fbpx

Recuperarea Dâmboviţei, râul uitat al Capitalei

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 organizează la Biblioteca Naţională a României CONECTEAZĂ-TE LA NATURĂ. Strategii de recucerire a urbanităţii (PLUG to NATURE), o serie de evenimente şi intervenţii urbane temporare cu scopul de a expune soluţii de revitalizare a Dâmboviţei, râul uitat al Capitalei.

“Apa şi oamenii au fost dintotdeuna legaţi. Fie că traversează un sat sau un oraş, apa e un lucru important pentru acel loc. Este păcat că Dâmboviţa şi-a pierdut din farmecul şi rostul ei. Bucureştenii merită mai mult de la râul lor. Noi încercăm să-i aducem împreună pe toţi cei care au idei şi pot ajuta la demersul de a recupera Dâmboviţa în viaţa Capitalei.”, a declarat Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi iniţator al mişcării Rowmania.

În perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2012 bucureştenii pot vedea la Biblioteca Naţională proiecte artistice, amenajări urbane şi evenimente culturale – tot atâtea exemple de repunere în circuit a râului Capitalei şi de recuperare la nivel urban a spaţiul public adiacent bibliotecii.

Propunerea Asociaţiei Ivan Patzaichin Mila 23 pentru zona Dâmboviţa – Biblioteca Naţională

Cu acestă ocazie, Asociaţia lansează propunerea de a transforma zona şi luciul de apă dintre Bibliotecă şi Podul Unirii într-un Centru de Cultură Eco-Urbană. Prin colaborare cu Biblioteca Naţională, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 3, Administraţia Naţională “Apele Române” şi Apa Nova Bucureşti, Centrul ar urma să devină un spaţiu de eveniment deschis pentru bucureşteni şi, în special, pentru tinerii în căutare de carte, mişcare şi natură.

Prin oferta culturală a Bibliotecii Naţionale şi prin deschiderea râului pentru public întreaga zonă de lângă Piaţa Unirii poate deveni un exemplu de conexiune între urbanitate şi natură.

“Să ieşi cu barca cu vâsle în mijlocul oraşului este ideea pe care o am şi pe care vreau să o propun bucureştenilor. Ochiul de apă de la Biblioteca Naţională este cel mai potrivit pentru o plimbare cu canotca. Zilele acestea ne adunăm la bibliotecă să discutăm propunerile noastre şi ale altor specialişti şi să învăţăm din experienţa altor oraşe mari din Europa, care s-au ocupat cu succes de râurile de acolo.” spune Ivan Patzaichin.

Regenerarea întregului curs al Dâmboviţei la nivelul Bucureştiului presupune o viziune integrată, intervenţii de lungă durată şi o cooperare strategică între instituţii şi parteneri sociali. Însă, pe termen scurt, Dâmboviţa – Biblioteca Naţională este partea râului cu cele mai mari şanse de dezvoltare rapidă. Poziţia centrală şi proximitatea multor repere culturale, turistice şi sociale fac ca această partea a râului să fie cea mai oportună zonă de intervenţie la nivel urbanistic. În plus, această parte a Dâmboviţei are o deschidere care o face potrivită activităţilor nautice de agrement.

Datorită deschiderii recente a sediului Bibliotecii Naţionale (un exemplu de simbol naţional şi urban reinterpretat şi recuperat), a poziţiei privilegiate în mijlocul oraşului şi a lărgimii râului în acestă parte a Dâmboviţei, zona poate deveni în scurt timp primul refugiu natural cu luciu de apă din centrul oraşului.

***

CONECTEAZĂ-TE LA NATURĂ. Strategii de recucerire a urbanităţii

(PLUG to NATURE) – 18 octombrie – 5 noiembrie, la Biblioteca Naţională

Două săptămâni de conferinţe, artă şi intervenţii urbane cu scopul de a evidenţia potenţialul zonei Dâmboviţa – Biblioteca Naţională

Conectează-te la Natură (Plug to Nature), evenimentul prin care Asociaţia Ivan Patazichin-Mila 23 lansează dezbaterea cu public despre iniţiativele pentru Dâmboviţa, beneficiază de prezenţa unor artişti şi arhitecţi urbanişti din Lublijana, Berlin, Wroclaw. Prin experienţa lor în proiecte similare deja realizate în alte oraşe europene vor contribui cu idei avizate despre posibilităţile de recuperare a râului, prin utilzarea inteligentă a spaţiului şi exploatarea cu înţelepciune a funcţionalităţilor naturale şi urbane ale zonei.

