fbpx

Selenite Dreams. Ipostaze mai puțin explorate ale unui material obișnuit

ARHITECTURĂ DE EXPOZIȚIE: BUREAU TEXT: Anca Rotar FOTO: Dylan Perrenoud DESENE: Malak Abdelhady, Rui Da Silva

Compus, în esență, din sulfat de calciu dihidrat, selenitul este un tip de gips cristalin, translucid. În contrast cu banalitatea gipsului ca material de construcție omniprezent, varianta cristalină, al cărei nume este asociat cu Selene, zeița lunii în mitologia greacă, invită la reverie, la introspecție și la a privi lumea din perspective diferite. Servind drept cadru pentru o expoziție temporară la Muzeul Atelier Audemars Piguet din Le Brassus, Elveția, proiectul Selenite Dreams explorează substanța și prezența gipsului, diferitele sale ipostaze și modurile în care el se poate transforma în relație cu contextul.

Gipsul este, de asemenea, puternic asociat și cu lumea artei, fiind un material care a fost folosit la scară largă pentru realizarea de mulaje ce au prefigurat și anticipat numeroase capodopere ale sculpturii – un fel de stare intermediară, maleabilă și fragilă, între idee și imortalizarea ei în piatră. Pe de altă parte, aceste mulaje au căpătat, în sine, statutul de opere de artă – precum cele realizate de Auguste Rodin –, expuse în muzee și gipsoteci din întreaga lume.

Latura mitologică a gipsului în variantă cristalină se face, de asemenea, simțită pe întregul glob. În afară de asocierea cu zeița Selene, locuri precum La Cueva de los Cristales din Naica, Chihuahua, Mexic, au alimentat, din cele mai vechi timpuri, potențialul imaginar și spiritual al omenirii. Revenind la aspectul practic, gipsul se folosește și pentru tratarea fracturilor și rănilor, aducând stabilitate și odihnă părților inflamate ale corpului.

Luând în considerare toate aceste ipostaze, Selenite Dreams se prezintă ca un cub alb parțial topit – trimitere la masele amorfe instabile din tablurile lui Salvador Dali – în interiorul căruia s-a format, în mod natural, o peșteră ce adăpostește lucrări ale artiștilor Nina Beier, Latifa Echakhch, Raphael Hefti, Olivier Laric sau Christodoulos Panayiotou, printre alții. Spațiul îngust și nișele neregulate nu lasă vizitatorului altă alegere decât cea a contactului îndeaproape cu opera de artă, stabilind un tip de relaționare personală, la nivel emoțional.

PROIECT: Selenite Dreams; PROGRAM: Design expozițional; AMPLASAMENT: Musée Atelier Audemars Piguet, Le Brassus, Elveția; SUPRAFAȚA: 24 mp; ARHITECTURĂ DE EXPOZIȚIE: BUREAU (Daniel Zamarbide, Carine Pimenta, Galliane Zamarbide); EXECUȚIE: Carine Pimenta (project manager), Jolan Haidinger, Laëtitia Chauveau, Malak Abdelhady; AN: 2022

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură temporară în igloo #215 / Efemer / august-septembrie 2023

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0