Serată #Aiciastat de Ziua Iei și a Sânzienelor la Conac – recital cu muzică clasică
Asociația culturală „Aici a stat” vă invită la o nouă serată culturală: un regal muzical la Conacul Udriște Năsturel, sâmbătă, 24 iunie, de Ziua Iei și a Sânzienelor. Va fi pus în scenă „visul unei nopți de vară” cu poezie, flori de sânziene, muzică clasică, duete de operă și saxofon, ocazie cu care invitații vor admira ii noi și vechi și vor vizita conacul și domeniul Udriște Năsturel ce continuă să își scrie istoria din 1620 până în prezent.
Ridicat integral din piatră, conacul unde va avea loc recitalul poartă numele marelui cărturar, poet și traducător din Țara Românească, Udriște Năsturel, cel mai important sfătuitor al domnitorului Matei Basarab, cumnatul său. Invitații vor asculta poezii alături de Anastasia Gavrilovici și Svetlana Cârstean. Se vor delecta cu instalații florale cu Sânziene, vor afla poveștile ascunse ale casei de piatră și ale iilor prezentate, vor descoperi secretele, florile, farmecul și muzica ce va umple curtea conacului din Herăști, în ton cu istoria domeniului. Se vor delecta cu gustări, răcoritoare, cafea, dulciuri, cocktailuri și vin oferite de partenerii seratei. În cadrul evenimentului va fi amenajat un colț al cititorilor mari și mici, un colț dedicat copiilor, un colț dedicat pălăriilor astfel încât fiecare invitat va putea afla ce pălărie i se potrivește în funcție de personalitatea sa. Încăperi misterioase din conac vor fi amenajate cu obiecte de design și ilustrații care personifică detalii arhitecturale ale clădirilor istorice, așa numitele #ArchiFaces, realizate de Rodica Săvulescu. Invitații vor putea să le descopere universul explorând interiorul casei de piatră la lumina apusului.
„24 Iunie este o data specială pentru patrimoniul cultural intangibil din 2 perspective: sărbătorirea Drăgaicei sau a Sânizenelor are rădăcini adânci în mentalul colectiv românesc și marchează și celebrarea iei sau a cămașii cu altiță, care se află de anul trecut pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității UNESCO. Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul cultural și am ales această dată de referință pentru un eveniment extraordinar la un conac istoric ridicat de logofătul Udriște Năsturel în 1620. Deoarece Udriște Năstural a fost cărturar și poet, noi vom face arc în timp și vom celebrea și poezia alături de 2 poete contemporane excepționale: Svetlana Cârstean și Anastasia Gavrilovici. Vom prezenta ii, vom admira artă, vom răsfoi cărți, iar seara va fi încununată cu un recital regal cu arii de operă, cu piese de Mozart, Marcello, Bizet sau Verdi. Ne bucurăm că deschidem alături de partenerii noștri o nouă etapă pentru Conacul Udriște Năsturel, care va găzdui evenimente culturale ca un nucleu al patrimoniului cultural de referință la sud de București”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale Aici a stat.
Pentru a ajunge la conacul aflat la 35 km de centrul orașului, invitații pot veni atât cu mașinile personale cât și cu un transport organizat. Evenimentul începe la ora 15:00, la 16:30 va începe turul domeniului, al conacului și al bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil de pe domeniu. La ora 18:00 va avea loc un moment de poezie, un dialog cu Svetlana Cârstean și Anastasia Gavrilovici moderat de Ana Rubeli, iar la 19:00 va începe recitalul cu lucrări de Mozart, Marcello, Bizet, Verdi și alții, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat & Friends: muzicienii Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel), soprana Milița Pantin, mezzo-soprana Hortenzia R. Forray, tenorul Șerban Cristache, baritonul Andrei Marinache, oboista Lucia Petroianu și saxofonistul Robert Stevens. Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.
Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu unde pot fi surprinși atât de arhitectură și atmosferă, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special cu această ocazie. Intrarea se face pe baza achitării biletului pe platforma https://booktes.com/bilet/ziua-iei-si-a-sanzienelor-la-conac în limita locurilor disponibile.
Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă „George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor „Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.
Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.
Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori „Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.
Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.
Mezzo-soprana Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.
Soprana Milița Pantin este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa conf. univ. dr. Claudia Codreanu. Este laureată a multor premii naționale și internaționale de interpretare muzicală și a susținut numeroase spectacole atât în țară cât și în străinătate. În toamna anului 2022 a susținut un turneu național „Comunitățile Unite ale Muzicii” , ce a cuprins mai multe recitaluri de lied, un prim pas în demersul de promovare a repertoriului multicultural.
Robert Stevens este saxofonist născut și crescut în chicago, Illinois, și de 17 ani trăieste in Romania. Cântă atât la saxofon cât și la flaut și are în repertoriu soft jazz, balade, blues, melodii romanțate românești și internaționale pe care le interpretează într-o manieră proprie. Face parte din Asociația Noi Orizonturi Familia cu care derulează acțiuni caritabile.
Lucia Petroianu cântă la oboi și este o prezență excepțională alături de Ansamblul cameral #Aiciastat. Este șefă de partidă la oboi și instrumentistă în Orchestra Operei Nationale București. Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Instrumente – oboi, unde actualmente este și doctorand. A activat și în cadrul Ansamblului Inginerilor, alături de care a avut o bogată activitate de orchestră, cu numeroase apariții solistice pe mai toate scenele din țară și în SUA, Malta și Italia.
Acest eveniment face parte dintr-o proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în câte un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu. Mai multe detalii despre program, dar și bilete, sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului: https://fb.me/e/31uZ3PYsO
***
Parteneri: Conacul Udriste Nasturel, Fru Fru, Urban Monkey, DeLonghi, Sâmburești, Aqua Carpatica, Editura Nemira, audiotribe.ro, Doro-16, Touching Art Cocktail, Bombay Saphire Gin, EnRose, IE Clothing, Livada cu Rochii, DeCorina Hats and Millinery, Kaia Candles, Mara Mura
Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală
Despre Asociația Culturală Aici a stat
Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Pentru reînnodarea relației afective cu trecutul, Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 42.000 de iubitori de patrimoniu.