fbpx

„Renaturalizarea” râului Aire – spre o nouă ecologie

Foto: Fabio Chironi

ARHITECTURĂ: Atelier Descombes & Rampini TEXT: Anda Zota FOTO: Jacques Berthet, Superpositions, Fabio Chironi

O veche convingere ecologică presupune necesitatea și posibilitatea de a ne întoarce înapoi la Natura pură – o căutare a paradisului pierdut devine, de fapt, o narativă a încercării de „renaturalizare” și o critică puternică la adresa oricărei intervenții umane. Uităm adeseori că aceste intervenții sunt necesități legitime, care ameliorează sau chiar scufundă toate aceste considerente. Reconfigurarea râului Aire poate fi citită în această nouă cheie a ecologiei viitoare: sensibilă și critică deopotrivă la intervențiile artificiale.

Încă din secolul al 19-lea, râul Aire a fost puternic canalizat, în încercarea progresivă de a controla inundațiile. Intervențiile succesive, cu maluri betonate, cursuri deviate și secțiuni complet antropomorfizate, puternic criticate și negate, au devenit premisa unui concurs de arhitectură ce avea ca scop reîntoarcerea râului la forma sa naturală (implicit, de a distruge canalul și de a redirecționa cursul apei pe meandrele inițiale). Poate părea o abordare lăudabilă, însă arhitecții aveau păreri complementare. Refuzând sugestiile temei, au propus un plan care schimbă cursul gândirii ecologice; unul care combină canalul existent, transformat, cu o nouă divagație paralelă, amplă, a râului. Procesul implică o experiență particulară, prin care fiecare vizitator ar putea să vizualizeze și să înțeleagă ce a fost înainte și ce a devenit după, iar intervenția să se transforme în ceva aproape fără precedent – un manifest al faptului că orice formă de manipulare nu mai poate fi considerată „naturală”, originală.

Foto: Jacques Berthet

Practic, propunerea aducea în lumină o atitudine de design experimentată riguros în anii ‘80 de Școala de Arhitectură din cadrul Universității din Geneva, sub puternica influență a lui André Corboz și Bernardo Secchi. Devenind contextul potrivit pentru a aplica aceste principii intens cercetate, propunerea de reintegrare nu elimină problema (adică canalul), ci oferă, prin suprapuneri și intersecții, o nouă viziune despre ceea ce ar trebui să însemne ecologia, luând în considerare că intervenția umană nu mai poate fi evitată. Astfel, scopul proiectului de „renaturalizare” a râului Aire devine acela implicit de a nega: teritoriul, istoria, sedimentările graduale și formațiunile acumulate în timp, propunând căi alternative, în care urgențele ecologice sunt integrate unei schimbări culturale în sens larg.

Foto: Superpositions

De-a lungul celor 5 km ai proiectului, se regăsesc multiple intervenții care regulează fluxul și traseul râului, securizând Geneva de inundații. Compoziția multidisciplinară a propunerii a reușit să mențină parametrii de siguranță, împreună cu o serie de îmbunătățiri biologice și ecologice care includ controlul calității solului și efortul de a nu manipula masiv substraturile geologice acumulate. Proiectul a presupus două faze de design succesive. În mod evident, termenul de „design” pare ciudat atunci când ne referim la un râu, mai ales având în vedere că râul tinde să își creeze singur parcursul – ceea ce a presupus și faza 1, în care s-au excavat primele straturi de sol, iar râul și-a regăsit în manieră naturală direcția. Însă, pentru că procesul dura prea mult, o serie de excavații în formă de diamant au fluidizat circulația și au format o serie de insule landart, care vor fi erodate în timp. 

Foto: Superpositions
Proiectul devine astfel un punct de pornire, o diagramă care echilibrează relația dintre râu și contextul său natural, cu un efect neașteptat și optimist în timp. În mod paradoxal, cu cât traiectoria râului a fost mai bine definită, cu atât râul a devenit mai liber de a-și (re)crea propria natură. 

PROIECT: Revitalizarea râului Aire; AMPLASAMENT: Geneva, Elveția; SUPRAFAȚA: 50 ha; ARHITECTURĂ: Georges Descombes și Atelier Descombes & Rampini; DESIGN: Group Superpositions; INGINERIE: B+C Hydraulic engineers; BIOLOGIE: Biotec SA applied biology; FINALIZAT: 2016

 

Articol publicat în Dosarul igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0