fbpx

Smart Habitat: Inovații și soluții sustenabile din China

Cu un ochi în viitor și unul la ceea ce s-a făcut deja, vrem să fim pregățiți pentru ceea ce urmează, cum altfel decât urmând principiul conform căruia cea mai bună metodă de a-ți vedea viitorul este să ți-l faci singur? FutureStation, partenerii noștri pentru această nouă rubrică, vor aduce în lumina tiparului tendințe de viitor relevante, inițiative noi, campanii, startup-uri și inovații identificate la nivel mondial care, odată asimilate, pot contura viziuni, direcții și chiar noi produse atât printre investitori, cât și printre industriile creative. Indiferent de domeniul sau industria în care lucrați, FutureStation vă poate ghida să transformați dinamica exponențială la care suntem martori în oportunități de business, fie că vorbim de modificări sociale, dezvoltări tehnologice ori schimbări de puteri economice.

Observăm din ce în ce mai multe inițiative care întăresc concluzia conform căreia China se mută din stadiul de imitare în stadiul de inovare. În cadrul clasamentului Global Innovation Index 2018 publicat anual de către Universitatea Cornell, INSEAD și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), China a ocupat locul 17. Această poziție reprezintă un progres semnificativ pentru o economie care se confruntă cu o transformare rapidă și vine ca răspuns la o politică guvernamentală care acordă prioritate cercetării și dezvoltării.

În timp ce la nivel global discuțiile despre sustenabilitate și modificări climatice sunt din ce în ce mai aprinse, pentru că mediul înconjurător este din ce în ce mai afectat de industrializare și de consumul nostru și pentru că noi suntem din ce în ce mai afectați de fenomene meteorologice extreme, de inundații sau de deșertificare, oamenii, organizațiile și guvernele își schimbă atitudinea și comportamentul. E o tendință cu valoare universală, căci se referă la modul cum putem respecta nevoile prezentului fără a compromite capacitatea viitoarelor generații de a-și satisface propriile lor nevoi și e ușor observabilă în China, unde consumul sustenabil sau „ecologic” există și este încurajat. E o tendință orientată ascendent, căci conștientizarea problemelor de mediu este din ce în ce mai prezentă în rândul consumatorilor chinezi. Deși sunt influențate de direcțiile economice globale, consecințele alocării și consumului de resurse sunt în principal problema locală strâns legată de interesele economice și puterile industriale ale unei țări (de exemplu, mixul tipurilor de energie al unei economii date pentru producția de electricitate).

Așadar, vă prezentăm mai jos câteva exemple de inovații pentru o dezvoltare sustenabilă ce vin din China:

  • Noul concept urban „verde”, proiect ce se dezvoltă până în 2020 în Liuzhou: Liuzhou Forest City va fi o aglomerare urbană autonomă cu impact zero asupra mediului. Liuzhou Forest City va conține mai mult de 40 000 de copaci și aproximativ un milion de plante din peste 100 de specii diferite. După cum subliniază echipa Stefano Boeri Architetti, orașul va avea toate caracteristicile unei așezări complet autonome din punct de vedere energetic: energia geotermală va fi utilizată pentru reglarea temperaturii în interiorul clădirilor și un sistem solar cu panouri integrate va fi instalat pe acoperișuri. Legăturile dintre noul centru și orașul Liuzhou vor fi garantate de o cale ferată electrică.

web-cstefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_007

web-c-stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_render_high-quality

  • Cea mai mare cascadă creată de om sau o experiență inedită pentru fațada unui zgârie-nori din orașul Guiyang din sud-vestul Chinei. Cascada are 108 m înălțime, iar clădirea pe care aceasta a fost proiectată este un turn de 121 m pentru Liebian International Building, dezvoltat de grupul Ludi Industry Group. Cascada a fost proiectată pentru a aduce un omagiu peisajului natural dur care înconjoară orașul Quiyang, viziunea arhitecților fiind aceea de a aduce apa și natura în mediul construit, chiar și atunci când suntem înconjurați de zgârie-nori.
  • Cea mai mare fabrică de deșeuri energetice din lume urmează a fi deschisă în 2020 în Shenzhen. Proiectul va fi dezvoltat ca parteneriat între două firme daneze de arhitectură Schmidt Hammer Lassen și Gottlieb Paludan la periferia orașului Shenzhen din sud-estul Chinei. Noua fabrică va fi destinată incinerării a 5 000 de tone de deșeuri pe zi pentru a genera energia necesară orașului.

webshenzhen-waste-to-energy-plant_shl_gpa_004

Diagrams factory

DCIM100MEDIADJI_0013.JPG

DCIM100MEDIADJI_0035.JPG

  • Și, dacă tot am observat numeroase discuții în spațiul public în ultima vreme despre autostrăzi sau lipsa acestora din România, vă semnalăm un exemplu interesant din China pe această temă. Prima autostradă din lume ce folosește panouri solare a fost inaugurată în 2018 în Jinan. Experimentul este cel mai recent semn al dorinței Chinei de a inova și de a domina piața din ce în ce mai profitabilă și mai importantă din punct de vedere strategic pentru energia regenerabilă. China produce deja trei sferturi din panourile solare vândute la nivel global, iar industria de fabricare a turbinelor eoliene este, de asemenea, printre cele mai mari din lume.

www.futurestation.ro

Text apărut în igloo 189 / rubrica Smart Habitat

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0