fbpx

Slow living la Iki, în Măgura

ARHITECTURĂ: ADN BA, mânădelucru, CRAFTR TEXT: Anda Zota FOTO: Vlad Pătru, Pavel Curagău

„Iki” 粋 e un concept estetic japonez care provine din perioada Edo și care pune în cuvinte un sentiment de nedescris, un bun simț sofisticat, o eleganță rafinată, o frumusețe neînțeleasă. E o expresie poetică a șarmului, a grației și a simplității, a reducerii la esență – practic, a tot ce reprezintă arhitectura noului retreat din Măgura.

Conceptul de slow living încurajează o atitudine relaxată și deliberată a vieții cotidiene, promovând o abordare mai echilibrată și atentă a lumii. La Măgura, Iki aduce mai mult decât un simplu exemplu pozitiv de arhitectură contemporană. Întregul ansamblu propune un anumit stil de viață: slow, mindful, sustainable – principii implementate de beneficiari în toate proiectele pe care le realizează. Cu o componentă sustenabilă și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, noul retreat devine un loc în care relaxarea joacă un rol principal. Prin reducerea tehnologiei, consumul responsabil, conectarea cu natura și încurajarea conexiunilor între vizitatori, timpul petrecut la Iki se dilată și capătă alte dimensiuni.

text1_DSCF0369

Valea Măgurii este un loc în care liniștea și natura domină, elemente propice unei locuiri sezoniere. Aici, orice nouă intervenție arhitecturală este rapid observată și poate deschide un dialog cu mediul construit și cel natural. Noua pensiune propune astfel o arhitectură cu strânse conexiuni atât cu valori adaptate escapismului din prezent, cât și cu tradiții locale, implementate în manieră sensibilă.

text2_DSCF9515

Planimetria lui Iki pornește de la ideea „gospodăriei cu ocol” și se compune din trei corpuri cu dimensiuni și proporții diferite, conectate la nivelul subsolului. Ele formează în jurul fațadelor interioare o curte intimă, protejată, un gest care apropie noua intervenție de tipologia constructivă tradițională specifică zonei. Continuând principiile tradiționale, casa se compune dintr-un registru tectonic, la bază, și unul ușor, din lemn, pe nivelurile superioare. Astfel, un subsol-parter generos conectează funcțiunile de noapte cu zonele utilitare, în timp ce spațiul comun din parter se bucură de vitraje ample, orientate cu vederi privilegiate către peisajul fermecător. Tâmplăria de lemn cu ancadramente și ochiuri egale creează tablouri statice către exterior, în timp de obloanele fixe permit ventilarea spațiilor interioare. 

Plan subsol
Plan parter
Model
Plan mansardă

La interior, placările de lemn îmbracă încăperile într-o atmosferă caldă, liniștitoare, tactilă și olfactivă, încercând constant să reactiveze amintiri familiare – casa bunicii. Conceptul de simplitate artizanală se compune cu elemente ale tradiției locale și cu estetica scandinavă, rezultând un interior confortabil, cu mobilier din lemn conceput special pentru Iki sau, cel de serie, produs în Europa. În jurul mesei se adună, în general, toate activitățile comune, în timp ce momentele solitare sunt strâns legate de zona de citit (cu o colecție interesantă de titluri de design, arhitectură și well-being).

PROIECT: Iki Măgura, Pensiune Agroturistică D+P+M, Construcții și Amenajări Exterioare pentru Agrement; AMPLASAMENT: Măgura, jud. Brașov ; SUPRAFAȚA TERENULUI: 6 711 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 495 mp; ARHITECTURĂ: concept și DTAC: ADN BA, PT+DDE: mânădelucru; MANAGEMENT PROIECT: Robert Ichim; STRUCTURĂ: Plan Expert; INSTALAȚII: General Instal Comp/ INSATERM; AMENAJARE DE INTERIOR: CRAFTR; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Senzui Studio; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0