fbpx

Shellware. Un nou tip de ceramică pe bază de cochilii de scoici

PROIECT: Natural Material Studio TEXT: Anca Rotar FOTO: Peter William Vinther

Biroul de cercetare danez Natural Material Studio, în colaborare cu restaurantul Michelin Noma din Copenhaga și cu artistul ceramist Esben Kaldahl, a dezvoltat un nou tip de argilă, pe bază de cochilii de scoici de proveniență locală. Proiectul a început în iarna lui 2020, când Bonnie Hvillum, fondatoarea Natural Material Studio, s-a întâlnit cu proprietarii restaurantului Noma pentru a le propune un nou mod de a folosi cantitatea enormă de cochilii rămasă în urma preparării fructelor de mare, care, altfel, ar fi fost aruncate.

Întâlnirea a dat startul unui șir îndelung de experimente pentru a determina cu exactitate proprietățile fizice și chimice ale diferitelor tipuri de cochilii reziduale. Într-un final, Bonnie a descoperit că principalul component al cochiliilor, carbonatul de calciu, poate fi transformat în oxid de calciu, un produs echivalent cu cenușa de oase. Aceasta din urmă, descoperită în secolul al 18-lea în localitatea Stoke-on-Trent din Anglia, se obține, de obicei, din oase de vită și este folosită la fabricarea porțelanului de os, un tip de ceramică de înaltă calitate, extrem de rezistentă în ciuda aspectului său delicat.   

Pornind de la asemănările dintre cenușa de oase și materialul obținut din cochiliile de scoici, echipa Natural Material Studio și-a propus să dezvolte noi tipuri de materiale ceramice și smalțuri, continuând tradiția acestei arte în spiritul principiilor economiei circulare. Ei au descoperit că materialele extrase din scoici au un enorm potențial atât tehnic, cât și estetic,  reușind să creeze numeroase tipuri de ceramică, inclusiv unul care imită aspectul coralilor și un altul care poate fi folosit atât ca material de bază, cât și pe post de smalț.

Continuând explorarea potențialului materialelor obținute, cercetătorii au făcut echipă cu ceramistul danez Esben Kaldahl, care a dezvoltat un concept vizual și o serie de forme ce reflectă originea naturală a acestora. În completarea acestei prime colecții realizate pentru restaurantul Noma, și urmând tema marină, Natural Material Studio a dezvoltat și un material textil biodegradabil din alge care poate servi drept față de masă sau șervețel. Atât cercetătorii, cât și Esben Kaldahl, își propun să dezvolte în continuare articole ceramice conceptuale pentru alte unități de restaurant și, eventual, pentru o piață mai largă.

Esența acestei cercetări constă în dorința mea de a contesta limitele percepției publicului în legătură cu ce este, și ce poate fi, un material. Actul de a mânca fructe de mare dintr-o farfurie realizată din cochiliile acestor fructe de mare ne poate face să reflectăm la importanța principiilor sustenabilității și a gândirii circulare chiar și în timpul unei mese. Bonnie Hvillum, Natural Material Studio.

PROIECT: Shellware; AUTORI: Natural Material Studio; STYLING: Esben Kaldahl & Bonnie Hvillum; AN: 2020 – prezent

 

Descoperiți mai multe inovații în domeniul materialelor în igloo #218 / Materiale experimentale / februarie-martie 2024

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0