fbpx

Spațiul urban olandez: trei ipostaze

Cu aproximativ trei sferturi din populație locuind la oraș, Olanda este una dintre țările cu cea mai mare diversitate de programe vizând transformarea spațiului urban. Printre acestea, cele mai elocvente exemple vin din zona recuperării și reconversiei fondului construit, a creării de alternative sustenabile, a platformelor participative și a cercetării și implementării de noi structuri urbane, autonome, care nu numai să compenseze nevoia, în continuă creștere, de teren, ci să reducă impactul metropolelor aspura mediului.
În cele ce urmează, un traseu care unește câteva dintre principalele orașe olandeze, Eindhoven, Amsterdam și Rotterdam (dar nu numai), ilustrează trei abordări remarcabile din zona programelor create și dezvoltate pentru un plus urban: pentru reconversia zonelor industriale, pentru dezvoltarea unui oraș verde și pentru noi soluții privind orașele putitoare ale viitorului și autonomia lor energetică.

Orașul plutitor. Noile scenarii urbane

Antrepriza socială Blue 21 consideră că orașele plutitoare sunt una dintre cele mai eficiente soluții cu impact pozitiv asupra planetei, reducând efectele din ce în ce mai acute ale schimbărilor climatice și ale creșterii populației, prin oferirea unui concept integrat ca alternativă la orașul de consum.

„Ne-am propus să inspirăm și să susținem orașele să se extindă pe apă. Ştim că e posibil, însă nu putem face asta singuri”, explică echipa Blue 21. „Din acest motiv, suntem o antrepriză socială și o platformă colaborativă, ceea ce înseamnă că oricine interesat ni se poate alătura.” Lucrând în parteneriat cu experți în domeniul ecologiei, cu avocați și cu factori de decizie la nivel politic, echipa Blue 21 pune accent pe dezvoltare și cercetare. Analizând, de exemplu, fluxurile de nutrienți și de dioxid de carbon din orașe precum Rotterdam sau Manila, programul de cercetare BlueRevolution evaluează oportunitățile de refolosire a acestora în mod productiv.

bluerevolution_002

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte construite ale Blue 21, Pavilionul plutitor din Rotterdam, este o structură-pilot, spațiu catalizator pentru diverse analize în domeniul flotabilității și centru pentru conferințe, expoziții, prezentări, recepții și serate. Construcția a fost proiectată de către echipa de architecți DeltaSync/Public Domain și cuprinde un foyer, acoperit de două domuri din sticlă, care poate primi până la 400 de persoane, un auditorium cu o capacitate de 150 de locuri și o terasă exterioară care poate fi accesată prin intermediul a două poduri. Sustenabilitatea pavilionului este dată de materialele folosite, de flexibilitatea funcțională și de modul de folosire a energiei. Clădirea este încălzită cu panouri solare și răcită prin intermediul apei din jur. Apele uzate sunt purificate complet, în interiorul pavilionului, și apoi reversate. Iar folia care acoperă domurile, așa-numita folie ETFE, este de aproape 100 de ori mai ușoară decât sticla, ceea ce limitează în mod drastic necesitatea unei ancorări de mari dimensiuni pentru structura plutitoare.

deltasync-drijvendpaviljoen2

floating_pavilion_002

floating-pavillion_3

 

Orașul verde. Recuperarea acoperișurilor

„Aducem o nouă natură în oraș. Unde? Pe cel mai vast sit urban nefolosit: acoperișurile!”, spune echipa Rooftop Revolution care își propune ca, până în 2020, să acopere 10% din cei aproape 400 de kilometri pătrați de acoperișuri cu potențial verde din Olanda.

