fbpx

Spațiu structură

ARHITECTURĂ: Attila KIM • Architects TEXT: Anda Zota FOTO: Vlad Pătru

Un exercițiu de onestitate structurală: un grid de beton armat, brut, tectonic, prezent și o „coajă” de închideri perimetrale formează, prin straturi succesive, o casă unifamilială. Proiectul propune un gest al arhitecturii experimentale, un manifest al structurii aparente, al momentului efemer din viața șantierului când, volumetric, arhitectura se definește doar prin contururile elementelor structurale, iar materialele sunt ilustrate în forma lor pură, funcțională, onestă, fiind lipsite de farmecul estetizării.

Ideea unei structuri aparente poate părea stranie: fie sugerează rigiditate, fie pare să comunice un proces intermediar în construcția unei case. Cu atât mai mult, e o decizie arhitecturală dificil de integrat atunci când vorbim de o locuință individuală ce presupune intimitate, confort și un puternic sentiment de apartenență. Totodată, structura aparentă este „visul oricărui arhitect” – tocmai această onestitate oferă arhitecturii valențe spațiale și estetice specifice.

Rezultatul exemplar al implementării unei arhitecturi cu structură aparentă a luat formă finală în 2022, sub atenta îndrumare a biroului Attila Kim • Architects. Proiectul de locuință individuală nu este doar o aplicație remarcabilă a acestui tip de arhitectură, ci demonstrează în repetate rânduri cum structura aparentă poate genera o spațialitate aparte, care lasă loc contextului și locuirii. 

Structura carteziană de beton a casei, rigidă și riguroasă, permite multiple posibilități arhitecturale, diversitatea tipurilor de închideri folosite explorează tipologiile spațiale obținute. Astfel, „coaja” se compune și se dematerializează în funcție de spațiul căruia se subordonează, prin închideri permanente sau temporare, opace, transparente sau chiar fluide.  Diversele configurații spațiale devin locuință pentru o tânără familie cu trei copii, pentru care explorarea relației cu variate tipuri de spații, interioare și exterioare, este un necesar al locuirii.

Amplasată pe un teren cu proporții tipice dezvoltărilor urbane recente, cu deschidere mică spre stradă și adâncime mare, cu vecinătăți apropiate și, prin urmare, lipsindu-i lumina naturală, casa se configurează ca un spațiu introvertit, ce creează relații particulare cu spațiile exterioare. Grădinile din parter, strâns conectate cu interiorul, se subordonează registrului intim al casei, iar terasele ample de peste parter propun perspective deschise către întregul cartier.  

Spațiile de locuit au deschideri ample și primesc lumină prin ferestrele formate în supraînălțările volumetrice. Cele două dormitoare pentru copii sunt concepute astfel încât să poată fi recompartimentate, adresând posibilitatea de reactualizare în viitor a nevoilor de locuire ale familiei. Zona luminatorului este împărțită în trei nișe individuale pentru dormit, cu paturi ridicate de la nivelul pardoselii, configurate ca „turnuri de observație” a vieții casei, a dinamicii de locuire.  

Plan subsol
Plan parter
Plan terasă

PROIECT: Casa cu structură aparentă; AMPLASAMENT: București; REGIM DE ÎNĂLȚIME: Sp+P; SUPRAFAȚA TERENULUI: 501 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 254 mp; ARHITECTURĂ ȘI AMENAJARE DE INTERIOR: Attila Kim • Architects; ECHIPA: arh. Attila Kim, arh. Gabriel Chis Bulea, arh. Alexandru Szuz Pop, arh. Adina Marin, arh. Andreea Precup, arh. Anisia Mouhamed; STRUCTURA: ing. Gheorghe Ionica (9 Tuplesys); INSTALAȚII SANITARE/TERMICE: Levente Fabian, Dan Oiegar (Conexinstal); INSTALAȚII TERMICE: Marius Cuc (Electro Data Instal); FINALIZAT: 2022; PREMII: Premiul secțiunii „Arhitectură construită/ arhitectura locuinței individuale” (ex aequo), Anuala de Arhitectură București 2022

 

Articol publicat în igloo 214 / Peisajul recent / iunie – iulie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0