În cadrul dezbaterilor vor participa reprezentaţi ai autorităţilor publice, parteneri instituţionali, arhitecţi, urbanişti, artişti din România şi străinătate care vor expune şi exemplifica soluţiile pe care le propun pentru recuperarea Dâmboviţei în viaţa de zi cu zi a Bucureştiului.

Iniţiativa are şi rolul unei consultări publice, bucureştenii fiind invitaţi atât la conferinţele şi workshopurile care abordează soluţiile urbanistice pentru acestă parte de râu, dar şi la spectacolele de muzică şi film prin care Biblioteca Naţională îşi deschide porţile pentru toţi cei în căutare de relaxare în mijlocul oraşului.

Evenimentele din Conectează-te la Natură. Strategii de recucerire a urbanităţii (Plug to Nature) sunt deschise publicului, intrarea fiind liberă.

Program PLUG TO NATURE | Strategii de recucerire a urbanităţii

18 octombrie – 05 noiembrie 2012 Biblioteca Naţională | Bd. Unirii 22

Joi, 18 octombrie 2012

16:00 – 17.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ| Sala de conferinţe a Bibliotecii Naţionale

17.15 – 19.00: Conferinţă, Sesiunea I Sala de Conferinţe a Bibliotecii Naţionale

„Urbanism organic – revitalizarea urbană a fronturilor la apă”

Breda Bizjak, BB Arhitekti, Ljubljana | birou de arhitectur implicat în proiectul de reamenajare a malurilor râului Ljubljanica cu scopul de deschidere a oraşului la apă şi de extindere a spaţiului public | studiu de caz

Markus Bader, raumblabor, Berlin | birou de arhitectură ce lucrează la intersecţia dintre arhitectură, urbanism, artă şi intervenţie urbană, abordând oraşul şi regenerarea urbană ca proces social | studiu de caz

Lukasz Wojciechowski, VROA ARCHITEKCI, Wroclaw | birou de arhitectură specializat în proiecte arhitecturale care vizează posibilităţile de activare a spaţiului public prin regândirea funcţiilor clădirilor | studiu de caz

21.00: Concert – Clara Luzia (Austria) The ARK, Uranus 150, Bucureşti

Clara Luzia este proiectul muzical al artistei Heidi Dokalik, câştigatoare în 2007 a Austrian Music Award AMADEUS

Permanent: INTERVENŢII DE ARTĂ PUBLICĂîn interiorul şi pe terasa dinspre Dâmboviţa a Bibliotecii Naţionale, Bucureşti

Artişti: Justin Baroncea & Eduard Gabia, Electric Brother, Cristina David & Anamaria Machedon, Nicu Ilfoveanu, Olah Gyarfas, Sorin Istudor & Kallioppi Dimou, studioBASAR, Mario Kuibus, Ştefan Sava

Sâmbătă, 20 octombrie 2012

10.00 Competiţia de canotcă 10 + 1 pe Dâmboviţa

Luni, 22 octombrie 2012

19.30: Proiecţie de film, Biblioteca Naţională, Bucureşti, Dzinga Vertov, Man with a movie camera (1929)

Marţi, 23 octombrie 2012

19.30: Proiecţie de film, Biblioteca Naţională, Bucureşti Guy Debord, Society of the Spectacle (1973)

Miercuri, 31 octombrie 2012

16.00: Conferinţă, Sesiunea II | Sala de Conferinţe a Bibliotecii Naţionale

„Pe teren local – scenarii pentru un urbanism creativ”

Igor Kovasevici, Centrul de Arhitectură Central European, Praga | centru interdisciplinar dedicat evoluţiei şi dinamicii urbane în spaţiul central şi est-european

Michael Obrist, feld72, Viena, | birou de arhitectură angajat în cercetarea şi găsirea de noi strategii de activare a spaţiului urban | studiu de caz

Mario Kuibus, re-act studio, Bucuresti | prezentarea proiectului Transcentral Urban Bucharest | studiu de caz

Vineri, 2 noiembrie 2012

09.00 – 14.00: Conferinţă, Sesiunea III | Sala de Conferinţe a Bibliotecii Naţionale, Conferinţa Naţionala de Ecoturism

Standarde europene pentru ecoturism

Lansarea concursului internaţional “Premiul Ivan Patzaichin pentru Artă Publică si inovatie în design”.

19.30:Proiecţie de film, Biblioteca Naţionala, Bucureşti, Jacques Tati, Playtime (1967)

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0