fbpx

Rural în ritmuri de cava sau pastis

TEXT: Manuela Zipiși

Pentru cei mai mulți dintre noi, ruralul înseamnă o întoarcere la rădăcini, care, dincolo de doza de nostalgie iminentă, ne surprinde însetați de a trăi o domolire, o liniștire a ritmului existențial urban. Oricât înveliș comercial i-ar fi fost dat ideii de retragere (retreat), miezul descinderii rurale, indiferent de țară, este căutarea unui sens. Spre a înțelege cum se etalează cadrul găsirii unor asemenea sensuri, am ales să cutreierăm prin Spania și Franța în două ipostaze ale ospitalității rurale, care, înainte de toate, au conservat osatura arhitecturală a unui riurau (Riurau de María) și a unei mori (Le Moulin Lourmarin) pentru a deschide ușa unor experiențe depline.

 

 

FOTO: courtesy of Riurau de María

Cuvânt cu ritmuri melodice, riurau desemnează o tipologie arhitecturală rurală din comunitatea valenciană, și, mai precis, din comarca Marina Alta, provincia Alicante. Prin urmare nu e de mirare că Riurau de María ne introduce în mijlocul unui peisaj rural spaniol, unde vița-de-vie se intersectează cu cactușii și suculentele, invitându-ne să descoperim transformarea întru confort și modernitate a unui riurau tradițional. Cu o arhitectură unică în lume, riuraul desemnează o construcție acoperită, destinată să protejeze de ploaie și umiditate boabele de struguri aflate în procesul de transformare în stafide.

 

Trecând, la rândul său, printr-un proces de transformare orchestrat de către arhitecta Marta Woodward, fiica proprietarilor, Riurau de María a devenit un spațiu al retragerii privilegiate cu trei dormitoare, patru băi, un amplu salon și o bucătărie conectată cu grădina. La interior, un calm blând al obiectelor cu măsură și bine alese trimite la spiritului vernacular, iar pentru lunile mai reci șemineul din salon aduce o promisiune caldă. Bucătăria și zona în care s-a instalat îmbietoarea masă lungă se află într-o aripă nou construită cu materiale tradiționale, deschizându-se către grădina cu piscină de unde se zărește silueta muntelui El Carrascal. Tot în spirit tradițional, la Riurau de María obiectele ceramice, vazele și chiar lavoarele sunt handmade și pictate de către Salomé, proprietara (@salomeceramics).

FOTO: Charlotte Lindet, Rémi Gintzburger

De la Mediterana spaniolă ajungem în Franța rurală unde, nu departe de castelul Lourmarin, în inima Louberonului, viața poate fi gustată în autentic stil provensal la Le Moulin Lourmarin. Fosta moară de ulei de secol 18 și ale sale ziduri din piatră au devenit un boutique hotel cu băcănie, piscină și experiențe care să îl facă pe călător să guste viața la țară mai lejer & deplin la un pahar de pastis pe care nu îl ocolea nici Albert Camus, care a locuit o vreme în Lourmarin. Convertirea fostei mori în boutique hotel și experiență menită să creeze amintiri între micul dejun luat la restaurantul bistronomic (bistro + gastronomy, adică fine dining franțuzesc aplicat unui meniu de bistro), relaxarea în curtea interioară printre magnolii ori smochini și plimbările prin sat pe bicicletă sau, ceva mai departe, în lanurile de lavandă a fost realizată de către echipa Jaune Architecture.

 

În cele 25 de camere disponibile un echilibru al materialelor naturale și simplității decorului țese un cadru al relaxării care invită la descoperire. Mai întâi a restaurantului unde adevăratul chef pare a fi natura care îl aprovizionează cu roade sub coordonarea chef-ului Julien Serry în funcție de partitura anotimpurilor. Băcănia Les Commissions du moulin devine, la rândul său, un mic paradis al produselor locale, dulcețurilor, brânzeturilor și licorilor digestive. Experiența de la Le Moulin poate fi completată cu momente de yoga/pilates în grădină, cinema în aer liber sau clase de pétanque.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0