Schimbare plănuită vs. impusă

Hello-Wood_Workstation_full_size_001

Oamenii sunt niște creaturi versatile uimitoare. Pe de o parte preferă rutina și se simt pierduți dacă lucrurile nu se petrec așa cum sunt obișnuiți, iar pe de altă parte au o incontestabilă capacitate de a face schimbări considerabile pentru a se adapta. Vă prezentăm în continuare două exemple de schimbare, una plănuită, iar cealaltă venită ca răspuns adaptabil la situația actuală.

„Mobila verde” by BIG & Vestre

Proiectată de firma de arhitectură Bjarke Ingels Group pentru producătorul de mobilier urban Vestre, The Plus se dorește a fi cea mai ecologică fabrică de mobilă din lume, fiind amplasată chiar în mijlocul pădurii norvegiene. Aceasta va genera cu 50% mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât o fabrică convențională de aceleași dimensiuni. În plus, va fi construită folosind cherestea locală, beton cu conținut redus de carbon și va avea un sistem de alimentare cu energie care combină 1200 de panouri solare și puțuri geotermale. Constituind cea mai importantă investiţie a Norvegiei în industria mobilei din ultimele decenii, unitatea de producţie cu o suprafaţă de 6500 mp va avea şi funcţiunea de parc public de aprox. 120 de hectare pentru hiking şi camping. Vizitatorii şi personalul sunt invitaţi să facă o excursie în jurul clădirilor, până pe acoperişul verde care transformă muzeul fabricării mobilierului într-un campus în mijlocul pădurii. Conform arhitecţilor, The Plus va folosi soluţii Industry 4.0, precum roboţi inteligenţi, camioane autonome şi o tabletă prin care se poate administra întreaga fabrică. Totodată, va fi prima clădire industrială din regiunea nordică care va obţine calificarea BREAM Outstanding, cel mai ridicat nivel de certificare verde. Vestre speră să finalizeze construcția la începutul anului 2022. (Foto: ©BIG/Vestre)

Proiect: The Plus; Amplasament: Magnor, Norvegia; Partneri responsabili: Bjarke Ingels, David Zahle, Ole Elkjær-Larsen; Manageri de proiect: Viktoria Millentrup, Eva Seo-Andersen; Echipa: Julia Tabet, Ariana Szmedra, Ningnan Ye, Ron Bexheti, Ksenia Zhitomirskaya, Jens Majdal Kaarsholm, Ulla Hornsyld, Eduardo Javier Sosa Treviño, Steen Kortbæk Svendsen, Kristoffer Negendahl, Pin Tungjaroen, Neringa Jurkonyte, Magni Waltersson, Cheng-Huang Lin, Tommy Bjørnstrup, Tristan Harvey, Duncan Horswill, Katrine Juul, Alexander Jacobsen, Tore Banke, Frederic Lucien Engasser, Thor Larsen-Lechuga, Katrine Sandstrøm, Jesper Petersen, Kaoan Hengles, Ewa Zapiec, Ariana Ribas, Andy Coward, Andreas Bak, Nanna Gyldholm Møller

Workstation Cabin – Hello Wood

Birou privat în propria grădină? Răspunsul poate fi Workstation Cabin, proiectată de biroul Hello Wood din Budapesta. Această cabină este destinată celor care doresc să lucreze sau să se relaxeze fără să părăsească de fapt propria lor grădină. Casa din lemn unică de 8 metri pătrați poate fi amenajată chiar în grădina din spate, iar funcțiile sale sunt limitate doar de imaginația clientului. Cabina izolată fonic poate fi utilizată ca stație de lucru, sală de ședințe, sală de joacă pentru copii și o ascunzătoare perfectă, dacă sunteți în căutarea unui spațiu liniștit pentru a citi sau a vă relaxa. În situația actuală de pandemie, când zeci de mii de oameni lucrează de acasă, un loc de muncă separat este extrem de apreciat. După orele de lucru, camera poate fi transformată în spațiu pentru realizarea de exerciții fizice sau poate funcționa ca o cameră de dormit pentru oaspeți. (Foto: ©Zsuzsa Darab)

Proiect: Workstation Cabin; Design și Construcție: Hello Wood; Concept: András Huszár, Péter Pozsár, Dávid Ráday, Krisztián Tóth; Designer principal: Péter Pozsár; Arhitecți: Tamás Fülöp, László Mangliár; Anul: 2020

Proiecte prezentate în igloo #197_august-septembrie 2020

igloo_197-shop