fbpx

Serată culturală #Aiciastat: Arii, muzică și fractali de Florii

O nouă serată culturală #Aiciastat cu muzică clasică și arii din opere consacrate, ce vor face înconjurul tablourilor artistului Liviu Stoicoviciu cu fractali și geometrii.

Asociația culturală Aici A Stat vă invită alături de Galeria Galateca la o nouă serată culturală: Arii, muzică și fractali de Florii, sâmbătă, 8 aprilie, într-un spațiu al efervescenței artei și culturii. Actul artistic, indiferent de perioada în care ajunge la noi, reflectă și se reflectă în lumea artistului și a celui care recepționează arta în sine. Alături de expoziția cu fractali a lui Liviu Stoicoviciu pe care invitații o vor admira în galerie, publicul este invitat să ducă mai departe credința în frumusețea actului artistic în cadrul unei noi serate culturale. Fractalii sunt figuri geometrice fragmentate care pot fi divizate în părți, în așa fel încât fiecare parte este o copie miniaturală a întregului. Ne vom bucura de un recital de muzică clasică cu arii din opere faimoase care ne vor introduce în sărbătoarea Paștelui și ne vor aminti încă o dată cât de importantă este legătura dintre muzică, artă și frumos.

 

Vă invităm să fiți boemi la galerie, așa cum cândva aici ființa un teatru în aer liber, sub numele de Grădina Boema. Mai exact, Fundația Universitară Regele Carol închiriase Teatrului Cărăbuș (ulterior numit și Teatrul de Stat de Estradă și, din 1962, Teatrul satiric-muzical „C.Tănase”) acest areal cultural, care astăzi găzduiește noul corp al Bibliotecii Central Universitare: corpul Boema.

 

Începând cu ora 18:00 invitații sunt așteptați în spațiul galeriei, urmând ca la 18:15 să fie prezentat firul istoric al arealului delimitat de Galeria Galateca și Biblioteca Central Universitară și lucrările expuse în prezența artistului: fractali, geometrie, culori și linii clare. La ora 18:30 va începe recitalul cameral cu lucrări de Antonio Vivaldi, Bach, Ceaikovski, Camille Saint-Saëns, Massenet, Franz Lehar și alții, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat: muzicienii Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Gabriela Suciu (violoncel). Vom avea două prezențe inedite: alături de noi se vor afla și mezzo-soprana Hortenzia Forray-Romanitan și tenorul Șerban Cristache ce vor interpreta arii din opere reprezentative. După recital vor continua poveștile la un pahar de vin și publicul va putea explora spațiile ascunse ale galeriei. Invitații vor putea de asemenea răsfoi și cumpăra cărți de colecție despre vechi familii din București, despre istorie și patrimoniu de la Editura Vremea.

 

Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale „Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

 

„Cu ocazia Floriilor îmbinăm muzica clasică cu picturile geometrice ale lui Liviu Stoicoviciu. Dacă prin seratele de până acum am deschis case private, palate și spații industriale alternative, de data aceasta ne vom întâlni într-o galeriei de artă care ne este tare dragă: Galeria Galateca, în incinta Bibliotecii Central Universitare, pe unde era cândva Grădina Boema în aer liber. Pe locul fostei grădini, acolo unde astăzi se ridică corpul Boema al BCU, vor răsuna note muzicale de Florii, în pregătirea sărbătorilor Pascale. Surpriza este că vom fi înconjurați de operele lui Liviu Stoicoviciu care portretizează geometria fină a fractalilor, iar muzica lui Bach pe care o vor asculta invitații noștri are un tipar perfect de fractali. Vă așteptăm!”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale „Aici a stat”. 

 

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

 

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor „Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

 

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică „Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori „Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

 

Gabriela Suciu a absolvit Universitatea Naționala de Muzică din București în anul 2008. Pe parcursul anilor de studiu a susținut recitaluri și concerte pe scene importante din România, Anglia, Austria și Grecia, obținând numeroase premii naționale și internaționale la concursuri de interpretare instrumentală. A participat la festivaluri si proiecte muzicale internationale, dintre care amintim „Moving music” (Erasmus Intensiv-Project, Viena) si „Proms – Jazz & Classic” (Jeunesses Musicales – Grecia, Bulgaria, Ungaria, Italia, Austria, Romania). In anul 2009 a inregistrat alaturi de trupa „The Marker” single-ul „If You Didn’t Love Me”, clasat pe locul al doilea la Festivalul „Cerbul de aur”. De asemenea, a colaborat cu trupa Taxi, înregistrând piesele „Niște raspunsuri” si „Matematica imposibilă”. În anul 2013 a absolvit cursurile de master ale Conservatorului din Bucuresti, studiind violoncelul sub indrumarea maestrului Marin Cazacu. In prezent, Gabriela este profesor de violoncel la Scoala Gimnaziala de Arta nr. 4 din Bucuresti.

 

Tenorul Șerban Cristache este absolvent al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală din cadrul Universității de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București. Inițierea în arta cântului a făcut-o sub îndrumarea tenorului Corneliu Fânățeanu, pentru ca mai apoi să își aprofundeze cunoștințele urmând cursurile postuniversitare la Accademia Teatro alla Scala și, în particular, cu soliști români de anvergură mondială ca Vasile Moldoveanu, Mariana Nicolaescu, Marina Krilovici. A debutat în 2012 la Opera Națională București în rolul lui Barbarigo din „I due Foscari” de G. Verdi, pentru ca în anii următori să-și adauge în repertoriu rolurile principale din alte titluri celebre precum „Nabucco”, „Macbeth”, „Simone Boccanegra” de G. Verdi, „Tosca” de G. Puccini, „Carmen” de G. Bizet, „I Pagliacci” de R. Leoncavallo.

 

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

 

Intrarea se face pe bază de bilet, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre program și bilete sunt disponibile pe https://booktes.com/bilet/serata-culturala-aiciastat-arii-muzica-si-fractali-de-florii.  

 

Acest eveniment face parte dintr-un proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în fiecare lună într-un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu.

 ***

Parteneri: Galeria Galateca, EnRose, Sâmburești, Aqua Carpatica, Editura Vremea

Parteneri media: Radio România, Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus, Munteanu recomanda, Interesting Times Bureau, Promenada Culturală, Zeppelin

 

Despre Asociația Culturală „Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 40.000 de iubitori de patrimoniu.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0