fbpx

Roşia Montană pe lista 7 Most Endangered

Europa Nostra, principala organizaţie europeană care se ocupă cu protejarea patrimoniului, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, au finalizat lista siturilor şi monumentelor selectate pentru prima ediţie a programului „7 Most Endangered”.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Ceainăria Cărtureşti, la iniţiativa Fundaţiei Pro Patrimonio, Asociaţiei ARA, Asociaţiei Alburnus Maior, Parohiei Unitariane din Roşia Montană, Ordinului Arhitecţilor din România şi ICOMOS România.

Faptul că peisajul cultural istoric Roşia Montană se află pe această listă, alături de amfiteatrul roman de la Durres – Albania, zona-tampon din centrul oraşului Nicosia – Cipru, fortificaţiile Vauban din Briancon – Franţa, mănăstirea renascentistă din San Benedetto Po – Italia, mănăstirea de secol XV din Setubal – Portugalia şi biserica armenească Sf. Gheorghe din Mardin – Turcia reprezintă o dovadă în plus pentru importanţa sitului nu doar în context local ci şi la nivelul întregii umanităţi.

După cum anunţă şi titlul programului, toate aceste monumente se află într-un pericol iminent, motivele fiind diferite de la un caz la altul: lipsă de fonduri sau experienţă, strategii inadecvate, neglijenţă, dezastre naturale sau chiar conflicte politice. Însă, indiferent de motive, intervenţiile de urgenţă sunt mai mult decât necesare pentru fiecare.

Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor. Salvarea acestor situri va acţiona ca un catalizator pentru revitalizarea economică şi socială a localităţilor şi zonelor învecinate. De aceea Europa Nostra adresează un apel unui mare număr de parteneri publici şi privaţi, la nivel local, regional, naţional şi european, pentru a-şi uni forţele şi a asigura un viitor pe măsură siturilor selecţionate”, a declarat Placido Domingo, Preşedintele Europa Nostra.

Dar ce înseamnă concret prezenţa pe această listă? Pentru început iniţiatorii programului vor efectua misiuni de salvare la toate siturile după sfârşitul verii. Mai precis, experţi angajaţi de Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor oferi analize şi consiliere asupra modalităţilor de finanţare, ca, de pildă, prin fonduri ale Uniunii Europene sau, după caz, împrumuturi. Planurile de salvare iniţiale vor fi prezentate apoi la Conferinţa de Politică a Patrimoniului European, organizată de Europa Nostra la Bruxelles pe 5 decembrie.

Peisajul de la Roşia Montană a suferit transformări profunde datorită activităţilor de minerit timp de peste trei milenii. Patrimoniul subteran extrem de preţios constă dintr-o vastă reţea de galerii (aproximativ 150 de km, dintre care 7 datează din timpurile dacice şi romane), precum şi echipamente şi alte vestigii in situ. Vestigiile de locuire supraterană (situri funerare romane, edificii şi drumuri, zone medievale şi moderne) demonstrează o interacţiune multiseculară intensă dintre om şi mediu. Peisajul minier de la Roşia Montană, unul dintre cele mai reprezentative din Europa, este în prezent serios ameninţat de un uriaş proiect minier în carieră deschisă. Organizaţiile neguvernamentale locale, sprijinite de organizaţii de patrimoniu naţionale, europene şi internaţionale, militează împotriva acestui proiect de mulţi ani. Ele cer găsirea unei soluţii alternative durabile, un plan de dezvoltare pe termen lung, bazat pe conservarea şi valorificarea patrimoniului fără egal al Roşiei Montane, peijsajul minier unic, cu moştenirea sa culturală şi naturală.” (Extras din comunicatul de presă el Europa Nostra)

Autorii dosarului de candidatură al Roşiei Montane pentru programul 7 Most Endangered sunt arhitecţii Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0