fbpx

Se deschide noul sezon expozițional MNAC

MNAC
lansează, fără vernisaj, noul sezon expozițional de iarnă
09.12.2021 | 24.04.2022

 MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021,  al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România. Noul sezon este dominat de expoziții cu caracter retrospectiv și reprezintă un amplu exercițiu de reevaluări și recuperări geografice.

PROGRAM SPECIAL DE VIZITARE la deschiderea sezonului

Joi, 9 decembrie 2021 | 12:00 – 21:00 (ultimul acces se va face la ora 20:00). 

În ziua deschiderii intrarea este gratuită.

La primul etaj, veți putea vedea o impresionantă retrospectivă Ion Grigorescu, aproape imposibil de cuprins chiar și în cel mai generos spațiu expozițional al muzeului. Expoziția are ambiția de a așeza în centrul ei omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale.

MNAC_poster Ion Grigorescu

© Ion Grigorescu, Trăisteni, 1976 (fotografie a/n pe film 6×6). Fotograf: Andrei Gheorghiu

Orădeanca Márta Jakobovits este o artistă din comunitatea de limbă maghiară, extrem de creativă, cu mult umor și multă ingeniozitate tehnică. Opera ei, aparte în peisajul ceramicii contemporane, reprezintă una dintre cele mai complexe cercetări asupra materialelor și tehnicilor de ardere și turnare, de la modalități și materialități tradiționale, redescoperite și reinterpretate, la experimente asupra chimiei, temperaturii și limitelor unor procedee. Expoziția cuprinde și o parte documentară, o serie de desene, de experimente cu hârtia manuală și tehnicile colajului și, de asemenea, o secțiune dedicată cercetării de laborator.

Antrenat în zona experimentală promovată în anii ’80 de către  Atelier35, după studii de tapiserie (la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București), Mircea Stănescu alege lecțiile avangardei care rezonează cu eseul fotografic, colajul și instalațiile, cu formele simplificate ale modernismului – desenul ca jurnal și ca matrice creativă. Artistul a trăit și a activat toată viața în Sibiu și Cisnădie, unde a acumulat în mod “subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje și fotografii. Nodul central al expoziției este reprezentat de lucrări cu dimensiuni intimidante, cu atât mai uimitoare cu cât au fost create într-un apartament de bloc în care accesul se făcea pe o scară îngustă, care nu permitea trecerea cu o pânză mai mare de 2 metri.

Clujeanul Șerban Savu reprezintă un pariu: este opusul artistului pe care l-ai vedea să se lupte cu spațiul ostil din Sala de Marmură. După lucrarea singulară și monumentală a lui Ciprian Mureșan din sezonul trecut, Savu vine cu lucrări de mici dimensiuni și cu o machetă a blocului în care s-a născut și a crescut, pe calcanul căreia a realizat un mozaic în stilul epocii.

MNAC_poster Șerban Savu

Expoziția „Young Artists Connections ‘21” din spațiul expozițional de la etajul IV, precum și „Interacțiuni posibile, expoziția studenților din spațiul MNAC Dialog, continuă direcția curatorială a muzeului în care spațiul expozițional de la ultimul etaj este dedicat creatorilor din noul val.

MNAC_poster YAC'21

Etajul II al muzeului rămâne închis publicului, dar este în plină amenajare ca spațiu mixt, compus din depozite cu vizitare și spații expoziționale, un proiect unic în peisajul muzeal de la noi. Acest etaj va fi inaugurat în primul trimestru al anului viitor.

Sezonul include și o expoziție satelit pe care o puteți vedea la Combinatul Fondului Plastic din București, Str. Băiculești 29. Expoziția de grup SIMȚI ALUNECI CÂNȚI (organizatori: MNAC și TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer; curator: KILOBASE BUCHAREST) urmărește contextualizarea practicilor artistice care pot fi înțelese în cadrul teoretic queer ca multitudine de moduri de exprimare specifice unei minorități sociale marginalizate, alături de discursurile vizuale și demersurile critice care deschid calea către o posibilă chestionare a sistemelor de oprimare și a normelor. Expoziția se va extinde în mai multe spații din oraș: The Institute, Malmaison, SwitchLab, Suprainfinit, în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022.
___

Intrarea se face pe baza biletului de acces în muzeu. Biletele pot fi achiziționate și on-line.
Orarul de vizitare îl puteți consulta pe www.mnac.ro

Cafeneaua muzeului rămâne închisă pentru o perioadă nedeterminată. Terasa, fără servicii de cafenea, este deschisă pentru vizitatori în timpul programului. În situația curentă, muzeul încurajează vizitatorii să improvizeze pe terasă picnicuri pentru cei mici și cafele cu lapte la termos pentru cei mari.
___

/ CONDIȚII DE SIGURANȚĂ COVID-19

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea condițiilor de siguranță impuse de COVID-19. Pentru siguranța și protecția vizitatorilor, este necesară prezentarea unui Certificat de vaccinare COVID, sau un test negativ (Anti-Gen sau PCR) făcut într-un interval de 48 de ore înainte de acces, în concordanță cu condițiile de siguranță impuse de contextul pandemic.

Sponsori: BRD Groupe Société Générale, Greentek & DARA LightingCrama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Molotow, ProfiArt, UniCredit Bank, Vitamin Aqua

Parteneri: Cărturești, Editura Arthur, Editura Frontiera, Editura Cartea Copiilor, Editura Litera, Energiea, Elle România, FEEDER.ro, GOKID.ro, Grupul Editorial Corint, Igloo media, Librăria Mihai Eminescu, Libraria Seneca Anticafe, Mercure Hotels Bucharest Unirii, National Geographic Romania, Revista ARTA, RFI Romania, Radio Guerrilla, Revista Zeppelin, Propagarta, Supereroi printre noi, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0