fbpx

Regenerare verde. Hotelul Shiroiya, Maebashi, Japonia

ARHITECTURĂ: Sou Fujimoto Architects TEXT: Anca Rotar FOTO: Katsumasa Tanaka, Daici Ano, Tomoyuki Kusumose PLANURI: Sou Fujimoto Architects

O structură cu patru niveluri, care nu ieșea cu nimic în evidență în contextul orașului japonez Maebashi, dar care a găzduit odinioară un han (ryokan) cu o istorie de peste 300 de ani, începând din perioada Edo, a fost revitalizată de echipa Sou Fujimoto Architects. Clădirea existentă, devenită sediu al hanului în urmă cu aproximativ 40 de ani, dar ulterior abandonată odată cu închiderea acestuia, a primit și o nouă extensie verde, în cadrul unui proiect ce se înscrie într-o inițiativă mai amplă, de regenerare a întregului centru al orașului.

Într-o primă fază, arhitecții au decis să demonteze pereții și podelele de pe toate cele patru etaje pentru a crea un atrium central pe întreaga înălțime a structurii. Această idee inițială a constituit punctul de plecare pentru toate intervențiile care i-au urmat. În cadrul atrium-ului a fost amenajată, la parter, o zonă de lounge ce servește drept „cameră de zi pentru oraș”. Accesul din stradă către acest spațiu se face în mod natural, granițele dintre interior și exterior fiind estompate pentru a invita oamenii înăuntru și a-i încuraja să se întâlnească și să socializeze.  

FOTO: Katsumasa Tanaka

Cavitatea uriașă, cu coloane puternice de beton și grinzi expuse, este umplută de razele soarelui prin luminatoarele amplasate la nivelurile superioare, devenind o piață urbană interioară, cu o importantă componentă senzorială, în care coexistă diverse elemente, cum ar fi opere de artă, plante, mobilier și texturi variate. Scările oferă multiple posibile trasee, dar și schimbări constante de perspectivă și jocuri de distanțe și profunzimi, într-o reproducere verticală a experienței de parcugere a străzilor unui oraș, iar caracterul tridimensional este menținut pe toată înălțimea atriumului.

FOTO: Katsumasa Tanaka

În ceea ce privește noul volum verde, adiacent celui existent, el a fost construit pe locul unei foste poteci publice, ce conținea și o terasă cu vedere către râul învecinat. Luând forma unui deal artificial, cu pante curgătoare, el asigură o trecere treptată de la volumul principal către nivelul străzii. Astfel, noua inserție constituie o extensie tridimensională a traseului existent și oferă un nou spațiu public verde. Pantele înierbate trimit, de asemenea, la conceptul japonez mebuku (verb care se traduce prin „a germina” sau „a încolți”), subliniind ideea de revitalizare a orașului prin aducerea naturii în interiorul său.

 

Pe măsură ce lucrările la hotelul Shiroiya au avansat, orașul Maebashi în sine a început să se transforme odată cu vechea clădire. Mai mulți artiști, designeri și locuitori din zonă s-au implicat în realizarea proiectului, și astfel s-a închegat o nouă viziune asupra evoluției pe viitor a orașului, una bazată pe colaborare și diversitate.

FOTO: Katsumasa Tanaka

PROIECT: revitalizare hotel Shiroiya; AMPLASAMENT: Maebashi, prefectura Gunma, regiunea Kanto, Japonia; RENOVARE – SUPRAFAȚA TERENULUI: 812,98 mp; SUPRAFAȚA LA SOL: 713,53 mp; SUPRAFAȚA DESFĂȘURATĂ: 1.744,53 mp; VOLUM NOU – SUPRAFAȚA TERENULUI: 778,08 mp; SUPRAFAȚA LA SOL: 610,86 mp; SUPRAFAȚA DESFĂȘURATĂ: 820,94; ARHITECTURĂ: Sou Fujimoto Architects; ȘEF DE PROIECT: Sou Fujimoto; ECHIPA: Sou Fujimoto, Naganobu Matsumura, Shintaro Honma, Masaki Iwata, Toshiyuki Nakagawa, Haruka Tomoeda, Hitoshi Fujiita, Minako Suzuki, Harunori Fujii, Li Qun, Tai Furuzawa, Shiro Takahashi, Giorgio Castellano, Nadir Ouhibi, Natasya Handajuwana, Tomonori Kitamura,Giulia Curti, Francesco Zonca, Takahiro Nishikawa, Seungtaek Kim, Saori Mikada, Megumi Sato; INGINERIE STRUCTURALĂ: ISHI SEKKEI; INGINERIE MECANICĂ: ISHI SEKKEI; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: SOLSO; ILUMINAT: LIGHT DESIGN; CONTRACTOR GENERAL: Fuyuki Kogyo; FINALIZAT: 2020

 

Descoperiți noi perspective asupra relației dintre arhitectură și peisaj în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0