fbpx

Rural retreat în inima naturii englezești

ARHITECTURĂ: Manea Kella TEXT: Manuela Zipiși FOTO: French+Tye

În plin cadru natural rural englezesc, echipa de arhitecți Manea Kella a mizat pe tehnici de construcție tradiționale și pe materiale locale pentru a transforma un garaj și un fost hambar într-un retreat amplu și luminos, având un dublu rol: spațiu de depozitare pentru cărți și artă și prilej calm de încărcare a bateriilor pentru familia extinsă. Un proiect elegant, în care inspirația multiplelor surse se împletește armonios, cu reverberații naturale și japoneze.

Noua poveste a unui vechi imobil este întotdeauna o plăcere de consemnat, cu atât mai mult cu cât resuscitarea acestui hambar devenit un retreat rural a fost realizată de către echipa Manea Kella. Situată într-o inimă verde și calmă de peisaj bucolic englezesc, în satul istoric Colston Bassett din Nottinghamshire, construcția se bucură de prezența unei grădini în spate, desfășurându-se pe o suprafață de 2.200 mp. În siluetă și deschideri, retreat-ul păstrează liniile clădirii originale, cât despre acoperiș, acesta a fost în totalitate înlocuit cu o nouă structură realizată din brad Douglas. Echipa de arhitecți s-a bazat pe tehnici de construcție tradiționale și pe materiale locale și ieftine spre a asigura încadrarea în buget.

Au rezultat astfel o serie de spații interconectate, unele mai mici, iar altele cu înălțime dublă, obținându-se o binevenită senzație de volum și luminozitate a unui spațiu compact. Relația noii case cu grădina și natura înconjurătoare a determinat designul extensiei, a cărei placare cu zadă siberiană a dus și la utilizarea unei soluții pe bază de silicat care oferă lemnului o bună rezistență în timp, ajutându-l să îmbătrânească elegant. Având în vedere că noua construcție este orientată către exterior și șosea, nevoia de intimitate a fost rezolvată cu ajutorul vegetației și al obloanelor mobile realizate din zadă siberiană. Când casa nu este ocupată, obloanele trase o protejează și o camuflează perfect, dându-i aspectul unui hambar și trimițând la trecut.

03-Manea Kella-Rural Retreat-French+Tye

Facem un pas în interior și, după cum aflăm de la arhitecți, „Ryokanul japonez a fost o sursă de inspirație pentru interioare – aceste unități fiind renumite pentru frumusețea lor simplă și elegantă. Scopul lor contemporan este cel de a oferi oaspeților un răgaz de la existența urbană, aglomerată”. Și, într-adevăr, interiorul retreat-ului încântă prin armonia liniilor simple și prin căldura transmisă de către mobilierul realizat din lemn care intră în dialog cu structura acoperișului și cu ușile sau obloanele exterioare. La interiorul extensiei și-au găsit loc un living unde lumina intră din belșug și o zonă de dining care este legată de o bucătărie în plan semi-deschis.

07-Manea Kella-Rural Retreat-French+Tye

După cum spuneam, prezența din belșug a lemnului, atât la exterior, cât și în întreg spațiul interior, aduce nu numai o plăcută senzație de confort, ci și textură, așternând cadrul perfect pentru relaxarea departe de agitația urbană. Iată cum spațiile nu numai că se pot trezi într-un nou rol existențial, însă pot trăi armonios și mai aproape de inima naturii, oferind acea mică oază de refugiu și liniște de care avem tot mai multă nevoie, în bună companie, umană și artistică.

PROIECT: Rural Retreat; AMPLASAMENT: Nottinghamshire, Marea Britanie; SUPRAFAȚA : 120 mp; ARHITECTURĂ: Manea Kella; ECHIPA: arh. Elena Kella, arh. Adrian Manea; CONTRACTOR PRINCIPAL: Berkeley Contracts; COLABORATORI: Price and Myers, Timber Workshop, Envelop., West Bridgford Joinery, Orchard Works Joinery; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #213 / Material / aprilie-mai 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0