Recul – spațiu cultural și prilej de revitalizare a unei hale industriale

Teatru_Recul_by_Calup

La început de 2020, într-un timp ce pare brusc foarte departe, pe când puteam colinda prin toate cele patru zări ale Bucureștiului, și nu numai, ne bucura vestea inaugurării unui alt spațiu creativ al orașului, noul Teatru Recul.

Și spunem „noul”, pentru că proiectul cultural independent Recul a decis să își schimbe sediul din strada Cercului, unde au activat timp de doi ani, acesta fiind punctul în care s-a intersectat cu cei din echipa CALUP, cunoscuți deja pentru numeroasele inițiative de regenerare urbană din București.

Șapte luni de căutări mai târziu, spațiul ales pentru instalarea noului Recul a fost o hală de la Industria Bumbacului. Provocările revitalizării spațiului au fost multiple, după cum ne-a povestit Lóránt Márk Mihat, partener și co-fondator CALUP: „Am urmărit să păstrăm calitățile constructive industriale și caracterul deschis al spațiului, dar în același timp să creăm spațiile necesare – sălile de cursuri, zona de cafe bar și sala de spectacole – prin intervenții minimale. Prima provocare a fost starea precară în care se afla hala și suprafața vitrată foarte mare care ducea la încălzirea extremă pe timp de vară a spațiului. Am decis să recondiționăm pardoseala de mozaic și tâmplăriile originale metalice și să înlocuim geamurile cu unele termoizolante low-e, pentru a crește eficiența termică a spațiului”.

 

Instalațiile și retehnologizarea halei au dat noi bătăi de cap, dar la finalul unui an și jumătate de lucrări exista și sistem performant de climatizare și un „sistem de cortine care să asigure controlul iluminatului natural, dar și compartimentarea spațiilor într-un mod flexibil”.

Rând pe rând, spațiul a fost populat cu elemente prefabricate și montate la fața locului, cum ar fi gradenele și chiar și elemente care nu au mai putut fi recuperate au rămas într-un fel sau altul prezente în poveste – cum ar fi o serie de ventilatoare industriale care au devenit „exponate” în cadrul evenimentului de lansare a spațiului cultural.

Barul este singura construcție care a fost realizată chiar în hală și care deasupra „devine o supantă, oferind acces la o priveliște impresionantă asupra împrejurimilor.” De care abia așteptăm să ne bucurăm după un viitor spectacol marca Recul.

***

Coordonator proiect: CALUP; Design și coordonare șantier: Lóránt Márk Mihat, Alexandru Tudose; Structură: ing. Alexandru Radu; Instalații: Atcon; Parteneri producție: Atelier Vast (gradene), Workwork (cutie bar), Oana Mincă (cortine)

Proiect prezentat în igloo #195_Arhitectura Regională

igloo_195-shop