fbpx

Regenerarea urbană a Zonei Pieței Cibin – concurs internațional de soluții

Ordinul Arhitecților din România și Municipiul Sibiu anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții „Regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin”.

 

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea regenerării urbane a zonei Pieței Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Procesul de regenerare urbană a Pieței Cibin acționează pe trei paliere: pe de o parte vizează regândirea zonei alocate actualmente pieței Cibin, completând funcțiunea principală de piață agroalimentară cu un set de funcțiuni complementare. Pe de altă parte, aduce în discuție valoarea istorică a acestei zone și maniera în care inserțiile propuse reușesc să o pună în valoare. Nu în ultimul rând, urmărește optimizarea relației acestui areal cu centrul istoric și râul Cibin prin creșterea calității spațiilor publice. Zona de concurs este amplasată la limita nord-vestică a centrului istoric al Municipiului Sibiu, în proximitatea râului Cibin. Ea este constituită din amplasamentul Pieței Cibin, împreună cu străzile perimetrale care o bordează, precum și din străzile care asigură legătura dintre acest amplasament și nucleul istoric și din legătura transversală dintre acestea. Proiectul aduce cu sine oportunitatea de a redefini maniera de utilizare și percepție a unui sit actualmente destructurat dar cu o evoluție dinamică din perspectivă istorică. Obiectivele de investiție asumate de Autoritatea Contractantă sunt (1) regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin prin construirea unei clădiri în care să funcționeze piața agroalimentară și parcarea Pieței Cibin, împreună cu dezvoltarea urbană a acestor spații publice și (2) dezvoltarea urbană a zonei de legătură dintre Piața Cibin și centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei și prin punerea în dialog a soluției propuse cu țesutul istoric și Râul Cibin.

 

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Sibiu, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

 

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism după cum sunt menționate în Ghidul de bune practici în organizarea concursurilor de soluții de arhitectură și urbanism OAR, publicat în 2018 și revizuit în 2022, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

 

Juriul concursului:

Membri titulari

Membri supleanți

 

arh. Mirjam Niemeyer

arh. Iris Gleichmann

arh. Ildiko Mitru

arh. Michael Engel

arh. Horia Moldovan

arh. Cristian Șandru – Reprezentant al Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR

arh. Gheorghe Pătrașcu – Reprezentant AC

 

 

arh. Astrid Rottman

arh. Ioana Urdea – Reprezentant AC

 

Premiile acordate 

 

 

Premiu

Contravaloare

Premiul I

Contract de servicii de proiectare cu valoarea estimată la 3.734.608 LEI fără TVA

Premiul II

113.770 LEI, TVA inclus

Premiul III

56.885  LEI, TVA inclus

 

 

Calendarul concursului:

Activitate

Perioadă propusă

Lansarea oficială a concursului

Data lansării oficiale în SEAP

Înscrieri vizită sit

31 martie 2023 (vineri)

Vizită sit

01 aprilie 2023 (sâmbătă)

Data limită primire întrebări

Runda 1

03 aprilie 2023 H 09:00 (luni)

Data limită răspuns întrebări

Runda 1

10 aprilie 2023 (luni)

Data limită primire întrebări

Runda 2

15 mai 2023 (luni, ora 9:00)

Data limită răspuns întrebări

Runda 2

22 mai 2023 (luni)

Data limită Predare proiecte

2 iunie 2023, H 16:00 (vineri)

Analiză formală proiecte

(verificare comisie tehnică)

5 iunie – 8 iunie 2023 (luni – joi)

Jurizare proiecte

9 iunie – 12 iunie 2023 (vineri – luni)

Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor

(conferință de presă cu juriul)

13 iunie 2023 (marți)

Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului

13 – 22 iunie 2023

Data limită depunere contestații

10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

 

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

https://oar.archi/concursuri/oar/regenerarea-urbana-a-zonei-pietei-cibin/

 

și în limba engleză:

https://oar.archi/en/concursuri/oar/urban-regeneration-cibin-market-area/

 

De asemenea, vă invităm să urmăriți, în continuare, pentru anunțuri și știri privind concursul pagina oficială de Facebook a Ordinului Arhitecților din România:

https://www.facebook.com/OARNational/

sau OAR Concursuri:

https://www.facebook.com/oar.concursuri/

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0