Rooftop Revolution este o platformă de crowdfunding și crowdsourcing pentru acoperișurile verzi din Olanda. Echipa oferă project management și suport în realizarea proiectelor, și susține și supervizează agenții imobiliare, developeri, investitori și proprietari interesați în reconversia acoperișurilor în grădini. De asemenea, Rooftop Revolution identifică potențialul verde al siturilor și elaborează proiecte specifice, adaptate fiecărui amplasament. Rooftop Revolution se adresează, de asemenea, și rezidenților și antreprenorilor care doresc să transforme propriul cartier sau municipalităților și companiilor de social housing care doresc să-și mobilizeze rezidenții, prin organizarea de campanii de crowfounding menite să finanțeze acoperișul verde.

o-v-v-rooftop-revolution-and-photographer-alice-wielinga

Rooftop Revolution a debutat în 2016 și, de atunci, peste 150 de acoperișuri, însumând 40 000 de metri pătrați, au devenit verzi. Printre proiecte lor se numără terase de blocuri de locuințe, precum și un proiect special care va fi finalizat în 2025, an în care orașul Amsterdam aniversează 750 de ani. Acest proiect cuprinde nu mai puțin de 2 500 de case plutitoare, de pe canalelele unuia din cartierele metropolei olandeze. Denumită Grachten van Smaragd, sau Canalul de smarald, inițiativa valorifică la maximum suprafața acoperișului caselor plutitoare, îmbunătățind confortul termic și fonic al interiorului acestora, asigurând biodiversitate în inima orașului și aducând prospețime și culoare, în special în zilele gri de toamnă și de iarnă.

prinsengracht-woonboot

realized-through-crowdfunding

Orașul postindustrial. Noul mediu digital

Gigantul complex industrial al fabricilor Philips din Eindhoven, părăsit acum mai bine de 40 de ani, a fost treptat convertit într-unul dintre cele mai importante hub-uri de design contemporan și digital media de azi.

Strijp-S este fostul parc industrial construit, în 1916, de Anton Philips pentru fabrica de sticlă producătoare de surse incandescente de lumină. Odată cu extinderea portofoliului brandului, aici au început să fie produse și radiouri și televizoare, însă, în anii ’80, externalizarea producției și construirea de noi fabrici în Asia au dus la închiderea platformei industriale din Eindhoven. Şi, astfel, compania Philips, fondată aici în 1890, a abandonat întreaga serie de clădiri, de mari proporții, aflate la doar câteva minute de centrul orașului.

robert-henke-lumiere-ii-foto-boudewijn-bollmann

O parte din construcții au fost, treptat, transformate în sedii de birouri, iar halele cu structură metalică și zidărie din cărămidă aparentă au devenit, în scurt timp, una dintre destinațiile favorite ale absolvenților prestigioasei Academii de Design din Eindhoven. Fostul ansamblu industrial s-a transformat astfel în gazdă a anualului Dutch Design Week, cel mai important eveniment al designului olandez, dar nu numai: Strijp-S este și una dintre locațiile festivalului anual de lumini Glow, a unor serii de evenimente de muzică alternativă, a restaurantelor pop-up din Eindhoven și a mai multor studiouri de artă și design, precum și a Bienalei de tehnologie creativă STRP.

daan-brinkman-gosse-de-kort-hybrid

Festival dedicat tehnologiei creative, STRP Biënnale este, astăzi, unul dintre cele mai importante evenimente mondiale dedicate artei și experimentului digital, muzicii electronice și spectacolelor din zona mediilor audiovizuale, ducând cumva mai departe moștenirea Philips în zona digitală și de spectacol multimedia. Bienala aduce împreună artiști, designeri și coderi din întreaga lume, în înteracțiune directă cu audiența de mai bine de 30 000 de vizitatori care, pe durata a 10 zile, vin pentru instalații, spectacole, workshop-uri, concerte și conferințe. Mai mult, STRP Share este un centru educațional permanent, pentru proiecte participative care vizează locuitorii Eindhovenului, și care include programe educaționale variate, din aceeași arie a tehnologiilor creative. STRP Kids vizitează școli pentru a implica elevii în experimente din mediul digital, STRP School organizează workshop-uri pentru studenți și profesori, iar STRP Senior pune accentul pe legături între toate generațiile și între craft și high tech.

thought-collider-rhythm-of-life

Articol apărut în igloo #183 apr-mai 2018

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0