consistentă. Fațada dantelată aduce aminte de blocurile de zahăr produse cândva în moară, dar face și un omagiu al structurii de cărămidă existente. Piațeta scufundată și ochiul de apă accentuează spiritul simbolic și semnificația vechii structuri. Consistența arhitecturii este dată tocmai din nuanțarea materialelor contemporane și a metodelor constructive noi, în raport cu structura existentă. 

Cele două arhitecturi mențin un dialog subtil și sensibil, cu o expresivitate aparte. Cea nouă este evoluată, rafinată și se subordonează consistenței sofisticate a celei vechi.


Text de: Anda Zota , Imagini: © Shengliang  Su © Hao Chen


Proiect: Hotel Alila Yangshuo; Amplasament: Yangshuo, Guilin, Guangxi, China; Suprafața construită desfășurată: 16000 mp; Arhitectură: Gong Dong / Vector Architects, Echipa: Bin He, Nan Wang, Chen Liu, Fangzhou Zhu, Xiangdong Kong, Peng Zhang,  Liangliang Zhao, Jian Wang, Mengyao Xu, Yue Han, Zhiyong Liu, Bai Li, Xiaokai Ma, Arhitectură de interior: Bin Ju / Horizontal Space Design, Echipa: Jinjing Wei, Yaocheng Wei, Hongming Nie, Luokai Zhang, Fanyu Luo, Wenjun Zhou  Structură: Wenfu Zheng, Bo Li, Xianzhong Zhou, Instalații: Sen Lin, Haijia Li, Fuliang Wei, Jiaorong He, Yu Gao / Shenzhen JS M&E Engineering Design Co.,Ltd. Peisagistică și amenajare teren:  Liangliang Zhao, Peng Zhang / Vector Architects; Yingfa Li, Xipu Li / Horizonal Space Design, Qianbai Yu, Yingying Xiao Finalizat: 2018

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0