fbpx

Soluția „Punte peste timp, punte peste comunități” propusă de UNStudio, câștigătoare a concursului internațional de arhitectură inițiat de compania IULIUS

Soluția „Punte peste timp, punte peste comunități” propusă de UNStudio a fost desemnată câștigătoare a concursului internațional de arhitectură organizat de compania IULIUS la Iași, unde patru birouri prestigioase de arhitectură (Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects) au fost invitate să propună proiecte inovative și sustenabile pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii. Printre criteriile fundamentale solicitate s-a numărat și îmbinarea referințelor arhitecturale valoroase din centrul Iașului cu o abordare contemporană, adaptată noului context urban.

După o deliberare dificilă, juriul, constând într-o echipă de specialiști formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu, a desemnat câștigător ansamblul arhitectural proiectat de UNStudio, justificând acest proiect drept „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”. Creativitatea și inovația cu care a răspuns soluția câștigătoare tuturor provocărilor generate de caracteristicile amplasamentului, unul cu un patrimoniu istoric și cultural dominant și valoros, s-au aflat de asemenea pe lista criteriilor de selecție. 

 

UNStudio este un birou internațional de arhitectură, fondat în 1988, cu sedii în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne, fiind recunoscuți pentru designul avangardist și proiectele emblematice reprezentând spații în care oamenii trăiesc și lucrează în medii sănătoase și sustenabile. Misiunea biroului este de a proiecta pentru un impact de durată, de a contribui la provocările legate de urbanizare, schimbări climatice și de a aduce un impact de durată asupra orașelor și a oamenilor.

 

Până în prezent, echipa a lucrat la peste 120 de proiecte, realizate în 41 de țări, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, dar și master planuri urbane. 

 

Proiectul propus pentru Iași a fost conceput de arhitecții UNStudio din Amsterdam și este dezvoltat pe principiul „construind în jurul orizontului”. Aspectul general este marcat de metafora stratificării geologice, „soluția volumetrică fiind cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii”, a motivat juriul. Se creează astfel o experiență senzorială panoramică, „de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban”, iar multitudinea de planuri suprapuse trasează spații de loisir, de muncă și de trecere pentru toate categoriile de utilizatori ai locului. 

Totodată, s-a remarcat că „înrămarea perspectivelor spre principalele monumente este o tehnică reușită, care fragmentează baza ansamblului în șase corpuri distincte, asigurând permeabilitatea la nivelul pietonilor și permițând traseele de parcurgere a spațiilor. Se realizează, astfel, o adevărată cameră urbană, care devine o destinație atractivă, atât pentru public, cât și pentru rezidenți.”

 

Permeabilitatea pentru adaptări în timp, atât a locuințelor, cât și a spațiilor publice, dar și perspectiva sustenabilității, prin care s-a oferit o variantă structurală alternativă pentru volumul rezidențial, bazată pe soluții din lemn, pentru o amprentă de carbon minimă sunt alte caracteristice esențiale ce descriu acest proiect novator. 

În cadrul vernisajului expoziției „Un Iași pentru viitor” din 29 iunie, Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio, a declarat că: „e a patra oară când vin în Iași și de fiecare dată descopăr câte ceva nou. Am studiat foarte, foarte mult pentru a realiza un proiect care să respecte monumentele din oraș. Sper să ne susțineți viziunea, pentru că am fost foarte entuziasmați să lucrăm la acest proiect. Am adus un proiect foarte sustenabil pentru oraș, dar și pentru generațiile viitoare, și suntem foarte onorați să facem parte din acest demers”.

 

Expoziția „Un Iași pentru viitor” în care sunt prezentate soluțiile propuse de cele patru birouri de arhitectură poate fi vizitată de către public până în data de 14 iulie 2022, la Palatul Culturii, din Iași.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0