fbpx

Sibiul, orașul street art-ului: prima lucrare de artă transformată în NFT și alte 7 lucrări de artă stradală la SISAF

Maria Makeeva, Foto: Eduard Gergely

Ediția a opta a Festivalului Internațional de Street Art din Sibiu (SISAF) s-a încheiat după zile întregi de muncă, în care cei 8 artiști invitați au pictat o suprafață totală de aproximativ 900 metri pătrați. În acest an, în cadrul festivalul s-au realizat 2 instalații de artă și 6 picturi murale, dintre care una va fi animată prin realitate augmentată.

 

Galeria de artă stradală în aer liber din Sibiu, un adevărat reper pe plan național și internațional, se lărgește și în acest an cu noi lucrări care devin parte din identitatea culturală bogată a orașului. Noile picturi murale realizate sub tema „Reflections” se alătură celor realizate anii trecuți, astfel că patrimoniul de artă stradală al Sibiului cuprinde astăzi 112 lucrări și nu mai puțin de 12.500 metri pătrați de culoare.

 

Premiera ediției: prima lucrare de artă din festival transformată în NFT

 

Artistul sibian Horațiu Bota a finalizat o instalație de artă inedită, expusă în Piața Huet, pe care a realizat-o printr-o tehnică de alăturare a mii de puncte (stippling) pe un panou de 2.5 metri pătrați. Lucrarea este prima de acest gen din festival care urmează să fie transformată în NFT cu ajutorul proiectului sibian Mons NFT.

 

Pictura va deveni o lucrare de artă în format digital, ce se alătură unei galerii de 10.000 astfel de creații care sunt tranzacţionate pe blockchain. În final, orice iubitor sau colecționar o poate cumpăra, iar valoarea ei nu este dată doar de arta în sine, cât și de venitul constant pe care îl primește persoana care deține lucrarea.

 

Prin acest proiect, Festivalul de Artă Stradală din Sibiu se aliniază din nou celor mai  noi tehnologii din sfera digitală, pentru a potența valoarea artei stradale și a deschide noi moduri de a o face mai accesibilă în medii cât mai diferite.

 

O altă instalație creativă și spectaculoasă este cea realizată de artistul sibian Graflin’, expusă în aceste zile în Piața Huet. Acesta vine cu un concept propriu de lucrare, realizată exclusiv din sfoară colorată și cuie, cu ajutorul cărora a reușit să redea conceptul reflexiilor, devenind un decor potrivit pentru poze.

 

Intervenții artistice în noi zone ale Sibiului

 

SISAF marchează în acest an 6 picturi murale accesibile localnicilor și turiștilor 365 zile pe an, în cadrul Galeriei de Artă Stradală a Sibiului.

 

Noutatea ediției în ceea ce privește alegerea locațiilor este aceea că nu s-au selectat doar locații noi, ci s-a dorit și refacerea unor fațade pictate cu ani în urmă la festival, dar care necesitau refacerea lor. De asemenea, lucrările din acest an vor reuși să însuflețească cartiere noi ale Sibiului, în care SISAF nu a ajuns până acum, precum o serie de blocuri din zona Calea Cisnădiei și cartierul Ștrand.

Juanjo Surace, Foto: Eduard Gergely

În acest an, fațadele a 4 blocuri de locuințe din Sibiu au fost cu totul schimbate prin arta stradală. Lucrarea „Pachamama” a artistului Juan Jose Surace din Argentina a fost realizată pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, nr. 17 și înfățișează natura în armonie cu umanitatea. Pictura murală propune o personificare puternică, redată prin imaginea a două personaje cheie – mama natură și o fetiță grijulie cu mediul.

 

În aceeași zonă, pe Calea Cisnădiei nr. 84 și nr. 86 A, artiștii Tim Marsh din Malta și Theo Lopez din Franța vin cu propuneri de lucrări complet diferite ca stil, dar care vorbesc despre aceeași temă, „Reflections”. Theo Lopez a finalizat o pictură murală în stilul său abstract, bazat pe motive geometrice, linii drepte și efecte optice, prin care evidențiază întoarcerea la simplitate. Pe zidul alăturat, Tim Marsh prezintă „The point of no return…”, o lucrare în care a folosit formele geometrice și culorile contrastante pentru a reda reflexia universului în viitor, dacă oamenii continuă să polueze și să distrugă natura.

 

Fațada unui bloc ANL din cartierul Ștrand (str. Prof. Ioan Moga, nr 1A) a fost și ea complet schimbată. Artistul român Adrian Luță l-a înlocuit în această locație pe Francisco Camilo din Portugalia, care din motive independente nu a putut ajunge la festival. Adrian Luță a realizat un portret stilizat, alături de o serie de elemente naturale puternic colorate, care se îmbină perfect și transmit o stare pozitivă.

 

Tradiția picturilor murale de pe unități de învățământ a continuat și în acest an pe un zid al Școlii Gimnaziale nr. 4. Artista Maria Makeeva din Cehia, cunoscută la nivel internațional pentru stilul său minimalist, a pregătit o reprezentare într-un mod inedit a ideii că ceea ce nu avem noi găsim la alții, iar ceea ce nu au alții, avem noi, astfel că doar împreună putem forma un întreg. Pictura murală, numită „Two Horsemen”, este inclusă într-un proiect amplu al Centrului Ceh, cu ocazia preluării președinției Consiliului UE de către Cehia.

HNRX, Foto: Eduard Gergely

Artistul HNRX, originar din Austria, a pregătit pentru SISAF o pictură murală pe un zid al Centralei Termice de pe str. Aleea Biruinței, prin care și-a propus să prezinte modul în care reflexia poate să redea o imagine deformată a realității.

 

Toate lucrările din cadrul Festivalului de Artă Stradală din Sibiu pot fi descoperite prin intermediul Sibiu Street Art Tour – un circuit prin locațiile acestei ediții, ce poate fi parcurs pe bicicletă.

 

***

 

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

 

Parteneri: Fiterman Pharma / IFM / Zacaria / Keep Calling / Colt / Daisler Print House / ŠKODA & Auto Total Cars / DoAds / Caparol / Aqua Carpatica / Creative Wardrobe

 

Parteneri strategici: Deutsches  Kulturzentrum Hermannstadt / Centrul Ceh București

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0